Vyjednávání o odměnách pro zdravotníky za práci při podzimní vlně covidu-19 nejsou snadná. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] by zdravotníkům měly odměny přijít v jejich březnové výplatě. Konkrétní částku však nezmínil. Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] připomněla, že platy zdravotníků se od ledna zvýšily o 10 % a polepší si i zrušením superhrubé mzdy.

Za práci při podzimní vlně covidu-19 mají podle stávajících plánů dostat odměny všichni zdravotní pracovníci, nikoliv pouze ti v lůžkové péči, jako tomu bylo na jaře. To znamená i praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, jejich zaměstnanci a další. Podle posledních plánů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a vlády se odměny zřejmě vyplatí z veřejného zdravotního pojištění. O konkrétní částce se však po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví nezmínil. Ministryně Schillerová v této souvislosti upozornila, že zdravotníkům jako jedné z mála profesí vzrostly platy od nového roku o 10 procent, navíc si podle ní přilepší i díky zrušení superhrubé mzdy.

O odměnách pro zdravotníky hovoří i prezident Kubek

Nespokojenost s vyjednáváním o odměnách zdravotníků vyjadřuje v posledních dnech, týdnech a měsících prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek. Podle jeho slov jsou zdravotníci covidem-19 nejvíce zasaženou profesí, a proto si odměny zaslouží všichni [nejenom zdravotníci v nemocnicích, pozn. red.].

„Každý čtvrtý zdravotník již covidem onemocněl. Ve zdravotnictví se nedodržuje karanténa, nedodržuje se zákoník práce,“ řekl například v nedělní Partii na CNN Prima News Kubek.

Uvedl i bezvýsledná vyjednávání o odměnách s předsedou vlády Andrejem Babišem [ANO]: „Dva měsíce škemrám premiéra o vyplacení odměn pro zdravotníky, premiér mi to dva měsíce slibuje a mě už je to trapné se takto domáhat,“ uvedl.

Ředitel Feltl je pyšný, že VFN nevylila ani jednu vakcínu

Na nutnost vyplatit zdravotníkům za podzimní vlnu covidu odměny upozornil dále v pondělí [18. ledna] otevřeným dopisem adresovaným všem předsedům parlamentních politických stran. V něm žádá o podporu právě při jednáních o odměnách. Navrhuje mimořádnou bonifikaci pro pracovníky v lůžkových i ambulantních zařízeních ve výši 50 tisíc korun.

Všichni dělali a dělají, co umí a mohou. Všichni se snaží ze všech sil pomáhat. Všichni riskují zdraví i životy. Tato odměna by se měla týkat samozřejmě také soukromých lékařů, jejich zaměstnanců, kteří svojí prací ulehčují přeplněným nemocnicím,“ píše v dopise.

75 tisíc pro zdravotníky za jarní vlnu covidu-19

Odměny za jarní měsíce dostali zdravotníci lůžkových zdravotnických zařízení, konkrétně za měsíce březen, duben a květen v maximální výši 75 tisíc korun hrubého. Nezdravotníci v takových zařízeních pak až 30 tisíc korun. Odměny za jarní období covidu se vyplatily ze státního rozpočtu v celkové výši 11,5 mld. korun.

Odměny za první vlnu covidu míří ke zdravotníkům

Podzimní bonifikace se zřejmě vyplatí z veřejného zdravotního pojištění, aby peníze dostali plošně všichni zdravotníci.

„Není to jednoduchý úkol, ale umožní to, aby to bylo pro všechny zdravotníky. A nebylo omezeno pouze na nemocniční pracovníky,“ vysvětlil ministr Blatný.

Zatím není dle jeho slov nic finální. Vše je v jednání a do konce ledna způsob a výši odměn resort určitě nevyřeší. Přiblížil ale, že výše odměn by mohla být v obdobné výši jako na jaře. Komplikace je dle něj odměňování nezdravotnického personálu. Platové tabulky totiž platí pro všechny stejně. Není proto možné ovlivnit tabulkové třídy jen u pracovníků určitého zařízení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here