Lékárny v Česku hlásí zvýšený zájem o roušky a respirátory, lidé poptávají také přípravky na podporu imunity a antibakteriální gely. Podle některých prodejců je zájem enormní. Výjimečné nejsou již ani fronty v a před lékárnami.

Podle většiny lékárenských sítí roste zájem o roušky a respirátory zhruba od července, v posledních dnech a hodinách se zintenzivnil.

„V posledních dnech prodáváme vyšší stovky kusů roušek denně. Nedostatek roušek nehrozí, mimo jiné proto, že se výroba rozjela i v rámci ČR a místní odběratelé tak nejsou závislí výhradně na dovozech,“ vysvětlil mluvčí největší tuzemské sítě lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Upozornil, že v souvislosti se zpřísněním opatření Dr.Max očekává další růst poptávky, zejména v metropoli, ale i napříč celou republikou.

„Jsme na něj připraveni,” dodal.

V obdobném duchu hovoří zástupci všech lékáren, jak potvrzuje prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs: V posledních hodinách registrují lékárníci zvýšený zájem pacientů o roušky a respirátory. Aktuálně jich mají lékárny dostatečné množství a postupně zásoby doplňují závozy ze skladů.”

Stejně jako na jaře pak upozorňuje, že není důvod vytvářet si zásoby jakýchkoliv léčivých přípravků s obsahem paracetamolu či ibuprofenu, natož je užívat preventivně.

Fronty před lékárnami potvrzují šíření covidu-19

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] oznámil, že od čtvrtka se vrací povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. V úterý přibylo v ČR rekordních 1 164 potvrzených případů nákazy koronavirem, ve středu bylo číslo téměř stejné.

Zdravotnický výbor: ČR je na počátku explozivního šíření

Enormní růst zájmu o roušky zaznamenávají mimo jiné výrobci nanovlákenných roušek a respirátorů. Podle Asociace nanotechnologického průmyslu ČR funguje běžná rouška na principu ty chráníš mě a já chráním tebe. Nanoroušky ale chrání i samotného uživatele. Fungují částečně jako respirátor.

Zájem lidí a firem o nanoroušky stoupl o 300 procent

„Prodeje nanovlákenných roušek a respirátorů od rána strmě stoupají. Dnes jsme do 14:00 zaznamenali víc objednávek než za celý duben tohoto roku. Poptávka se zvyšuje i v odpoledních hodinách. Ze současného trendu je zřejmé, že dnes padne historický prodejní rekord,” řekla ředitelka obchodního portálu Nanospace.cz Lucie Konečná.

MPO: Česko je ve výrobě soběstačné

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] v této souvislosti prostřednictvím twitterového účtu Czech Republic The Country For The Future uvedlo, že domácí výrobci roušek a respirátorů v současnosti vyrábí takové množství těchto ochranných pomůcek, že už je ČR soběstačná a nemusí se spoléhat na dovozy ze zahraničí. Citovalo i sektorového specialistu pro nanotechnologie a pokročilé materiály Jakuba Hájka z agentury Czechinvest: Jsem o tom přesvědčen. Navíc dva velcí výrobci čekají na certifikaci u respirátorů.”

Na druhé straně je třeba ale také dodat, že vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula na včerejším jednání sněmovního zdravotnického výboru mimo jiné uvedl: „Česko je světovou velmocí, co se týče nanotechnologií a nanomateriálu, ale neumí efektivně výrobky z nich certifikovat, jak potřebuje.“

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here