Tři farma firmy v USA zaplatí pokutu 340 mld. Kč

1
1578
firmy
Ilustrace: Pixabay.com

Tři velké americké maloobchodní a farmaceutické firmy v takzvané opioidové aféře předběžně souhlasily s vyplacením celkem zhruba 13,8 miliardy USD [cca 340 mld. Kč]. Uvedla to agentura AP.

Dohoda v rámci soudního řízení nařizuje společnostem Walgreens Boots Alliance vyplatit 5,7 miliardy USD [cca 140 mld. Kč], Walmartu 3,1 miliardy USD [cca 76 mld. Kč] a CVS Health Corporation pět miliard USD [cca 123 mld. Kč] za pět let. Žádná z jmenovaných společností neuznala v kauze vinu.

Peníze firmy vyplatí několika americkým státům, městům a místním a kmenovým vládám. Jde o důsledek zhruba tří tisíc žalob. Žalobci tvrdí, že kvůli laxním kontrolním mechanismům se dostalo množství opioidů na černý trh. Což vedlo k jejich zneužívání. Opioidová krize podle expertů v USA v posledních dvou desetiletích stála za více než půl milionu úmrtí.

J&J a distributoři léků zaplatí indiánům kvůli opioidům

O aféře natočila dokument „All the Beauty and the Bloodshed“ [„Všechna ta krása a zabíjení“] americká režisérka Laura Poitrasová. Letos na festivalu v Benátkách za něj dostala hlavní cenu Zlatého lva. V dokumentu kromě jiných vystoupila Nan Goldinová, která se jako aktivistka zapojila do boje proti rodině Sacklerových, kteří Purdue Pharma vlastní. Přičemž sama upadla do závislosti na OxyContinu, který jí lékaři předepsali na tlumení bolesti po operaci.

Opioidová krize

Opioidová krize v USA je pokračujícím fenoménem závislostí více než devíti milionů Američanů na opioidech. Závislost si postupně vybudovali užíváním určitých typů léků na bolest, takzvaných opioidů. Opioidem je například i heroin podávaný v některých zemích světa, například v Británii, výjimečně na předpis jako lék.

Opiátová kauza získala hlavní cenu v Benátkách

List The Guardian s odkazem na data americké vlády uvádí, že v souvislosti s opioidovou krizí na předávkování zemřelo od roku 1999 téměř 650 tisíc lidí. Americké státní a místní vlády podaly na farmaceutické společnosti tisíce žalob. Podle nich výrobci bagatelizovali účinky svých opioidových léků. Distributoři stejně jako lékárníci zavírali oči před tím, že předpisy se staly subjektem ilegálního obchodu.

„Víme, že bezohledné praktiky vydávání léků poháněné touhou po zisku, tuto krizi způsobily,“ řekl Paul Geller, jeden z advokátů, který v jednání zastupoval místní vlády.

„Tato ujednání přinesou miliardy dolarů komunitám, které zoufale potřebují finance na boj s opioidovou epidemií závislostí,“ dodal.

Co říkají firmy

CVS, Walgreens a Walmart jsou podílem na trhu třemi největšími prodejci léků ve Spojených státech. V srpnu nařídil soud týmž společnostem vyplatit 650 milionů USD [cca 16 mld. Kč] dvěma okresům ve státě Ohio.

Hlavní advokát CVS Thomas Moriarty nyní v prohlášení uvedl, že dohoda „je v nejlepším zájmu zákazníků i akcionářů“.

Naopak firma Walgreens v podání americké Komisi pro kontrolu cenných papírů napsala, že nadále věří, že má silné právní argumenty. A tak se bude nadále s vervou bránit před jakýmikoli budoucími žalobami, které stojí mimo dnešní dohodu. Walmart na žádost AP o komentář neodpověděl.

Opiátová kauza v USA má další vyrovnání farma firem

Pokud bude předběžná dohoda uzavřena definitivně, skončí většina dlouholetých právních sporů v rámci opioidové krize. Ačkoliv několik dalších nadále pokračuje, především proti menším, regionálním farmaceutickým společnostem.

Spor tím neskončí například pro firmu Purdue Pharma, jejíž lék na předpis proti bolesti OxyContin vyvolává rychlou závislost. Veřejnost ho navíc vnímá jako ten lék, který opioidovou krizi odstartoval.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Chudáci …! Já bych zavedl pravidlo, že každý … bude dostávat měsíčně 25 000 dolarů, aby měl na …a splátky vily a bavoráka a nebyl narušen jeho wellbeing. A samozřejmě by byl trvale trestně neodpovědný, protože chudinka. A bílí jsou z programu vyloučeni protože historický rasismus. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here