Radní Zlínského kraje dnes [2.11. 2020] přijali usnesení, aby hejtman Jiří Čunek [KDU-ČSL] neuzavíral smlouvu s vítězem veřejné zakázky na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Kraj však bude muset i tak smlouvu podepsat, protože nepodepsání by bylo nezákonné, jak tvrdí Jiří Čunek.

Ustavující zasedání tamního krajského zastupitelstva je v plánu 10. listopadu. A právě na něm o zakázce rozhodne nová krajská reprezentace. Za vítěze zakázky, do které se přihlásily dvě firmy, již vybrali krajští radní sdružení “Nová nemocnice – Zlín” za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez daně z přidané hodnoty [DPH].

Jak vypadá moderní nemocnice? Třeba takto

Před dvěma týdny předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚHOS] Petr Rafaj zamítl rozklad, který proces výběru projektanta napadal. Již dříve antimonopolní úřad rozhodl, že soutěž je v pořádku. Odcházející hejtman Jiří Čunek tak mohl soutěž na projektanta podepsat.

Jiří Čunek podpis nechá na novém hejtmanovi

Zástupci nové krajské koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, kteří jsou proti nové nemocnici, Jiřího Čunka v minulosti opětovně vyzvali, aby smlouvu na projektanta nové nemocnice nepodepisoval. Čunek v reakci na to uvedl, že věc předá právníkům a počká na jejich právní názor, dnes se jím radní zabývali.

„Závěr právníků byl jasný. Existují tři důvody, pro které není možné smlouvu podepsat, ani jeden není možné nyní použít. Nepodepsat smlouvu je nezákonné,” uvedl Čunek.

Smlouva je však podle něj připravená tak, že dává kraji velký manévrovací prostor, například nemusí požadovat po dodavateli celé dílo. Podle Čunka se kraj také kvůli epidemii koronaviru připravil na možnost, že by neměl peníze. Rada podle Čunka dnes nepřijala usnesení, které přinesl náměstek Jiří Sukop [ANO]. Jím se měla zrušit veřejná soutěž, podle hejtmana by to bylo nezákonné.

Nová nemocnice se stala předmětem sváru

Dosluhující hejtman projekt nové nemocnice dlouhodobě prosazuje, krajské zastupitelstvo jej těsnou většinou schválilo. Podle Čunka by nová nemocnice měla stát osm miliard korun. Proti stavbě byli i zástupci hnutí ANO, kteří dosud tvořili s lidovci koalici, i někteří zástupci koaliční ODS, pro projekt naopak hlasovali někteří opoziční zastupitelé.

Jiří Čunek viní Jana Hamáčka z nefér politického boje

Nová nemocnice byla hlavním tématem krajských voleb a v odporu proti ní se shodli zástupci nově vznikajícího uskupení. Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD již 16. října podepsali koaliční smlouvu. Hejtman má být Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v zastupitelstvu 24 z celkových 45 mandátů.

Podle odpůrců nové nemocnice by stavba stála nakonec víc, než Jiří Čunek uváděl. Nelíbí se jim ani to, že stejně obsáhlou studii jako na novou nemocnici nenechal kraj vypracovat na ověření nákladnosti původně plánované rekonstrukce areálu současné zlínské nemocnice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here