Společnost Mylan začala dodávat svou kvadrivalentní vakcínu Influvac Tetra proti chřipce určenou pro sezónu 2020–2021 lékařům a do lékáren. Prvních 120 tisíc dávek již bylo do Česka dodáno, dalších 230 tisíc bude k dispozici koncem září. Oproti loňskému roku bude od firmy Milan dodáno o 40 tisíc vakcín více. 

Podle lékařů je očkování nejúčinnější způsob, jak se chránit před chřipkou. Letos je předchozí věta o to aktuálnější kvůli infekci covid-19. Světová zdravotnická organizace [WHO] již upozornila, že očkování proti chřipce je hlavní nástroj minimalizace rizika onemocnění a úmrtí na choroby, jako je i covid-19, kterým se dá očkováním předcházet.

Vakcín proti chřipce dorazí letos do Česka 850 tisíc kusů

V letech 2016 a 2017 činila průměrná míra proočkovanosti u starších osob proti chřipce v evropských zemích 47 procent. Žádná ze zemí nesplnila cílené pokrytí 75 procent. Nejvyšší míry proočkovanosti dosáhlo Spojené království – Severní Irsko [74,4 %], Nizozemsko [66,5 %] a Portugalsko [60 %]. Obdobně vysokou proočkovanost proti chřipce mají v USA. V ČR je míra proočkovanosti v nejohroženější skupině seniorů necelých 20 procent.

Vakcína proti chřipce je každý rok jiná

V chřipkové sezoně 2018-2019 vyhledalo v ČR praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou celkem 996 tisíc osob. Z toho 625 muselo být hospitalizováno v režimu intenzivní péče a 195 zemřelo. V Evropě vede sezónní chřipka každoročně ke 4 až 50 milionům symptomatických případů a až 70 000 úmrtí. V letech 2017 až 2018 došlo odhadem ke 152 000 úmrtí kvůli chřipce. Podle WHO vedou každoroční chřipkové epidemie po celém světě odhadem ke třem až pěti milionům závažných onemocnění a až 650 000 úmrtím. Každý rok dostane pět až deset procent dospělých a 20 až 30 procent dětí chřipku.

Složení virových vakcín vychází z každoročního doporučení WHO a kvůli neustálým antigenním změnám chřipkového viru, aktualizuje organizace doporučení týkající se složení vakcíny dvakrát ročně. Jednou pro severní polokouli a jednou pro jižní polokouli. Při výrobě vakcín proti chřipce se nejběžněji používá výrobní proces na bázi vaječných kultur. Při zpracování nové vakcíny začíná výroba pomnožením viru ve vejcích. Virus je poté usmrcen [inaktivován], následuje štěpení [disociace] virových částic a „rozpuštění reprezentativních částí viru“ [solubilizace antigenů]. Po očištění a sterilní filtraci se tyto antigeny individuálních kmenů smíchají s cílem dosáhnout požadovaného množství kmenu ve vakcíně. Poté je každá dávka balena jako jednorázová stříkačka.

O vakcíně Influvac Tetra a společnosti Mylan

V České republice je očkování vakcínou Influvac Tetra schváleno ministerstvem zdravotnictví v rámci každoroční vakcinační akce. Vakcína je plně hrazena pro pacienty nad 65 let a v dalších případech stanovených příslušnými právními předpisy. Vakcína Influvac® Tetra je registrovaný lék určený k podání pod kůži nebo do svalu. Výdej vakcíny je pouze na lékařský předpis.

Společnost Mylan je globální farmaceutickou společností, jejímž cílem je vytvářet nové standardy ve zdravotní péči. Po celém světě poskytuje přístup k vysoce kvalitním lékům sedmi miliardám lidí. Nabízí portfolio více než 7 500 produktů na trhu po celém světě, včetně antiretrovirových terapií, které jsou životně důležité pro více než 40 procent lidí trpících HIV/AIDS po celém světě. Své produkty prodává ve více než 165 zemích.

850 tisíc vakcín proti chřipce pro Česko

Letos bude do Česka dodáno celkem 850 tisíc kusů vakcín proti chřipce. Objednané množství by mělo podle zdravotníků pokrýt potřebu oočkovat skupiny nemocných s chronickým onemocněním či jinou indikací i ostatní zájemce o očkování. Vakcíny do Česka dodají farmaceutické firmy Mylan a Sanofi. Konkrétně jde o tetravakcíny, což jsou vakcíny obsahující antigeny čtyři kmenů chřipky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here