Na letní tábor raději jen s PCR testem, říkají organizátoři

0
498
na_letni_tabor
Foto: Pixabay.com

Na letní tábor s pobytem je pohodlnější děti vyslat s PCR testem, který není starší sedmi dnů. Při doložení antigenního testu nebo samotestu se musí táborníci po sedmi dnech pobytu přetestovat.

Za neustálé změny podmínek pro pobyty dětí a mládeže na letních táborech si vysloužilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v minulých dnech nejednu kritiku. Nyní to vypadá, že se zástupci úřadu a organizátorů dětských táborů na frekvenci testování táborníků dohodli.

„Děti s PCR testem se nebudou muset v průběhu pobytového letního tábora přetestovat, a to i v případě, že s nimi ve stejný turnus pojedou děti s antigenním testem nebo samotestem,“ uvádí ve své tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Ovšem benevolence platí pouze v případě, že výsledek PCR testu táborníka není starší sedmi dnů před samotným nástupem na pobyt.

Za PCR test zaplatí samoplátce nejvýše 814 korun

Antigenní test a samotest značí přetestování

Na letní tábor se vyplatí děti nechat v době sedmi dnů před odjezdem otestovat metodou PCR. Po celou dobu pobytu pak budou mít od testování klid. A nezáleží přitom, jestli budou na táboře trávit čas s dětmi otestovanými antigenní metodou nebo samotestem.

O něco nepohodlnější to budou mít táborníci, kteří se na letní pobyt vydají pouze s negativním výsledkem antigenního testu či snad samotestu provedeného těsně před nástupem na tábor. Ti se musí totiž přetestovávat po sedmi dnech pobytu.

Skutečně jsme se snažili táborníkům vyjít maximálně vstříc, ale ochrana zdraví dětí je pro nás zcela nepřekročitelná podmínka,“ vysvětlila podmínky testování hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Upravené mimořádné opatření podmínek pro pobyt dětí a mládeže na letních táborech předloží ministerstvo vládě na dalším jednání. To je naplánované na pondělí 21. června.

I na letní tábor jen v režimu O-T-N

Před nástupem na pobytový letní tábor tak musí děti podle ministerského nařízení splnit jednu ze tří podmínek. Těmi jsou očkování, test, anebo nemoc. To znamená, že na letní tábor smí dítě vyrazit při splnění jedné z následujících podmínek.

  • Je 22 dnů po první dávce očkování, což doloží certifikátem [ke stažený zde].
  • Předloží PCR test starý nejvýše sedm dnů.
  • Doloží potvrzení o prodělané nemoci v posledních 180 dnech.
  • Doloží antigenní test starý nejvýše tři dny [nutno přetestovat 7. den tábora].
  • Doloží samotest provedený na místě [nutno přetestovat 7. den tábora].
  • Doloží potvrzení o testu ze školy nebo čestné prohlášení [přetestování 7. den tábora].

Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

Zástupci pořadatelů letních táborů doporučují PCR test

S výše uvedenými podmínkami nakonec vyjádřil souhlas i předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Domluvené podmínky považujeme za funkční kompromis, který je pro rodiče i organizátory zvládnutelný. Budeme doporučovat všem rodičům, aby s dětmi před odjezdem zašli na PCR test,“ vyslovil se po jednání s vedením ministerstva.

Dodal také, že rozumí tomu, že některé děti zkrátka PCR test třeba nestihnou a budou se muset na táboře nechat přetestovat. I s tím však pořadatelé počítají.

„Organizátoři tak budou připraveni tuto část dětí na místě otestovat,“ ubezpečuje rodiče.

Pro přetestování dětí po sedmém dnu pobytu podle něj využijí samotesty, anebo si pozvou mobilní odběrový tým, dodal Sedláček.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here