Vouchery do lázní skončí za 3 týdny, chystají se už další

0
1315
do_lazni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Druhé kolo slevových voucherů do českých lázní skončí 31. března. V nabídce je stále 33 tisíc volných poukazů v hodnotě 2 000 Kč na voucher. Lázně zvažují další podobnou akci na konec roku. I se zapojily do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Lázeňské vouchery ve výši dva tisíce korun si mohou zájemci na webu Kudyznudy.cz stáhnout nejpozději do 31. března 2022. Slevu pak uplatní u vybraného lázeňského zařízení za podmínky, že si u něj rezervují pobyt v trvání alespoň šesti nocí s minimálně pěti léčebnými procedurami.

„Lázeňský voucher si zatím stáhlo zhruba 30 tisíc lidí. Téměř deset tisíc z nich voucher už využilo u poskytovatelů lázeňské péče. Uplatnit stávající vouchery nebo si ještě nové stáhnout a zarezervovat svůj pobyt je možné nejpozději do 31.března,“ informuje portál Kudyznudy.cz, na kterém si vouchery lidé pořizují.

Lázně jsou i s 2tisícovými vouchery spokojené

Nabídku lázeňských voucherů ve výši 2 tisíce korun zorganizoval Svaz léčebných lázní ČR [SLL ČR]. Sleva jde na vrub lázeňského zařízení. Akci Svaz spustil 1. ledna 2022 a navázal tak na plošnou podporu českého lázeňství vyhlášenou Ministerstvem pro místní rozvoj [MMR ČR] jako kompenzaci za dobu restrikcí v době pandemie covidu. Ta začala v polovině roku 2020 a skončila 31.12. 2021. Lidé v této době čerpali vouchery na léčebné lázeňské pobyty v hodnotě 4 tisíce korun.

Zástupci Svazu léčebných lázní i přes poloviční hodnotu slevového voucheru považují současný projekt za úspěšný.

„Zvláště podpora klientů v začátku roku je strašně důležitá, protože v tomto období bývá v lázních zpravidla nejslabší obsazenost. Potenciál tohoto segmentu zdravotní dovolené je pro Českou republiku značný,“ říká viceprezident Svazu Martin Plachý.

Vouchery do lázní pokračují do března. A jsou poloviční

Tuzemské lázně kvůli pandemii v roce 2020 evidovaly zhruba o dva miliony pobytů méně než v době před vypuknutím krize. A obdobný scénář prožívaly české lázně i loni. Přitom před koronavirovou krizí přibližně čtvrtinu všech přenocování v České republice připadalo právě lázeňství.

Do lázní přijíždějí i váleční uprchlíci

Od začátku migrace válečných uprchlíků do Česka se na pomoci jim podílejí i české lázně. V prvních dnech ubytovávaly a zajistily stravu především pro rodinné příslušníky svých ukrajinských zaměstnanců. Nyní už jsou některá lázeňská zařízení v kontaktu s regionálními krizovými štáby i kraji a řeší zajištění humanitárních noclehů.

„S ohledem na další nepříznivý vývoj situace jsou i lázně připraveny krátkodobě přijmout další ukrajinské uprchlíky za předpokladu, že k tomu budou vládou nebo jí pověřenou organizací vyzváni,“ uvedli zástupci SLL ČR.

UNHCR: Počty uprchlíků rostou mimořádnou rychlostí

Většinou jde o dvoulůžkové pokoje, které poskytují velmi důstojné ubytování. Nicméně pro rodinné využití jim chybí kuchyňky a další potřebné vybavení.

„To se snažíme řešit každý dle svých možností. Ale je nám jasné, že nejde o dlouhodobé řešení. Náš obor se navíc ještě neotřepal z covidových otřesů. Což většině lázní dovolí nést spojené náklady s ubytováním ukrajinských uprchlíků v prvních týdnech, to je ale snad doba, dokud se podaří postupně odladit systém sociálních podpor i financování takové pomoci,“ vyjádřil se k pomoci prezident SLL ČR Eduard Bláha.

Členská zařízení Svazu léčebných lázní ČR zaměstnávají přes deset tisíc lidí. Mezi nimi i mnoho zaměstnanců a agenturních pracovníků právě ukrajinské národnosti.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here