Spojené státy odmítly spoluúčast na zajištění vakcíny

0
682
Spojene_staty
Foto: whitehouse.com

Spojené státy se nezapojí do mezinárodního projektu COVAX k zajištění vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 pro většinu zemí světa. Oznámila to v úterý 1.9. 2020 americká vláda s odůvodněním, že nechce být do takových iniciativ nucena Světovou zdravotnickou organizací [WHO]. 

„Spojené státy budou pokračovat ve spolupráci se svými mezinárodními partnery s cílem porazit tento virus, ale nenechají si od mnohostranných organizací ovlivněných zkorumpovanou WHO a Čínou nic nutit,“ uvedl k odmítnutí účasti Spojených států v projektu mluvčí Bílého domu Judd Deere.

Zároveň dodal, že americký prezident se bude maximálně snažit zajistit, aby jakákoli nová vakcína odpovídala přísným bezpečnostním požadavkům amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Ve svém dodatku vyzdvihl důležitost důkladného otestování jako jednu z hlavních podmínek k užití vakcíny pro záchranu životů.

Projekt COVAX má více než 170 členů

Mezinárodní projekt COVAX, který iniciovala Světová zdravotnická organizace, má zajistit do konce příštího roku na dvě miliardy dávek vakcíny od několika potenciálních výrobců. Do projektu na financování a distribuci vakcín se již zapojilo přes 170 zemí světa. Vakcíny proti viru SARS-CoV-2 nyní vyvíjí více než sto farmaceutických firem po celém světě. Ve třetí, závěrečné fázi testování, je aktuálně kolem 20 kandidátních látek. Odborníci odhadují, že očkovací látka by mohla být k bezpečné aplikaci lidem dostupná koncem letošního roku nebo nejpozději počátkem příštího roku. Kdy se vakcína dostane k českým občanům se neví, půjde spíše o jarní měsíce příštího roku.

EK přijala první dohodu na zajištění vakcíny proti covidu

Donald Trump WHO nevěří. Tlačí na její reformu

Americký prezident Donald Trump opakovaně prohlašuje, že WHO potřebuje reformovat. Ve svých projevech zpochybňuje její nezávislost a nepodjatost. Podle něj je organizace pod silným vlivem Číny, což se ukázalo v počátku pandemie covidu-19 začátkem letošního roku. WHO podle Trumpa zasáhla v zemi jen velmi vlažně a především pozdě. Zpochybňuje i důslednost prošetření původu nového koronaviru v čínské provincii Chu-pej.

USA skončí v WHO šestého července 2021

Spojené státy v WHO končí 6. července 2021

Spojené státy 7. července 2020 oficiálně potvrdily odchod ze Světové zdravotnické organizace [WHO]. Oznámení o ukončení svého členství v WHO zaslal americký prezident Donald Trump generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi. Členství USA v WHO má skončit 6. července 2021. USA jsou největším přispěvatelem do rozpočtu organizace. Loni ji na účet zaslaly 893 milionu dolarů [22,5 miliardy korun], což je zhruba 22 procent jejího celkového rozpočtu. Trump byl za své požadavky kritizován. Kolegové mu vyčítali, že se jedná o krátkozraký krok. Trumpův protikandidát v prezidentských volbách Joe Biden uvedl, že v případě volebního vítězství členství USA v WHO obnoví hned první den svého mandátu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here