Darované a zapůjčené vakcíny upraví novela o očkování

0
278
o_ockovani
Foto: Pixabay.com

Novelu zákona o očkování projedná dolní komora parlamentu příští týden ve středu ve stavu legislativní nouze. Novela má upravit nakládání s darovanými a zapůjčenými vakcínami proti covidu-19. Těch jsou v Česku statisíce.

Podle Úřadu vlády ČR je v Česku kromě standardních očkovacích látek získaných na základě smluv uzavřených s výrobci prostřednictvím EU dalších téměř 300 tisíc dávek vakcín. Slovinsko, Rakousko a Maďarsko je zapůjčily, Izrael, Srbsko a Slovensko darovaly.

Novelou, která má využití těchto vakcín řešit, se bude příští středu [7.7.] nejprve zabývat sněmovní výbor pro zdravotnictví. Doporučení k normě má podle rozhodnutí předsedy Sněmovny PČR Radka Vondráčka [ANO] výbor poslancům předložit nejpozději do 14 hodin. Řádná červencová schůze sněmovny má totiž začít podle plánu ve středu 7. července v dopoledních hodinách.

Změny v zákoně o očkování proti covidu-19

O projednání novely zákona o očkování ve stavu legislativní nouze rozhodl předseda sněmovny Vondráček na návrh vlády. Stav legislativní nouze ve sněmovně, který umožňuje schvalovat zákony, jejich pozměňovací návrhy i v jednom dni, u nás trvá již několik měsíců. Skončit měl k 16. červenci, nyní ho však šéf sněmovny opětovně prodloužil, zatím s platností do konce července.

Za stávajícího znění zákona o očkování proti covidu-19  se u nás hradí pouze očkovací látky zakoupené z mechanismu EU. Novela by proto měla počítat i s jinými vakcínami, které jsou podmínečně registrované v unijních zemích a zároveň i v majetku státu. Podle důvodové zprávy k normě by darované nebo zapůjčené vakcíny podle aktuálně platné normy nebylo možné hradit, distribuovat a ani aplikovat z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Změna je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] třeba i kvůli vyrovnání případné újmy, ke které by došlo v souvislosti s podáním očkovací látky proti covidu-19.

V Česku jsou statisíce darovaných a vypůjčených vakcín

Do Česka už přitom dorazily stovky tisíc dávek zapůjčených a darovaných vakcín proti covidu-19. Například Srbsko darovalo 100 tisíc dávek látky Comirnaty od Pfizer/BioNTech, další nám zapůjčilo Maďarsko, Rakousko a Slovinsko. Ze sousedního Slovenska již česká strana přijala dar v počtu 10 tisíc dávek očkovací látky Moderna.

Poslední výpůjčku vakcín proti covidu-19 nám poskytlo Maďarsko. Česku je osobně předal 1. července tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó v počtu 100 tisíc dávek látky Comirnaty. Česká strana se vyjádřila, že by je mohla vrátit ještě do konce letošního roku. Nešlo tak o první výpomoc od maďarské strany. Již počátkem června k nám doručil šéf maďarské diplomacie na 40 950 dávek opět vakcíny Comirnaty.

Senát chce dobrovolnost očkování proti covidu v zákoně

Letos v dubnu vakcíny České republice přislíbily také Slovinsko a Rakousko. Na jejich předání se země domluvily poté, kdy Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii. Česko kvůli tomu dostalo méně vakcíny, než kdyby s kompromisem vyslovilo souhlas. Podle vyjádření předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] už do Česka všechny přislíbené vakcíny dorazily.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here