Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová má pozitivní test na koronavirus a odebrala se do povinné izolace. Její kolega ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] zrušil dnešní program v Karlovarském kraji a čeká na výsledek testů.  

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová se nakazila koronavirem. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové to u ní potvrdil pozitivní výsledek testu. V současné době je Rážová v domácí izolaci a pražští hygienici dohledávají osoby, které byly s Rážovou v užším kontaktu po delší čas. Na ministerstvu se v tuto dobu přijímají přísnější preventivní opatření. Povinnost nošení roušek v jeho prostorách platí jako všude jinde.

Trasování bližších kontaktů Jarmily Rážové

Podle MZ ČR hygienici momentálně trasují osoby, které s hlavní hygieničkou pobyly delší čas, konkrétně dobu delší 15 minut. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i další členové vedení resortu půjdou dnes na testy a podle výsledků se rozhodne o dalším postupu.

„Laboratorní výsledek Hygienická stanice hlavního města Prahy obdržela v ranních hodinách dnešního dne a ihned zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ uvedl mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Podle Boublíka je cílem hygieniků dohledat maximální množství lidí a posoudit, zda byli s pacientem v epidemiologicky významném kontaktu. Poté se rozhodne o postupu, dalších testech a karanténách.

Mluvčí MZ ČR řekla, že ministr i další pracovníci ministerstva půjdou na testy dnes. Podstoupit by je měli ti, kteří strávili s hlavní hygieničkou víc než 15 minut.

Osobní kontakt s premiérem Babišem

Hlavní hygienička Rážová včera mimo jiné jednala také s předsedou vlády Andrejem Babišem [ANO]. Z rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové však do preventivní karantény premiér ani ostatní lidé z úřadu vlády nemusí. Seděli prý v dostatečné vzdálenosti a dodržovali preventivní opatření. Andrej Babiš dnes potvrdil, že se s ním Zdeňka Jágrová ohledně včerejšího kontaktu s hlavní hygieničkou spojila.

„Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ uvedl s tím, že všichni dodržovali čtyřmetrové rozestupy.

Hlavní hygienička ČR Rážová se necítila dobře

Jméno hlavní hygieničky Zbyněk Boublík přímo nesdělil. Zmínil pouze, že pozitivní osoba je v domácí izolaci. Jarmila Rážová podle mluvčí ministerstva pocítila příznaky onemocnění, proto se nechala otestovat. O nákaze na ministerstvu svědčí i zrušení dnešního programu ministra Vojtěcha v Karlovarském kraji. Ten jej dnes náhle zrušil právě proto, že byl v kontaktu s člověkem pozitivním na covid-19. V kraji měl navštívit nemocnice v Chebu a Sokolově. Do Chebu sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy. Mluvčí podotkla, že ministr se vrací do úřadu a bude pracovat do výsledků testů sám.

Osmapadesátiletá Jarmila Rážová byla do funkce hlavní hygieničky ČR jmenována v polovině letošního června. Od jara, kdy v Česku propukla epidemie koronaviru, na téže pozici ale fungovala již z pověření vlády. To kvůli odvolání dnes již své předchůdkyně Evy Gottvaldové, která podle slov předsedy vlády Andreje Babiše nezvládala svoji práci v době počínající epidemie koronaviru v zemi.

Jarmila Rážová má být jmenována vládou příští pondělí

Koronavirus se dostal i do poslanecké sněmovny

Minulý týden se do nařízené karantény dostalo více než 10 poslanců, a to kvůli potvrzené nákaze koronavirem u poslankyně a bývalé ministryně obrany a pro místní rozvoj Karly Šlechtové [za ANO]. Žádné nové pozitivní případy se podle ředitele tiskového odboru sněmovny Romana Žambocha u členů dolní komory Parlamentu ČR již nepotvrdily. Sněmovna sice zpřísnila preventivní opatření proti šíření covidu-19, přístup veřejnosti není však do jejích prostor zatím nijak omezený.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here