USA zvýšily investice ke zrychlení očkování ve světě

0
933
svete
Foto: WHO Viet Nam/Loan Tran

USA dají 400 milionů USD [cca 9 mld. Kč] na zvýšení proočkovanosti ve světě. Na to již dříve vyčlenily 1,3 miliardy USD [cca 3 bil. Kč]. Poradce americké vlády Anthony Fauci i uvedl, že omikron není vážnější než delta.

Zástupci vlády Spojených států oznámili navýšení investice do programu, jehož cílem je zrychlit očkování proti covidu-19 ve světě. Informoval o tom v úterý [7.12.] deník The New York Times [NYT] s odvoláním na pondělní [6.12.] prohlášení americké Agentury pro mezinárodní rozvoj [USAID].

Podle úřadu je částka ve výši 400 milionů dolarů nadstavbou již ke stejnému účelu vyčleněné sumy 1,3 miliardy dolarů. Tři čtvrtiny z částky mají zajistit dostupnost očkování v odlehlých regionech světa a pomoci těmto zemím také s logistikou očkovacích látek a samotným očkováním. Zbývající peníze jsou pak podle vlády USA určeny na pomoc regionům, jež vykazují vysoké počty nakažených a nízkou proočkovanost. Součástí pomoci je i podpora lokální výroby proticovidových vakcín.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Spojené státy jsou zatím nejaktivnější zemí, co se týče darování covidových vakcín do chudších regionů. Podle agentury AP do minulého měsíce rozdaly 275 milionů dávek a do příštího září slibují součet zvýšit na 1,1 miliardy. Do Afriky minulý týden poslaly dalších devět milionů dávek. Tím počet vakcín poskytnutých africkým zemím stoupl na 100 milionů. Čína na konci listopadu oznámila, že chce africkým státům ještě do konce roku 2022 dodat miliardu dávek, z nichž 600 milionů bude darovaných.

Pomoc chudým mírní epidemii ve vyspělých státech

Program americké vlády s názvem Initiative for Global Vaccine Access [Iniciativa pro globální přístup k vakcíně, pozn. red.] podle USAID podpoří mezinárodní koordinaci a pomůže překonat aktuální překážky v přístupu k očkování.

„Spojené státy a další dárci musí znásobit úsilí v pomoci zemím,“ uvedla USAID ve své zprávě s tím, že se ve svých aktivitách zaměřuje hlavně na africký kontinent.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Iniciativa přichází v době, kdy začali zástupci některých zemí opět upozorňovat na nerovnou distribuci očkovacích látek ve světě. Diskuze zřejmě vyvolaly obavy z šířící se varianty omikron. Data totiž jasně potvrzují, že je to právě Afrika, která co do proočkovanosti obyvatel výrazně zaostává za všemi ostatními světadíly. A je to právě Afrika, odkud zřejmě přichází i nová mutace omikron.

Covax využije i čínské vakcíny od Sinopharm a Sinovac

Jednu nebo dvě dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo na africkém kontinentu 11 procent populace. V Evropě je to 63 procent, ukazují statistiky NYT. Experti v posledních měsících přitom opakovaně varují, že nízká proočkovanost v jistých částech světa představuje riziko pro celé lidstvo. Může mít totiž podle vakcinologů za následek vznik nových, nebezpečných variant viru. A snížení tohoto rizika je podle odborníků v tuto chvíli v nedohlednu.

Anthony Fauci mírní strach z omikronu ve světě

A je tu i další novinka z USA: Obavy z nové varianty omikron zmírnil v úterý [7.12.] v rozhovoru s agenturou AFP uznávaný americký epidemiolog a poradce vlády USA Anthony Fauci. Podle něj je „téměř jisté“, že koronavirová mutace omikron nezpůsobuje u nakažených těžší průběh onemocnění covid-19 než je tomu u varianty delta. Byť dodal, že je třeba ještě počkat alespoň dva týdny, než budou moci odborníci s jistotou říci, že je omikron méně nebezpečný než delta mutace viru.

„Je téměř jisté, že není [omikron] vážnější než [varianta] delta. Z určitých znaků se dá soudit, že by mohl být méně závažný než delta,” sdělil Fauci.

O reálné závažnosti varianty omikron podle něj bude možné hovořit tak po dvou týdnech, až se v Jihoafrické republice a ve zbytku světa objeví více případů této varianty.

Americké i evropské akcie se otřepaly z obav z omikronu

Fauci zároveň upozorňuje, že je třeba interpretovat údaje přicházející z JAR, kde se omikron jako první potvrdil, s velkou opatrností. Poukázal na zvláštnosti země například ve složení populace, v níž je velké procento mladých lidí. Fauci ale i řekl, že je nová varianta “zjevně vysoce přenosná”, pravděpodobně více než aktuálně převažující delta.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here