Biotechnologická společnost Sotio [vlastní ji PPF] koupila od americké firmy Unum Therapeutics práva k platformě protinádorové CAR-T buněčné terapie BOXR. S platformou nakoupila i všechny s ní související produkty. Cílem firmy je dále pracovat na vývoji nových T buněčných terapií pro léčbu nádorů.

Na základě podepsané dohody uhradí společnost Sotio za technologii BOXR první platbu ve výši 8,1 milionu dolarů, další platby ve výši až 3,4 milionu dolarů jsou vázány na dosažení projektových cílů.

„Akvizice platformy BOXR, která produkuje pro pacienty přínosné CAR-T buňky navržené tak, aby déle přežily a byly účinnější v nádorové tkáni, rozšiřuje naše aktivity a portfolio produktů v oblasti buněčných terapií. Ty Sotio vyvíjí pro léčbu onkologických pacientů. Důležitá je i možná synergie tohoto léčebného přístupu s našim programem IL-15, jenž je již v klinických zkouškách,“ říká generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek.

Terapie CAR-T se připravuje pro každého pacienta zvlášť s využitím jeho vlastního imunitního systému. Laboratorně upravené bílé krvinky [T-buňky] jsou ve formě injekce vráceny zpět do těla pacienta, kde najdou nádorové buňky a zabijí je.

Cílem je klinické testování

Společnost Sotio uvedla, že bude vycházet z vědeckých a preklinických dat společnosti Unum. Převezme část jejího týmu a část laboratoří a kanceláří včetně potřebného technického vybavení. Na tomto základě v americké Cambridge vybuduje specializované výzkumné a vývojové centrum pro T buněčnou terapii.

Sotio a Cytune Pharma hlásí pokrok u léku SO-C101

Cílem výzkumu je vývoj nových buněčných terapií na bázi CAR-T buněk s využitím platformy BOXR. Hlavní produkt BOXR1030 určený pro léčbu hepatocelulárního karcinomu a dalších nádorů by mohl vstoupit do fáze prvních klinických studií v roce 2021. V preklinických studiích prokázal produkt BOXR1030 vyšší účinnost ve srovnání se standardními produkty na bázi CAR-T buněk.

Tým Unum zůstává

Sotio uvedlo, že využije své rozsáhlé odborné zkušenosti v oblasti buněčných terapií, včetně vlastních pražských výrobních laboratoří s certifikací GMP. A dále, že ve spolupráci s týmem, který pracoval na protinádorové platformě a produktech BOXR v Cambridge se zaměří na zefektivnění procesu vývoje a výroby buněčných terapií určených pro další klinický vývoj.

Vedle akvizice protinádorové platformy BOXR se k Sotio připojí několik zkušených členů týmu ze společnosti Unum, kteří byli zodpovědní za výzkum a vývoj technologie BOXR. Ti budou pokračovat v dalším rozvoji této platformy a produktů pod vedením Geoffa Hodge, bývalého technického ředitele společnosti Unum.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here