Děti nad dvanáct let se mohou registrovat ke třetí dávce

0
381
dvanact_let
Ilustrační foto: Pixabay.com

Registrovat se k posilující dávce vakcíny Comirnaty mohou od zítřka [24.1.] děti nad dvanáct let. Dostanou očkovací látku od firem Pfizer a BioNTech bez ohledu na to, jakou vakcínu proti covidu dostaly před ní.

Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Zdůraznilo přitom, že očkování třetí dávkou mládeže projednalo s Českou vakcinologickou společností [ČVS] ČLS JEP a Českou pediatrickou společností [ČPS] ČLS JEP. Obě odborné společnosti s tím souhlasí.

„Očkování posilovací dávkou výrazně snižuje riziko vážného onemocnění covid-19, a to včetně varianty omikron. V pondělí proto spouštíme registraci na očkování posilovací dávkou i pro děti starší dvanáct let, aby i ony mohly získat maximální ochranu před onemocněním covid-19 a připojujeme se tak k řadě zemí EU,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

MZ ČR dále uvedlo, že posilovací dávka vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech bude pro osoby ve věku 12 až 17 určena bez ohledu na typ vakcíny v základním očkovacím schématu. Přičemž platí, že posilovací dávku lze podat po pěti měsících od data dokončeného původního očkování.

Kde se budou děti ve věku 12 až 17 let očkovat

Děti od dvanácti do sedmnácti let posilovací dávkou naočkují praktičtí lékaři pro děti a dorost. Třetí dávku dostanou ale i na očkovacích místech, která je nabízejí. Mládežníci se zájmem o očkování ve věku 16 až 17 let mohou navštívit libovolné očkovací místo.

EMA otestovala vakcínu Comirnaty u 2 260 dětí

Očkování proti covidu dětí od dvanácti do 15 let začalo loni 1. července. Děti dostávaly zejména vakcínu Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Ta získala v té době od Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] podmínečnou registraci pro tuto věkovou skupinu osob. Do úvahy pak připadala i vakcína od společnosti Moderna, kterou EMA schválila pro děti od 12 do 15 let na konci loňského července.

Třetí dávku dětem podává Izrael, USA i Maďarsko

Očkovat třetí dávkou vakcíny Comirnaty děti od dvanácti do 17 let v Evropě před několika dny doporučila německá Stálá očkovací komise [Stiko] při Institutu Roberta Kocha [RKI]. Oproti Česku [pět měsíců, pozn. red.] přitom doporučila mládež očkovat už tři měsíce po dokončení základního očkovacího schématu.  

Německá Stiko doporučila 3. dávku pro děti 12 až 17 let

Prozatím posilovací dávku mládeži doporučují ještě Spojené státy, Izrael, Maďarsko a nyní nově také Česko. A to přesto, že Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] zatím nevydala stanovisko k posilovacím dávkám u dětí a mladistvých v této věkové kategorii.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here