Držení malého množství HHC je přestupek s pokutou do 15 tisíc Kč

0
500
mnozstvi_HHC
Ilustrační foto: Freepik.com

Evropská komise [EK] potvrdila zařazení látky HHC a dalších mezi v Česku zakázané látky. Nařízení vlády Petra Fialy [ODS[ tak začne platit počátkem března. Za držení malého množství HHC hrozí pokuta do 15 tisíc korun.

Držení většího množství či distribuce je trestný čin. O unijní notifikaci vládního nařízení zařazující psychostimulační látky, jako je HHC [hexahydrokanabinol], HHC-O [hexahydrokanabinol-O-acetát] a THCP [tetrahydrokanabiforol], dočasně na seznam návykových, a tedy zakázaných látek informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Ministerstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek,“ uvádí v tiskové zprávě resort.

Nařízení zařazující jmenované látky na seznam již ministr zdravotnictví podepsal a poslal k podpisu premiéra. V souvislosti s výskytem dalších nových psychoaktivních látek na tuzemském trhu ministerstvo nevylučuje, že i je přidá na seznam návykových látek. Pokud představují zdravotní riziko, dodávají zástupci resortu.

„Zařazení předmětných látek mezi návykové látky bylo stanoveno na přechodnou dobu do 1. ledna 2025. S tím, že bude posuzována rizikovost předmětných látek. A zvažovány další kroky za účelem ochrany veřejného zdraví,“ uvádí k platnosti opatření mluvčí resortu Ondřej Jakob.

O opatření se hovoří jako o dočasném kroku. Zmiňované kanabinoidy má regulovat nikoli zakazovat ve Sněmovně projednávaná novela zákona o návykových látkách. Na jejím znění se podíleli poslanci napříč politickým spektrem. To již od loňského července.

Větší než malé množství HHC je trestný čin

S blížící se platností dočasného zákazu držení, skladování, distribuování a předávání jmenovaných látek ministerstvo upozorňuje na možné postihy za porušování zákazu. Osoby, které budou přechovávat uvedené látky nebo výrobky s obsahem daných látek v malém množství pro svou vlastní potřebu, se dopustí přestupku. Za něj jim hrozí pokuta do výše 15 000 korun.

„V případě, že se bude jednat o množství větší než malé, případně budou předávat uvedené látky a výrobky jiným osobám, může být jejich jednání klasifikováno jako trestný čin,“ říká mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

Veřejnost upozorňuje, aby ještě před nabytím účinnosti vládního nařízení zlikvidovala tyto látky. Ideálně ekologickým způsobem.

Lidovci: U zákazu HHC je klíčové správněprávní hledisko

Nařízení o dočasném zákazu jmenovaných látek odsouhlasila vláda v polovině února tohoto roku. V reakci na otravy dětí a mládeže těmito stimulačními látkami. Obvykle obsaženými především v potravinách, často v želatinových cukrovinkách a sušenkách.

K nabytí účinnosti nové právní úpravy dojde dnem následujícím po jejím zveřejnění ve sbírce zákonů. Podle ministerstva se tak očekává na začátku března 2024.

S HHC smějí pracovat jen osoby s povolením

Od té doby smějí se zmiňovanými kanabinoidy zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby s povolením k zacházení s nimi. Anebo ty osoby, které mají zákonnou výjimku pro toto zacházení.

„Zmíněné povolení k zacházení však lze na základě zákona o návykových látkách udělit pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům,“ upozorňuje resort na podmínky udělení takové výjimky.

Válek: Prodej HHC se v Česku obnoví nejpozději od roku 2025

Pro praxi to znamená, že po nabytí účinnosti nařízení třeba i skladování těchto látek nebo i potravin s jejich obsahem osobami bez povolení je nezákonné a trestně stíhatelné. U látek HHC a THCP vládní nařízení umožňuje výjimku pro technické konopí. To jen s obsahem zmiňovaných látek do maximálně 0,3 %, a to jen k jeho technickému použití.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here