ČLnK zůstává ke spolku Vaši Lékárníci CZ stručná

0
610
vasi_lekarnici_cz
Ilustrace: Pixabay.com

Česká lékárnická komora [ČLnK] nebude požadovat zpět peníze po spolku Vaši Lékárníci CZ za takzvaný PR-projekt v ceně 2,5 milionu korun. Byť Revizní komise ČLnK ve své zprávě tvrdí, že ve vyúčtování PR aktivit je mnoho nesrovnalostí.

Zapsaný spolek Vaši Lékárníci CZ v roce 2017 získal od České lékárnické komory 2,5 milionu korun na takzvaný PR-projekt. Zadání vzešlo z Usnesení sjezdu téhož roku. Šlo o takzvané nezávislé PR.

„Kampaň byla rozdělena do několika částí. Zadání z komory bylo křičte a ozývejte se proti netransparentně nastavenému systému,“ říká dnes pro ZdraveZpravy.cz předseda spolku Aleš Nedopil.

Spolek přitom nebyl v žádném vztahu k ČLnK. To pro ZdraveZpravy.cz potvrdila i mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Spolku byly v roce 2017 sjezdem delegátů vyčleněny finanční prostředky pro nezávislé PR. Vaši Lékárníci je samostatnou organizací, zapsaným spolkem,” upřesňuje s tím, že není běžné, aby ČLnK spolkům, jako jsou Vaši Lékárníci, poskytovala finanční prostředky v řádu milionů korun na PR aktivity.

Tahanice o faktury

Po dvou letech od vyplacení peněz přichází ovšem Revizní komise ČLnK se závažnými obviněními ve své revizní zprávě. Podle ní spolek nejenže změnil charakter PR-projektu, nespolupracoval s revizní komisí na kontrole vyúčtování nákladů, ale ani není sto hodnověrně doložit, na co použil půl milionu korun.

Revizní komise ČLnK šetří miliony pro Vaše Lékárníky

Obvinění revizní komise ovšem zástupci spolku odmítají. Naopak tvrdí, že cílem zprávy revizní komise bylo znevýhodnění členů spolku při volbě nových členů do orgánů ČLnK.

Jsou to nehorázné lži, brání se proti ČLnK Vaši Lékárníci

Zároveň upozorňují na to, že současné náklady na PR ČLnK jsou mnohonásobně vyšší, než komora poskytla jejich spolku, ale přesto PR komory nedosahuje takových výsledků, jakých dosáhl spolek Vaši Lékárníci CZ.

Vyhodnocení PR-projektu Vaši lékárníci CZ?

Michaela Bažantová na otázku, jak je ČLnK spokojena s výsledky PR-projektu spolku Vaši Lékárníci CZ, za který komora z členských příspěvků zaplatila 2,5 milionu korun, překvapivě odpovídá: „Výsledky PR aktivit spolku žádný orgán komory nevyhodnocoval.”

Upřesňuje, že hospodaření spolku dle zadání loňského sjezdu delegátů prošetřila Revizní komise ČLnK a vydala zprávu.

Sjezd tuto zprávu přijal bez výhrad. Žádné další či následné kroky k realizaci nezadal, viz usnesení XXIX. sjezdu delegátů. […] Revizní komise vydala kontrolní zprávu a sjezd jí vzal na vědomí,” říká.

Na vyjádření revizní komise se odvolává i v dalších sporných bodech. Jako je například to, že peníze od komory prostřednictvím spolku inkasovala agentura, v níž byl předtím člen dozorčí rady předseda spolku Aleš Nedopil.

Na otázku, zda komora bude po spolku požadovat zpět peníze, pokud se prokáží podezření Revizní komise ČLnK, pak říká: „Před týdnem skončený sjezd delegátů jako nejvyšší orgán ČLnK takové rozhodnutí neučinil.”

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here