Správa státních hmotných rezerv [SSHR] začala distribuovat injekční stříkačky a jehly pro očkování proti covidu-19 do vybraných krajů. Celkem 315 tisíc stříkaček a 170 tisíc jehel míří do Libereckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, na Vysočinu a do Prahy. Materiál je primárně určen pro praktické lékaře.

SSHR celkově pořídila jedenáct milionů stříkaček a jedenáct milionů jehel jako rezervu pro očkování proti covidu-19. 100 tisíc stříkaček a 58 tisíc jehel nyní dostane hlavní město Praha, 113 tisíc stříkaček a 56 tisíc jehel míří do Moravskoslezského kraje.

„Ve skladech máme v tuto chvíli osm milionů stříkaček a dva miliony jehel. A další jsou na cestě,” uvedl předseda SSHR Pavel Švagr.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] přes Evropskou unii již dříve objednalo dvanáct milionů jehel, dvanáct milionů stříkaček, a 1,8 milionu stříkaček k ředění vakcín, ale prozatím je neobdrželo. Dodávky mají podle dostupných informací přijít až v dubnu.

„Do ČR dorazí z Číny 1,8 milionu jehel a stříkaček pro ředění vakcíny. V průběhu dubna a května přijde z Bulharska 12 milionů jehel a stejný počet stříkaček pro samotné očkování. Dodávku objednala EU. ČR má dost jehel i stříkaček,” uvedlo koncem ledna na svém twitterovém účtu ministerstvo zdravotnictví.

Bez stříkačky a jehly se očkovat nedá

Praktičtí lékaři se ve svých ordinacích mohou zapojit do očkování proti covidu-19 od začátku března. Nakoupený zdravotnický materiál ze státních rezerv má pomoci k rychlému očkování v Česku. Sdružení praktických lékařů na konci února přesto upozornilo, že praktikům scházejí vakcíny i injekční stříkačky.

Praktický lékař své pacienty k vakcinaci registruje sám přímo ve své ordinaci. Stačí mu proto jen zatelefonovat. Důležité je vědět, že k očkování proti covidu v ordinaci praktika se lidé nehlásí přes centrální rezervační systém. Ten totiž generuje termíny pouze v jednom ze zhruba 174 očkovacích center v zemi, nikoli pro ordinace praktiků.

„Registrace v centrálním rezervačním systému znamená, že daný jedinec bude očkován v očkovacím centru,“ uvedli zástupci praktických lékařů.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

Jak pokračuje očkování v Česku

Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] minulý týden uvedl, že v březnu má do České republiky dorazit přes jeden milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700 000 od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu podle něj mají přijít celkově dva miliony dávek. Společnosti Pfizer a BioNTech včera oznámily, že do Evropy pošlou o čtyři miliony dávek vakcíny Comirnaty navíc. Pro Česko to znamená 80 tisíc dávek navíc.

Tempo očkování v ČR zrychluje. Ve středu [10.3.] u nás bylo podle premiéra Andreje Babiše [ANO] naočkováno proti covidu 47 tisíc lidí. To je nejvíce za jeden den od začátku vakcinace v zemi. Celkem zdravotníci aplikovali 949 tisíc dávek. Premiér v pátek uvedl, že do Česka dosud dorazilo přes milion dávek vakcíny. Vyzval k urychlení očkování, a to i o víkendech. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví má v Česku dokončené očkování dvěma dávkami asi 273 500 lidí. Celkem bylo podáno cca 902 605 dávek.

Pořadí očkování seniorů nad 70 let určí jejich věk

Od začátku března se k očkování proti covidu-19 začali hlásit lidé nad 70 let. Nově mohou k očkování registrovat své pacienty také praktičtí lékaři. Kromě lidí nad 80 let, kteří vakcínu ještě nedostali, a lidí starších 70 let, mohou očkovat i mladší pojištěnce. Pokud tedy jejich zdravotní stav posoudí jako pro nákazu covidem-19 rizikový.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here