V Brandýse se pacient na CT dostane i za dva dny, v Praze i za měsíc

0
612
CT
Foto: Nemocnice Brandýs nad Labem

V brandýské nemocnici čekají pacienti na CT vyšetření jednotky dnů. A podobné čekací doby jsou i u jiných oborů. Toho využívají lidé i ze vzdálených regionů, kde se na takové výkony čeká týdny i měsíce. Pacient si dnes totiž může sám vybrat.

Jediné, co vyšetření na CT přístroji v Nemocnici Brandýs nad Labem [NB] stejně jako v jiných nemocnicích podmiňuje, je žádanka k takovému výkonu. Pak už záleží čistě na rozhodnutí pacienta, ve kterém zdravotnickém zařízení daný výkon podstoupí. A rozhodnutí pacientů dnes ovlivňují především objednací lhůty na taková vyšetření.

„Výsledky CT vyšetření se předávají formou popisu zhotoveného vyšetření a uložením snímku na datové úložiště příslušného zdravotního zařízení pod rodným číslem. Samotné vyšetření se proto neváže na konkrétní pracoviště, můžete si ho nechat udělat kdekoliv,“ vysvětluje vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení NB Karolína Kostrhunová.

Jinak řečeno: S platnou lékařskou žádankou provedou specialisté v brandýské nemocnici pacientovi CT, i když mu vyšetření lékař vystavující žádanku doporučil podstoupit na jiném pracovišti. A tak se stále častěji stává, že i pražští pacienti dojíždí za nejen CT vyšetřeními mimo metropoli do jiných středočeských nemocnic. Zatímco v některých pražských nemocnicích by na výkon čekali týdny a mnohdy i měsíce, v mimopražských nemocnicích s dobrou dojezdovou vzdáleností se na taková vyšetření objednají v řádu několika dnů a docela běžně i online.

Na CT se někde čeká měsíce, jinde jen dny

Třeba ve zmiňované brandýské nemocnici se na několik kliknutí objedná na počítačovou tomografii pacient aktuálně zhruba do jednoho týdne. Termín i hodinu si vybere v online rezervačním systému, kde si pohodlně a v klidu vybere jemu vyhovující termín vyšetření. A nikam nemusí často i opakovaně telefonovat a domlouvat si datum a hodinu složitě se zdravotníkem tak, aby to vyhovovalo jemu a vešel se do nabídnutých časů.

Takový trend, kdy na radiologické vyšetření dojíždějí pacienti i ze vzdálenějších míst, potvrzuje i vedení brandýské nemocnice. Od pořízení nového modernějšího CT přístroje se počet objednávaných pacientů téměř ztrojnásobil. Za poslední rok tamní radiologové nejčastěji vyšetřují pomocí CT břicho, bederní páteř a také hrudník.

Když nemají peníze, čekají Češi na kloubní náhradu i tři roky

Do nemocnice pak podle vedoucí lékařky Kostrhunové dojíždí za vyšetřeními stále více pacientů z velkých pražských nemocnic. A důvodem jsou právě kratší termíny vyšetření.

„Pořízení nového CT přístroje bylo součástí celkové renovace prostor radiologického oddělení v naší nemocnici. Spolu s tím byl výrazně posílen také lékařský tým,” říká s tím, že řada pacientů není stále dobře informována o tom, kde si mohou CT nechat provést.

A upozorňuje, že krátká čekací doba na vyšetření bývá u diagnostiky mnohých nemocí klíčová. Konkrétně jmenuje onkologická onemocnění, cévní problémy a záněty, které si žádají co nejrychlejší nasazení léčby.

Inovativní tomografické přístroje snižují radiační záření

Vyšetření počítačovou tomografií patří mezi radiologické vyšetřovací metody. Při něm dochází pomocí rentgenového záření k neinvazivnímu 3D zobrazení vnitřních orgánů a tkání s vysokou rozlišovací schopností.

CT vyšetření umožňuje mnohem přesněji zobrazit jednotlivé orgány v různých odstínech šedi a na základě toho hodnotit jejich strukturu, prokrvení a případné patologické stavy,” přibližuje doktorka Kostrhunová.

Pokročilé PET/CT ve VFN je rychlejší, citlivější i mírní ozáření

Kromě standardních vyšetření provádějí radiologové jejího oddělení také 3D rekonstrukce kostí a kloubů převážně pro potřeby ortopedů.

„Pro pohodlí pacientů jsme pořídili aplikátor kontrastní látky, díky čemuž je celé vyšetření mnohem komfortnější,“ dodává.

Samotné vyšetření trvá kolem 15 minut. Obvykle se po něm pacient vrací k běžnému dennímu režimu. Standardně radiologové vyhotovují popis vyšetření do třech pracovních dnů. U akutních pacientů jej vypracují ihned.

Inovativní CT přístroje provádí i takzvané IMAR rekonstrukce [Interative Metal Artifact Reduction]. Díky nim se snižují zkreslení případných nálezů z kovových předmětů v těle, jako jsou osteosyntézy, zubní implantáty či totální endoprotézy kloubů. Některé přístroje jsou vybaveny moderním cínovým filtrem, který u některých vyšetření výrazně snižuje dávku radiace. Také o to by se měli pacienti při rozhodování, kde CT vyšetření podstoupí a v jakém termínu, s ohledem na své zdraví a možnosti zajímat.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here