Vakcína na léčbu melanomu snižuje úmrtnost i recidivu

0
456
melanomu
Preventivní vyšetření pigmentového znaménka ručním dermatoskopem / Foto: Archiv Zdravé Zprávy

První pacientům na míru připravovaná mRNA vakcína určená k léčbě melanomu podstatně snižuje podle klinické studie riziko úmrtí i návrat nemoci. Vakcínu pacientům s melanomem výzkumníci podávali v kombinaci s lékem na rakovinu.

Výsledky klinické studie o účincích vakcíny na léčbu melanomu prezentovali výzkumníci farmaceutických společností Moderna a MSD na světové konferenci o rakovině. Jde o zasedání Americké společnosti pro klinickou onkologii [ASCO] v Chicagu. Do testování vakcíny se zapojili mimo jiné i pacienti z Velké Británie. A podle výsledků studie se u pacientů, kteří dostali vakcínu po odstranění melanomu ve třetím či čtvrtém stadiu, riziko úmrtí nebo návratu onemocnění snížilo po třech letech o 49 procent. Na slibné výsledky upozorňuje britský list The Guardian.

„Ačkoliv se musíme podívat na čísla za pět a deset let, největší riziko recidivy se v této skupině objevuje v prvních dvou letech,” uvedla onkoložka Georgina Longová.

Studie se podle ní zúčastnilo 157 pacientů. Část z nich dostala vakcínu v kombinaci s přípravkem Keytruda a část pouze Keytrudu. Kombinace tohoto léku s vakcínou podle Longové snížila riziko návratu nemoci na 25 procent.

Vidět po letech úspěch klinické studie je dobrý pocit

Podle údajů Světového fondu pro výzkum rakoviny z roku 2020 diagnostikují lékaři kožní nádor, melanom, více než 150 000 pacientům ročně na celém světě. A počty lidí s nádorem kůže rok od roku přibývají i s ohledem na slabou ozonovou vrstvu. V Česku přibyde ročně přibližně tři tisíce nových pacientů s diagnostikovaným melanomem.

Vakcínu na léčbu melanomu připravují přímo na míru

Onkoložka zároveň upozornila, že výsledky studie jsou sice “nadějným signálem”, ale i je třeba provést rozsáhlejší studii. Totiž míra 2,5letého přežití bez recidivy, tedy návratu melanomu, dosahovala u kombinované léčby 74,8 procenta ve srovnání s 55,6 procenty u pacientů, kteří dostali pouze lék Keytruda.

Vakcínu známou jako mRNA-4157 [V940] připravují specialisté na míru každému jednomu pacientovi. V praxi jde o takzvanou personalizovanou léčbu. Účinná látka obsažená v léčivém přípravku navádí tělo pacienta ke zničení všech zbývajících rakovinných buněk. Čímž se snižuje riziko recidivy nemoci.

Zhoubným nádorům se dá předejít očkováním, upozorňuje EK

Ještě před podáním vakcíny odeberou zdravotníci pacientovi biologický vzorek nádoru k analýze. Podle jeho složení a s pomocí umělé inteligence pak pacientovi laicky řečeno namíchají, připraví vakcínu v takovém poměru, aby byla na daný nádor co nejúčinnější. Při výrobě účinné látky se využívá sekvenace DNA a umělá inteligence.

„Výsledky této studie mají zásadní význam nejen pro léčbu melanomu, ale jsou také základem a měřítkem pro léčbu dalších typů rakoviny,” uvedla Longová.

Tato studie v třetí fázi klinického testování je podle ní první svého druhu. A jedním z největších úspěchů nejen v oblasti melanomu, ale v celé oblasti rakoviny, poznamenala.

„Naším dalším krokem je upřesnit, kdo dostane jakou imunoterapii před operací, protože někteří pacienti budou potřebovat kombinaci a jiní ne,” dodala.

Kožní nádor se obvykle zvětšuje a mění tvar

Melanomem v České republice častěji onemocní mladé ženy nebo muži nad 55 let. Častější jsou tyto nádory u lidí se světlou kůží, často mají blond nebo rezavé vlasy a ve větším riziku jsou také lidé, kteří mají větší množství pigmentových znamének. Zhruba 15 procent na méně viditelných místech, například ve vlasech, na rtech, uších nebo genitáliích.

Léčba melanomu většinou zahrnuje kombinací chirurgického odstranění nálezu, někdy také uzlin a podávání léků. U některých pacientů onkologové předepíší podpůrnou léčbu chemoterapií nebo přistoupí k biologické terapii.

Počty preventivních vyšetření melanomu znovu rostou

Stejně jako u jiných zhoubných nádorů sehrává i v úspěšnosti léčby melanomu jeho včasné rozpoznání. V počátku může být podobný běžnému znaménku, na rozdíl od něj se ale trvale zvětšuje a vytváří nepravidelná a často skvrnitě pigmentovaná ložiska. Takové útvary o velikosti větší než 5 až 6 mm vyžadují pravidelnou kontrolu kožného lékaře.

Při vystavování se slunci sehrává roli i fototyp kůže. Většina české populace patří podle dermatologů mezi druhý a třetí fototyp. Zpočátku je tedy nutná vyšší ochrana, klidně s faktorem 50. Teprve po zhnědnutí kůže se začíná snižovat na 30 nebo i 15. Opalovací přípravky s ještě nižším faktorem už pokožku příliš nebo vůbec nechrání.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here