Rekonstrukce porodnice U Apolináře skončí roku 2030

0
748
rekonstrukce_porodnice
Foto: VFN

Rekonstrukce pražské porodnice U Apolináře vyjde dle stávajících plánů na 4,5 miliardy korun. Stavební práce začnou v roce 2025 a hotovo má být nejpozději v roce 2030. Provoz porodnice má být omezen jen minimálně.

Ředitele Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze David Feltl potvrdil, že zřizovatel VFN, jímž je Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR], schválil prvotní plány na modernizaci porodnice. Nyní je na řadě zpracování předprojektové fáze, konkrétně několik průzkumů a geodetických zaměření. V příštím roce se pak vypíše architektonická soutěž a vybere zpracovatel projektové dokumentace.

„Součástí příprav a realizace stavby bude spolupráce s odborníky na památkou péči a zachování genia loci celé lokality,“ popsal Feltl.

Ten k příležitosti 190. výročí narození architekta Josefa Hlávky, který je autorem stávající podoby areálu porodnice U Apolináře, odhalil spolu s jeho sochou i projekt rekonstrukce. Socha Josefa Hlávky [na fotografii VFN vlevo, pozn. red.] je bronzovou kopií původního díla od sochaře Josefa Václava Myslbeka.

Modernizovat se budou zprvu porodní boxy

Začít se má dle stávajících plánů s přístavbou nového pavilonu na jižní hranici pozemku, kam se budou postupně stěhovat jednotlivá pracoviště a operační sály. Ještě před zahájením samotné výstavby začne projekt modernizace starých porodních boxů a jednoho operačního sálu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] půjde o investici ve výši zhruba 55 milionů korun.

Dostavba porodnice U Apolináře vyjde na dvě miliardy

Porodní boxy, které podle lékařů již dávno nevyhovují nárokům rodiček, se změní na porodní pokoje se zvukotěsnými stěnami a zázemím pro doprovod žen. V novém uspořádání bude celkem šest porodních místností a 40 pokojů v přístavbě pro oddělení neonatologie, kde se starají o předčasně narozené děti.

„Léčba nezralých dětí často trvá měsíce a vyžaduje přítomnost rodičů,“ uvedl vedoucí lékař kliniky Antonín Pařízek.

Průměrný věk prvorodiček v Česku je 28 let

Vzniknou proto rodinné jednotky pro intenzivní a resuscitační péči, které jsou běžné ve vyspělém světě. Díky takové péči se podle Pařízka zlepšuje prognóza nedonošených dětí a posilují se současně i rodinné vztahy.

Apolináře čeká kompletní rekonstrukce

V nevyhovujícím stavu jsou aktuálně podle vedení nemocnice střecha, římsy a fasády z lícových cihel. Zbudovat se má i nové zázemí pro lékaře a personál, prostory pro stravování rodiček a nové sociální zařízení. Opraví se i stávající porodní sály, na tomtéž místě zůstanou jen ty pro nejnáročnější případy a vznikne nové pooperační JIP oddělení pro matky.

V historické budově Zemské porodnice, kde dnes sídlí Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK, se první dítě narodilo v roce 1875. Od té doby funguje bez přerušení. Na svět tam přišlo přes půl milionu dětí. Součástí rekonstrukce je i výstavba takzvaného centra porodní asistence.

Zájem o Centrum porodní asistence Na Bulovce je velký

To má umožnit přirozenější porod bez nutné přítomnosti lékaře, který ale bude v případě komplikací k dispozici. Obdobné centrum loni otevřela pražská Fakultní nemocnice Bulovka.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here