Celoplošné testování pracovníků v karvinských dolech ČSM těžební společnosti OKD nedopadlo dobře. Pozitivitu na covid-19 potvrdilo u více než 20 procent otestovaných. Vedení společnosti proto přistoupilo k přerušení těžby na všech dolech na šest týdnů.

Zítra přeruší těžební společnost OKD provoz ve všech dolech na Karvinsku na dobu šesti týdnů. K razantnímu kroku se rozhodlo vedení společnosti po výsledcích celoplošného testování v dolech ČSM. Z 3 403 otestovaných pracovníků vyšlo 704 covid pozitivních.

„Jedná se o rozhodnutí, ke kterému naše společnost přistoupila po zjištění nám v tuto chvíli známých výsledků z plošného testování na lokalitě ČSM,“ uvedla k přerušení těžby předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Dodala také, že od prvních potvrzených případů společnost přijala protiepidemická opatření a důsledně plnila nařízení krajské hygienické stanice.

„Nejsme epidemiologickými odborníky a nadále plně důvěřujeme odborníkům z krajské hygieny. Po uvážení výše uvedeného jsme se však sami rozhodli přerušit těžbu na dobu šesti týdnů na všech dolech OKD,“ řekla.

Nakažení pracovníci nevykazují příznaky nemoci

Aktuálně je v ohniscích dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih evidováno více než 850 nemocných s covid-19. Podle místních hygieniků je naprostá většina nakažených pracovníků a jejich rodinných příslušníků bez příznaků infekce covid-19. Spíše výjimečně se objevují mírné až velmi mírné příznaky nemoci.

„Oni to neberou jako nemoc. Netušili, že jsou nakažení a nebylo na nich navenek nic poznat. Těžko jim něco vyčítat, vypadali zdravě a mysleli, že jsou zdraví,“ říká Petr Kopřivník z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

PODCAST: Vyšší nárůst covid pacientů se dal čekat

OKD a přerušení těžby na šest týdnů

Přesto počínaje zítřejším pátkem dojde k přerušení provozu v dolech ČSM-Jih, ČSM-Sever a Dole ČSA. Přerušení těžby se tak týká všech lokalit včetně Dolu Darkov. V dolech budou od pátku proto probíhat pouze práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku.

„Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě. Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude počet fárajících zaměstnanců vyšší, a to kvůli důkladné přípravě,“ vysvětlil ředitel provozu OKD David Hájek.

Přerušení se netýká jenom horníků samotných ale veškerého spolupracujícího personálu. Kromě těžby se také přeruší ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů. Zaměstnanci, na které se přerušení provozu bude vztahovat, budou pobírat plnou průměrnou mzdu. Jde totiž o překážku na straně zaměstnavatele.

Důl Darkov je stabilizovaný, těžbu i tak přeruší

První případy nákazy novým koronavirem se v OKD objevily v Dole Darkov, kde se také uskutečnilo první plošné testování. Situace je tam dnes podle hygieniků stabilizovaná. Dosud tam zdravotníci potvrdili 511 případů nákazy jak u horníků, tak i jiných pracovníků a rodinných příslušníků. Od pátku tam ale žádný nový případ nepřibyl. I přes pozitivní zprávy z Dolu Darkov však vedení společnosti obnovení těžby neplánuje.

„K dnešnímu dni se nám po nemoci vrátilo 158 zaměstnanců převážně z lokality Darkov. Jsme velmi rádi, že převážná část našich nemocných zaměstnanců má bezpříznakový průběh onemocnění,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Dodal, že i přes takové výsledky považují ale za odpovědné těžbu přerušit i v tomto místě.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here