Zvaní na preventivní vyšetření se pojišťovnám vyplácí

0
596
zvani
Foto: ČPZP

Adresné zvaní klientů Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou [ČPZP] na preventivní vyšetření pomohlo včas odhalit tisíce onkologických onemocnění. Měsíčně pojišťovna rozešle na 20 tisíc pozvánek. A ve zvaní hodlá pokračovat.

Pozvánky s upozorněním na to, že je načase se objednat na preventivní vyšetření onkologických onemocnění, rozesílají zdravotní pojišťovny od roku 2014. Od té doby již adresně zvaly své klienty v celkem pěti vlnách. Upozornění dostávají ti klienti, kteří screeningová vyšetření dlouhodobě opomíjejí.

„Chceme touto adresnou výzvou pomoci našim klientům nalézt u nich případné nádory dříve, než se projeví svými varovnými příznaky. Věříme, že oslovení pojištěnci chtějí zůstat zdraví, a proto pozvánku ke screeningovému vyšetření, kterou od ČPZP obdrželi, nebudou ignorovat,“ říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Pojišťovny navrhují bonus za preventivní prohlídky

Pozvánka klienta nasměruje buď k praktickému lékaři, nebo ke gynekologovi. Přičemž čas a místo vyšetření si domlouvá každý sám. Zdravotní pojišťovny zasílají pozvánky mužům i ženám k preventivním screeningovým vyšetřením kolorekta. Ženy pak obesílají dopisy s upozorněním, aby se objednaly na preventivní vyšetření karcinomu děložního hrdla a prsu. Všechna tato vyšetření v plné výši hradí zdravotní pojišťovna.

Na mamografické vyšetření, jež dokáže odhalit rakovinu prsu, jsou zvány ženy od 45 do 70 let. Ke gynekologovi na vyšetření děložního čípku dostávají pozvánku ženy od 25 do 70 let. Kolonoskopie, vyšetření tlustého střeva a konečníku, se týká žen i mužů od 50 do 70 let.

Prevence se vyplatí, dokazuje zvaní od pojišťoven

Dle Elenky Mazurové adresné zvaní klientů přispělo k odhalení tisíců případů onkologických nálezů v jejich počátečním stadiu. Konkrétně pak 410 případů rakoviny děložního čípku, 942 případů rakoviny prsu a 1 281 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku.

„Pokud je onemocnění zachyceno včas, jsou u naprosté většiny nádorů výrazně nižší náklady na léčbu onemocnění oproti pacientům, kteří již mají metastázy,“ připomínají zástupci pojišťovny.

Rakovině pohlavních orgánů brání prevence a očkování

A nejde „jen“ o ekonomický přínos dodržování preventivních prohlídek. Včasná léčba je totiž navíc ve většině případech k pacientovi podstatně šetrnější. A není výjimka, že preventivní vyšetření a včasné nasazení léčby pacientovi zachránilo život.

Naopak léčba nádorů v pokročilých stadiích znamená statisícové až milionové částky z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Zároveň i dramaticky zasahuje do kvality života a psychiky pacientů.

Onkologická onemocnění nejsou vzácná onemocnění

Podle statistických dat u nás nádorem onemocní v průměru každý třetí obyvatel. Karcinom prsu patří k nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním u žen. Představuje až pětinu všech zhoubných nádorů u žen. Diagnózu zhoubného nádoru tlustého střeva či konečníku si ročně v Česku vyslechne na 7 700 pacientů, téměř 3 400 pacientů ročně na onemocnění umírá. Rakovinou děložního čípku u nás ročně onemocnění kolem 900 žen.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Odborníci upozorňují mimo dodržování preventivních screeningů i na to, aby lidé o své zdraví pečovali sami, nejlépe pak každý den. Právě životní styl, dostatek pohybu a dnes hlavně i kvalitního spánku zdraví každého člověka významně ovlivní. V prevenci onkologických i dalších nemocí je důležitá také absence alkoholu a tabákových výrobků.

Prevenci onemocnění již zmíněná ČPZP podporuje mimo adresného zvaní těch, kteří na prohlídky zapomínají, také cílenými kampaněmi. Například akcí Spolu proti melanomu. Na blížící se termín preventivní prohlídky upozorní s pomocí SMS zprávy. A každoročně aktualizuje nabídku příspěvků z fondu prevence.

„Mezi nejvyhledávanějšími jsou příspěvky na mamografické vyšetření a vyšetření pigmentových skvrn,“ uzavírá mluvčí pojišťovny s tím, že na tato vyšetření stejně jako na prevenci rakoviny tlustého střeva pak ČPZP přispívá částkou 500 korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here