Nemocnice shánějí dárce plazmy k léčbě covid pacientů

0
852
plazmy
Foto: Fakultní Thomayerova nemocnice

Pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 pomáhá vyléčit krevní plazma od dárců, kteří se z nemoci uzdravili. Nemocnice a transfuzní oddělení v Česku proto naléhavě žádají o darování rekonvalescentní plazmy od lidí, kteří prodělali covid.

„Plazma je odebírána plazmaferetickým přístrojem, přes jeden žilní přístup. Odběr trvá necelou hodinu. Dárci je odebráno 700 až 800 ml krevní plazmy. Plazma je poté zpracována a zamrazena,“ popisuje postup na svých stránkách Fakultní nemocnice Ostrava [FNO].  

Odebraná rekonvalescentní plazma je následně indikována k léčbě hospitalizovaných pacientů s covid-19. Důvod je, že při nákaze koronavirem SARS-CoV-2 se v těle nemocného vytvářejí specifické protilátky právě proti tomuto viru, jež způsobuje nemoc covid-19.

Seznam zařízení transfuzní služby, která rekonvalescentní plazmu odebírají:

Protilátky v krvi u vyléčené osoby přetrvávají až několik týdnů po úzdravě a darováním takové krve mohou pomoci k vyléčení nakaženým, u nichž probíhá nemoc komplikovaně.

„Podání plazmy od osoby, která prodělala koronavirové onemocnění, je jednou z možností, jak nemocné s koronavirovou infekcí léčit,“ potvrzuje primář z Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Turek.

Kdo může a nemůže darovat krevní plazmu

Obecnými předpoklady pro dárcovství krve či plazmy je celkově dobrý zdravotní stav dárce. Jasnou překážkou darování krve a jejích složek jsou dlouhodobá onemocnění s trvalou léčbou. Jako jsou nemoci srdce, jater, ledvin, nekontrolovaná hypertenze, diabetes.

Zdravotníci dále vyřazují ze seznamu dárců krve a krevních složek, což je i krevní plazma, osoby s prodělanou infekční žloutenkou typu B a C. K odběru rekonvalescentní plazmy nejsou vhodní ani dárci, kteří v minulosti dostali krevní transfuzi.

ÚVN konzervuje krevní plazmu od covid pacientů

Darovat rekonvalescentní plazmu [viz foto, zdroj: MZ ČR] může pouze zdravý člověk ve věku od 18 do 50 let s hmotností minimálně 65 kilogramů. Dárce by měl mít dobré žilní přístupy na horních končetinách. Před samotným odběrem by měl myslet také na dietní opatření. To znamená zhruba den před odběrem a v den odběru se vyvarovat tučným pokrmům, ale na druhou stranu také nehladovět.

Podstatné je si zajistit dostatek tekutin. To je v předchozím dni vypít až dva litry vody, a před odběrem alespoň jeden litr tekutiny. Pozor, nutné je se vyvarovat alkoholickým nápojům, a to s jakýmkoliv obsahem alkoholu.

Kdy se k dárcovství plazmy po covidu přihlásit

Tuzemské nemocnice obecně krevní plazmu odebírají po uplynutí jednoho měsíce od potvrzení nákazy covidem-19 a maximálně do doby tří měsíců od data nákazy. U všech potenciálních dárců by měla nemoc covid-19 probíhat jako onemocnění s běžnými respiračními příznaky, tedy se zvýšenou teplotou, kašlem a rýmou. Ztráta chuti a čichu není překážkou. Transfuzní stanice dávají při odběru rekonvalescentní plazmy přednost zdravým mužům, kteří v minulosti nedostali transfuzi a splňují výše jmenované podmínky, stejně jako ženám, které nebyly těhotné.

FTN hledá dárce krve a plazmy vyléčené z covid-19

V opačném případě jim odebírají vzorek krve k doplňkovému laboratornímu vyšetření. Některé transfuzní stanice odebírají vždy před odběrem plazmy nejprve vzorek krve, ze kterého vyšetří hladinu protilátek, takový postup není ve všech zařízeních jednotný.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here