Nový systém hlídání dostupnosti léků zažívá ostrý start

0
268
leku
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Příznakem „omezená dostupnost“ označil Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] první léky na trhu. Od 1.6. takto SÚKL označuje léky, u nichž hrozí nedostatek. O omezené dostupnosti léků SÚKL informoval včera [3.6.] na svých stránkách.

Příznakem omezená dostupnost lékový ústav označil inhalátor s Ventolinem pro astmatiky a jeho dvě náhrady. Dále jde o antibiotikum Ospen a několik druhů léků na závratě. U těchto léků Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] řešilo dostupnost již v minulosti. SÚKL je daným příznakem označil na základě opatření obecné povahy.

Příznak omezená dostupnost zavádí u daných léků do provozu nový systém, který přinesla novela zákona o léčiva. Lékárny a firmy distribuující léky teď musí každý den hlásit ústavu své zásoby těchto přípravků. Pacienti informaci vidí v aplikaci elektronických receptů na webu nebo v mobilním telefonu. Výrobce takto označených léků je musí zároveň dodávat na trh po dobu několika týdnů, případně zajistit jeho náhradu.

Pacienti, kterým lékař některý z léků označených jako omezeně dostupný předepíše, po přihlášení do aplikace e-receptu na webu nebo v mobilním telefonu uvidí seznam a na mapě 20 nejbližších lékáren, kde je lék dostupný. Lékárny naopak uvidí, zda a u kterého distributora je možné lék objednat. Lékaře na omezenou dostupnost upozorní systém e-recept při předepisování léku. Ti, kdo lék předepsaný nemají, informaci v aplikaci neuvidí.

Nový systém zažívá ostrý start

U Ventolinu již na konci května ministerstvo zdravotnictví svým opatřením obecné povahy zakázalo lékařům předepisovat pacientům více než jedno balení. V dokumentu lékaře dále vyzvalo, aby lék nepředepisovali pacientům, kteří ho mají s dostatečnou použitelností.

Výrobce léků nově označených příznakem omezená dostupnost podle MZ ČR již v únoru SÚKL informoval, že pro letošní rok sníží dodávky o 40 procent. Odhadoval, že zásoby vydrží do konce května. Nyní firma předpokládá obnovení dodávek 26. července 2024. Přesto úřady informovala o tom, že po zbytek letoška očekává občasné výpadky ze zásob.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro Zdravé Zprávy

Povinnost hlásit zásobu mají distributoři a lékárny ode dneška kromě inhalátoru s Ventolinem také u přípravků Buventol Easyhaler a Ecosal Inhaler, kterými je lékaři nahrazují. U penicilinového antibiotika Ospen, které lékaři předepisují například na streptokokové angíny, SÚKL žádné náhrady nestanovil. Lék chybí opakovaně od loňského podzimu. Opatření se vztahuje na síly 0,4 a 0,75, u nichž výrobce předpokládá obnovení dodávek v polovině letošního října.

U daných léků se nedostupnost řešila již dříve

Již loni v listopadu MZ ČR informovalo o problémech s dodávkami léků s účinnou látkou betahistin, které lékaři předepisují na závratě. SÚKL tak jako omezeně dostupné označil léky Betahistin Rathiopharm, Betahistin Actavis, Betahistin Acord, Vertimed a Betaserc v různých sílách a velikostech balení. Všechny mají v současné době přerušenou výrobu, obnovovat by ji měli výrobci postupně od června do konce roku.

Za nezajištění léku hrozí výrobcům pokuta až 20 milionů korun

Nynějším udělením příznaku omezená dostupnost startuje nový systém, který přinesla novela zákona o léčivech. Její ustanovení, která se týkají tohoto systému, vstoupila v platnost na začátku měsíce června.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here