Slováci vzali Čechům pracujícím na Slovensku příspěvek na péči

5
9712
prispevek_na_peci
O závažnosti problému ohledně příspěvku na péči pro Čechy pracující na Slovensku informovala NRZP ČR i prezidenta republiky Miloše Zemana s prosbou o otevření tématu při návštěvě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové [na fotografii]. Avšak opět bez výsledku. Nic se nestalo, nic se nezměnilo. / Foto: Kancelária prezidenta SR

Příspěvek na péči nemocným lidem žijícím v Česku, kteří ale léta pracovali na Slovensku, kde si platili i pojištění, tamní úřady na rozdíl od jiných zemí EU nevyplácí. Na českou dávku nárok nemají. Proto u nás někteří doslova živoří.

Na problém s vyplácením příspěvku na péči ze Slovenska do Česka lidem, kteří na něj sice nárok mají, ale jelikož trvale žijí v Česku, tak jim ho slovenské úřady nevyplácí, upozorňuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR [NRZP ČR].

„Slovenská republika si u evropského soudního dvora [ESD] vymohla, že nemusí vyplácet příspěvek na péči občanům, kteří sice platili u nich pojištění, ale jsou občany jiných států. A mají trvalé bydliště mimo území Slovenska,“ přiblížil situaci ohledně vyplácení příspěvků předseda NRZP ČR Václav Krása.

Příspěvek na péči, na Slovensku nazývaný jako dávka na opatrování, slouží lidem, kteří se kvůli nedobrému zdravotnímu stavu neobejdou bez pomoci další osoby. Z podpory si hradí sociální a další služby pomoci.

Příspěvek na péči do zahraničí Slovensko neposílá

Problém u lidí, kteří strávili větší část pracovního života na Slovensku, většinou ještě před rozdělením republik, a později se vrátili do Česka, spočívá v tom, že jim dávku slovenské úřady nevyplatí. A v Česku na ni nemají nárok.

Evropská komise Slovensko kvůli odmítání výplaty dávky dokonce i zažalovala. Rozsudek z roku 2015 i ke škodě samotných slovenských pojištěnců nyní ale žijících v Česku vyšel ve prospěch našich východních sousedů. Evropští soudci totiž vyloučili povinnost Slovenska vyplácet těmto lidem dávky sociální pomoci. A ty zahrnují i příspěvek na péči do jiných zemí.

Podle soudního rozsudku a argumentace slovenské strany totiž nejsou dávky na opatrování, jak je na Slovensku nazývají, dávkami sociálními. Jsou to dávky léčebné pomoci. Slovensko si tak u evropského soudního dvora prosadilo, že osoby, které žijí déle než 60 dní v roce mimo území Slovenska, ztrácí nárok na výplatu dávek sociální pomoci.

„My to považujeme za věc neskutečnou,“ shrnul situaci Václav Krása.

Dodal, že většinou starým a nemocným lidem odkázaným na péči jiných osob nedokázal za sedm let, kdy se věc řeší, žádný z úřadů pomoci. NRZP ČR se s žádostí o pomoc a řešení situace už několikrát obrátila i na zástupce českého a slovenského ministerstva práce a sociálních věcí.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží dlouhé roky se slovenskou stranou najít vhodné řešení situace. Ale bez jakékoli odezvy od Slovenské republiky,“ odpověděla na prosbu o řešení situace jednoho z dotčených klientů vrchní ministerský rada MPSV Naděžda Krausová.

Vyšší příspěvek na mobilitu bude snad od října

O závažnosti problému informovala NRZP ČR i prezidenta republiky Miloše Zemana s prosbou o otevření tématu při návštěvě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Ale opět bez výsledku. Nic se nestalo, nic se nezměnilo.

Řešení snad přinese novela o sociálních službách

Lidé ve špatném zdravotním stavu, kterých se tento problém týká, tak bojují s nízkými slovenskými důchody, to i kvůli posilující české koruně. Ale ani nemají zákonný nárok na příspěvek na péči či jiné formy sociální podpory.

„Situace se strašně zhoršila. Když přepočítám důchod 403,60 eur [cca 9 699 Kč] ze Slovenska českým kurzem a našimi výdaji v Česku při současné inflaci, tak je to neúnosné,“ popisuje situaci Štefan Sklenár, jehož se problém s výplatou příspěvku na péči dotýká.

NRZP chce vyšší úhrady a nižší DPH na zdravotnické pomůcky

Václav Krása z NRZP ČR spatřuje řešení problému v právě chystané novele o sociálních službách. Právě do ní navrhuje zařadit ustanovení, které těmto lidem umožní, aby je úřady posuzovaly podle českých zákonů. A tedy jim příspěvek na péči vyplácely z českého státního rozpočtu. Roční výdaje sociálního systému by se podle jeho odhadu zvýšily přibližně o sedm milionů korun. Výdaje na příspěvek na péči v Česku dosahují přibližně 33 miliard korun ročně.

„Není to velký peníz. Měli bychom být vstřícnější. To je upravit zákony tak, aby těmto lidem bylo pomoženo. Všichni uznávají, že je to problém. Ale řešení tady není,” uvedl Krása.

Zmíněná novela nyní míří do vnějšího připomínkového řízení. Případné legislativní změny by měly začít platit od příštího roku.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. Tak to už je slušná komedie. Slováci jim to nedají, no tak jim to zaplatí zase “čehuni”. Hrozní žebráci ti Slováci 🤮

    • Já mám za to, že se politikům opět jedná o to, aby se Češi a Slováci ze současného stavu, kdy se občané podporují a cítí se být mezi sebou nerozděleni, aby vznikla přesně zloba mezi národy, jakou nyní vyjadřujete Vy. Už se jim povedlo rozdělit od covidu společnost u nás, tak se jim ještě nehodí “bratrství” mezi Slováky a Čechy. Každá akce má reakci. Ovšem politiku dělají vlády a nadřazená EU. Ne občané.

  2. Tak to udělejme jednoduše my nebudeme vyplácet na slovensko občanům slovenské republiky kteří pracovaly tady a dejme to těm čechům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here