Odběrová místa na prokázání či vyvrácení nákazy covid-19 praskají ve švech. Příkladem může být Kraj Vysočina, kde podle tamějšího náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví aktuálně procházejí odběrová zařízení zatěžkávací zkouškou.

„Posledních několik dní prochází všechna naše odběrová místa doslova zatěžkávací zkouškou. Zatímco počet samoplátců mírně klesl, počty indikovaných pacientů stále rostou. Téměř pravidelně musí být navyšovány počty odběrů na urgentní zadání speciálně vyžádané krajskými hygieniky, a to i během víkendů,“ informuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný [ČSSD].

Odběrová stanoviště v kraji jsou u všech pěti krajských nemocnic – v Jihlavě, v Havlíčkově Brodě, Třebíči, Novém Městě na Moravě i v Pelhřimově. Podle informace krajských epidemiologů přibylo v regionu během týdne 56 osob s infekcí covid.

Odběrová místa a potíže u testovacích stanů

Intenzivní testování přináší i ryze praktické problémy. Na Vysočině proto tento týden změnili registrační systém pro odběry. A to proto, aby nájezd indikovaných pacientů k odběrovým stanům neparalyzoval v konkrétních ranních časech dopravu v okolí nemocnic a jejich centrálních parkovišť.

„V době prázdnin, kdy nemocnice fungovaly ve volnějším režimu, nebylo nutné regulovat pohyb vozidel a pacientů. Nyní si konkrétní situace žádá nové řešení. Odběry budou minimálně v případě Nemocnice Jihlava prováděny až od 10.00 hodin, kdy je koncentrace automobilů na parkovišti u nemocnice už nižší a nedojde tak ke zbytečným kolizím,“ popisuje řešení aktuální situace Vladimír Novotný.

Upozorňuje také na napětí, které testování provází. Podle něj pacienti i samoplátci musejí dodržovat odběrový čas a vyvarovat se slovním útokům na službu u odběrových stanů.

„Personál na odběrových stanovištích je stále častěji bezdůvodně slovně atakován. Tato praxe se bohužel stala u červených stanů každodenní realitou a zbytečně komplikuje už tak ne zcela příjemné vyšetření,“ uvedl v této souvislosti Kraj Vysočina.

Covid testy na Letišti V. Havla provázejí fronty a stres

Pomalé vyhodnocování testů

Kraj řeší i další problémy. Tím je pomalé vyhodnocování testů. Proto chystá rozšířit počet testovacích míst. Vedení Kraje Vysočina již schválilo investici do pipetovací robotické linky [sestavy k testování PCR vzorků] v Nemocnici Jihlava ve výši pěti milionů korun. Tím by podle něj mohlo dojít k navýšení počtů vyšetření ze stávajících 60 až na 300 vzorků denně.

„Smysluplné je linku pořídit z pohledu rychlosti ověření vzorku a z toho vyplývajících následných opatření a především zvýšení kapacity. Vedení Nemocnice Jihlava vybralo k pořízení takové zařízení, které je možné využívat do budoucna na testování a izolaci všech virových nukleových kyselin i bílkovin, čistění DNA a RNA,“ uvedl Vladimír Novotný.

Znovu pak apeloval na pacienty a samoplátce testů na covid. Upozornil, že odběry lze provést pouze objednaným pacientům nebo samoplátcům, kteří se dopředu zaregistrovali a uhradili poplatek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here