Do Británie turisté už smějí jako za starých časů

0
902
britanie
Ilustrační foto: Pixabay.com

Žádný příjezdový formulář ani doklad o provedeném očkování nebo čerstvém negativním výsledku testu na koronavirus. Británie od pátku 18. března zruší veškerá protikoronavirová omezení pro návraty z ciziny.

K absolutnímu rozvolnění domácích restrikcí proti šíření koronaviru britská vláda přistoupila na konci letošního února. A nyní zruší i ta poslední, která kontrolují Brity i zahraniční návštěvníky přijíždějící do země. V pondělí [14.3.] večer o tom veřejnost informoval britský ministr dopravy Grant Shapps.

Do Británie jako za starých dobrých časů

Rozhodnutí vlády znamená, že turisté budou smět vůbec poprvé od jara roku 2020 přijet do Británie bez jakýchkoli dodatečných povinností, která tamní vláda přijala kvůli pandemii covidu-19. Zmiňovaný ministr dopravy uvedl, že změna lidem konečně umožní cestovat jako za starých dobrých časů.

Omezení v dopravě se plošně zruší k páteční [18.3.] čtvrté hodině ranní. Do této doby musí zahraniční návštěvníci vstupující na ostrov předložit vyplněný příjezdový formulář. A k němu ještě potvrzení o dokončeném očkování proti covidu-19. Pokud ho nemají, mohou ho nahradit negativními testy provedenými před vstupem do země, a i po příjezdu na britské ostrovy.

Anglie ruší povinnou izolaci i další opatření proti covidu

Nicméně agentura AP upozornila na jeden fakt. A sice, že rozvolnění cestovních pravidel přichází právě v době, kdy Británie poprvé od ledna eviduje nárůst počtu nakažených stejně jako hospitalizovaných lidí s onemocněním covid-19. Během uplynulého týdne úřady přijaly 444 tisíc nově potvrzených případů nákazy. To je o 48 procent více než za předchozích sedm dní.

Takový scénář vývoje ale není pro britského ministra zdravotnictví Sajida Javida žádné překvapení. Podle něj totiž strmější nárůst nových nákaz v zemi očekávali poté, kdy na konci února v zemi přestala platit prakticky všechna domácí omezení. Nicméně i přes ukončené restrikce britské úřady a lékaři lidem nadále doporučují nosit ochranu úst a nosu.

Roušky a kontroly v restauracích zrušila i Francie

Od pondělí 14. března odvolala povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách nově Francie. Lidé už se nemusí prokazovat potvrzením o očkování nebo negativním testu před návštěvu restaurace, divadla a podobných společenských zařízeních. V zemi tak přestala platit většina zbývajících protiepidemických opatření. Informovala o tom agentura AFP. Povinná ochrana nosu a úst nadále platí [obdobně jako v Česku, pozn. red.] ve veřejné dopravě, ve zdravotnických zařízeních.

Vedení země dále zrušilo kontroly takzvaných zdravotnických pasů v barech a restauracích, v kinech, divadlech a na veletrzích nebo v mezinárodní dopravě. Tyto pasy sloužily jako doklad o tom, že daná osoba je očkovaná proti covidu-19 nebo byla čerstvě testována na koronavirus s negativním výsledkem.

Konec těchto opatření vláda ohlásila na začátku měsíce března v návaznosti na dramatický pokles počtu nových infekcí koronavirem.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Francie, která má asi 67 milionů obyvatel, v posledních dnech hlásí kolem 50 000 případů nákazy denně. Počty úmrtí v nemocnicích souvisejících s covidem-19 klesly z únorových více než 300 denně asi na třetinu. V zemi je zároveň alespoň částečně očkováno 80 procent obyvatel, 54 procent dostalo posilovací dávku vakcíny.

Ovšem koncem minulého týdne přírůstky infekcí ve Francii obdobně jako v Británii znovu o něco vzrostly. To vede k obavám z nového zhoršení epidemické situace.

„Je třeba ještě chvíli počkat, abychom viděli, jestli se ta tendence potvrdí. Ovšem v podstatě na úrovni Evropy vidíme to stejné,” řekl v neděli šéf oddělení infekčních chorob v pařížské nemocnici Bichat Yazdan Yazdanpanah.

Francouzský ministr zdravotnictví Oliver Véran veřejnost upozornil, že konec hlavních covidových opatření neznamená, že by lidé snad neměli být i nadále ostražití.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here