J&J a distributoři léků zaplatí indiánům kvůli opioidům

1
688
distributori
Ilustrační foto: Pixabay.com

Tři největší američtí distributoři léků a společnost Johnson & Johnson [J&J] se dohodli, že zaplatí indiánským kmenům 590 milionů dolarů [cca 13 mld. Kč]. Urovnají tím obvinění z podílu na nadměrném užívání opioidů v jejich komunitách.

Distributorské společnosti AmerisourceBergen, Cardinal Health a McKesson společně s firmou J&J se již loni dohodly, že zaplatí až 26 miliard dolarů za urovnání podobných obvinění ze strany amerických států a místních samospráv. Loňská dohoda ale nezahrnuje žaloby indiánských kmenů.

Nyní se tak trojice distributorů shodla, že i indiánům zaplatí během sedmi let téměř 440 milionů dolarů. Firma J&J pak má ve dvou letech vyrovnat ve prospěch indiánských kmenů 150 milionů dolarů. Zástupci společnosti J&J uvedli, že v rámci dohody nepřiznávají žádná pochybení. Zdůraznili, že kroky J&J propagující opioidové léky proti bolesti byly „přiměřené a odpovědné“. Společnost upozornila, že již tyto léky neprodává.

Přes 3 300 žalob v opiátové kauze USA

Distributorské společnosti AmerisourceBergen, Cardinal Health a McKesson a firma J&J již loni potvrdily, že zaplatí až 26 miliard dolarů za urovnání podobných obvinění ze strany amerických států a místních samospráv.

Opiátová kauza v USA má další vyrovnání farma firem

„Ačkoliv žádné množství peněz nikdy nevykompenzuje miliony vzniklých závislostí, stovky tisíc úmrtí a nespočet komunit zdecimovaných opiody, budou tyto prostředky zásadní pro předcházení budoucí zkáze,“ upozornila po loňské dohodě o urovnání soudních sporů firem vyvolaných žalobou ze strany státu New York a jeho dvou nejlidnatějších okresů Nassau a Suffolk na ostrově Long Island generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová.

Výsledkem dohody bylo, že zmiňovaní distributoři zaplatí 1,18 miliardy USD [25,8 mld. Kč]. Podle Jamesové poputuje více než miliarda dolarů [21,8 mld. korun] z peněz zaplacených distribučními společnostmi na boj s epidemií drogových závislostí. Newyorské okresy oznámily, že peníze využijí na podporu programů duševního zdraví a boje se závislostmi.

Léky „na štěstí“ užívá 15,8 % Čechů. Hlavně ženy 65+

Distributorské společnosti tehdy ve společném prohlášení uvedly, že dohodu ve sporu považují za „důležitý krok k dokončení širokého urovnání se státy, okresy“ a dalšími politickými aktéry. Podobná urovnání se snaží zajistit také farmaceutické firmy Mallinckrodt a Purdue Pharma, která stojí za zřejmě nejznámějším opioidem OxyContinem.

Opiátová kauza ve Spojených státech

Státy a místní úřady podaly po celých USA v souvislosti s opiátovou krizí přes 3 300 žalob. Tvrdí přitom, že výrobci tyto léky proti bolesti nepravdivě uživatelům prezentovali jako bezpečné. Distributoři a lékárny přitom ignorovali, že jejich uživatelé často bez dalšího přísunu léků museli kvůli závislosti přecházet k nelegálním distribučním kanálům opioidů.

Novartis v USA zaplatí pokutu za uplácení lékařů

Po předávkování opioidy přitom mezi lety 1999 a 2019 zemřelo téměř půl milionu Američanů a vlna drogových závislostí na některých místech zničila místní komunity. V roce 2020 ve Spojených státech zemřelo následkem požití velkého množství drog až 93 tisíc lidí. Což je nejvíc, kolik kdy americké úřady zaznamenaly. Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] v 60 procentech těchto úmrtí sehrál roli právě fentanyl.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Takže firma co dělá vakcíny Johnson & Johnson lhala o bezpečnosti svých produktů. Naštěstí už to nikdy neudělá 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here