SMS zpráva k přeočkování v září dorazí 40 tisícům lidem

0
343
SMS_zprava_k_preockovani
Foto: Pixabay.com

SMS zpráva s výzvou k přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 dnes dorazí bezmála k 8 tisícům lidem. Do konce září pak upozornění dostane zhruba 40 tisíc lidí. Posilující neboli booster dávka je dobrovolná.

SMS zpráva s upozorněním k přeočkování proti covidu-19 třetí dávkou začne chodit dnes [20.9.] lidem s plným očkováním, u nichž od dokončení očkovacího schématu uběhlo alespoň osm měsíců. Jde o takzvanou posilující dávku [booster dávka, pozn. red.], kterou se má upevnit získaná ochrana proti těžkému průběhu covidu-19.

„Podání posilovací dávky pravděpodobnost případné nákazy a jejího závažného průběhu mnohonásobně sníží a zabezpečí tak vyšší ochranu zdraví u rizikových osob,“ uvádí na svém webu Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] k přeočkování proti covidu-19.

Registrace k přeočkování proti covidu se otevře 20. září

Dodává, že podle některých studií se po aplikaci posilovací dávky hladina ochranných protilátek zvýší dokonce až jedenáctinásobně než po podání druhé dávky. Navíc k tomuto posílení imunity dochází dle vědců velmi rychle, obvykle v několika dnech. Po první dávce přitom trvá až tři týdny, než tělo zareaguje na očkování tvorbou protilátek.

„Samotná protilátková odpověď však není pro posouzení účinnosti vakcín dostatečná, a proto je třeba vyčkat na výsledky klinických studií,“ upozorňuje úřad.

Posilující třetí dávka má navíc dle dostupných studií zvýšit ochranu i proti dosud známým novým variantám viru, jakou je i v Česku převažující delta.

SMS zpráva k přeočkování pro osm tisíc lidí

Proti covidu-19 se v Česku začalo očkovat 27. prosince 2020. V tu dobu k nám dorazil první závoz očkovací látky Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Přednostně tehdy vakcínu dostali někteří výše postavení politici, zdravotníci na infekčních odděleních a v intenzivní péči. Poté jí začali být postupně očkovaní lidé starší 80 let a ostatní zdravotníci. Od března se k očkování hlásili učitelé a lidé nad 70 let a také pracovníci v sociálních službách.

Ze stávající očkovací strategie je tak zřejmé, že tito přednostně očkovaní dnes a v blízké budoucnosti dostanou SMS zprávu s výzvou k přeočkování mezi prvními. Podmínka podání třetí dávky totiž je, že od dokončeného očkování uběhlo alespoň osm měsíců. Na tomto období se dohodli zástupci odborných společností a Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Dříve než za osm měsíců pak mohou ode dneška dostat posilující třetí dávku pouze lidé ve vyšším riziku z nákazy covidem-19. Podle ministerstva jde především o pacienty po transplantaci, v onkologické léčbě a ostatní osoby s oslabenou imunitou. K přeočkování třetí dávkou je však musí doporučit jejich ošetřující lékař.

Přeočkovávat se bude Pfizerem a Modernou

Stejně jako k očkování proti covidu-19 se budou i k přeočkování zájemci registrovat přes internet v centrálním registračním systému [zde]. Na podání třetí dávky se mohou zájemci dohodnout i se svým praktickým lékařem. Po osmi měsících od dokončení očkování mohou získanou imunitu posílit všichni zájemci. Podávat se však budou vždy jen mRNA vakcíny. A to i těm, kteří původně dostali jiný typ vakcíny. Například AstraZeneca či Janssen.

Protilátky se nezačnou uznávat zřejmě ani do konce roku

Přirozené protilátky a posilující třetí dávka

Podle doporučení MZ ČR lidé po prodělaném onemocnění covid-19 a s dokončeným očkováním nemusejí nutně na posilující třetí dávku očkování. A to ani v případě očkování jednodávkovou vakcínou JanssenPodle dostupných studií je totiž nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, tedy prodělání onemocnění a očkování zároveň.

     –VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here