Pražští zastupitelé i zástupci Občanské demokratické strany [ODS] navrhují zapojit lékárny do testování covidu. Vedení České lékárnické komory [ČLnK] však zatím žádný návrh k posouzení nedostalo.

Záměr zapojit tuzemské lékárny do testování na koronavirus zmínili na svém jednání již včera [17.9.2020] pražští zastupitelé. Na dnešní tiskové konferenci přednesli stejný návrh i zástupci ODS, konkrétně místopředseda strany Martin Kupka a poslanec Marek Benda. Podle jejich návrhu by se do testování zapojily lékárny pouze dobrovolně, nešlo by o celoplošnou povinnost. Podle zástupců ODS by takový návrh bylo možné realizovat pouze změnou zákona o zdravotních službách, jež by podle nich měla být schválena ve stavu legislativní nouze.

Zástupci lékárníků o testování covidu nic neví

O plánu zapojit lékárny do sítě testovacích míst a případné změně legislativy ale zapomněli její navrhovatelé informovat samotné lékárníky. Ti podle prezidenta České lékárnické komory [ČLnK] Aleše Krebse žádný návrh doposud nedostali, ani s nimi nikdo o navrhované změně nehovořil.

„Nám nikdo žádný konkrétní návrh nepředložil. Vyjadřovat se k něčemu, co nám nikdo nepředložil k projednání nemůžeme. Nemáme nic v ruce, co bychom mohli posoudit,“ říká k návrhu zapojení lékáren do testování na koronavirus pro ZdraveZpravy.cz Aleš Krebs.

Dodal, že jelikož nemá nic v ruce, žádný návrh, tak ani nemá co by posuzoval.

„Zajímalo by mě, jaký mají vůbec záměr, až potom se můžeme vyjádřit odborně. Nikdo se na nás neobrátil a nepopsal plánovaný systém. Nevím, jaké testy konkrétně, nemohu se vyjadřovat k něčemu, o čem nevím, jaký je návrh,“ uvedl.

Na druhé straně podle Petra Krpálka z Grémia majitelů lékáren bude testování brzy jednodušší. Na trhu budou nové generace testů, které umožní rychlejší vyhodnocení, snadnější způsob manipulace. Podle něj by tak lékárny s testováním mohly pomoci.

Jak si ODS testování covidu představuje v praxi

Do sítě odběrových míst by se podle návrhu ODS zapojily jen lékárny, které by o to měly zájem. A také ty lékárny, které by na odběry i vyhodnocování testů měly dostatečné kapacity. Část lékárníků podle Marka Bendy s takovým návrhem souhlasí.

„Jednou z iniciativ byla varianta, že bychom požádali lékárny, které jsou po celé republice, i v místech, kde klasická zdravotnická zařízení nejsou úplně k dispozici, jestli by nebyly schopny provádět zejména odběry,“ upřesnil s tím, že to není tak, že by to byla povinnost.

„Ale tam, kde bude schopnost lékárny, tak by mohla provádět testování,“ dodal.

Obává se však toho, že bez změny zákona se lékárny zapojit nemohou. Návrh chce předat předsedkyni zdravotnického výboru Věře Adámkové [ANO].

Zapojit lékárny do testování navrhli i pražští zastupitelé

„Myslím si, že lékárny o to budou mít zájem, protože je to další příjem. Tato možnost by mohla pomoci i v ostatních krajích,“ řekl opoziční zastupitel Tomáš Portlík [ODS]. Zastupitelé vyzvali pražské poslance a zastupitele Jana Čižinského [Praha Sobě], Bohuslava Svobodu [ODS] a Patrika Nachera [ANO], aby nápad nadnesli ve Sněmovně. Radní o něm mají v plánu jednat s hygieniky i Ministerstvem zdravotnictví ČR.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here