NRZP chce vyšší úhrady a nižší DPH na zdravotnické pomůcky

3
728
zdravotnicke_pomucky
Předseda NRZP Václav Krása / Foto: NRZP

Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP] žádá zvýšení úhradových limitů na zdravotnické pomůcky o 15 %. Rada chce i nižší daň z přidané hodnoty [DPH] na tyto prostředky. Návrhy odůvodňuje růstem nákladů pacientů.

Podle zástupců NRZP při současném stavu a všeobecnému zdražování hrozí, že si pacienti nedovolí zdravotnické pomůcky v dobré kvalitě. Hrozí i jejich nedostupnost, pokud se je jejich výrobcům a dodavatelům nevyplatí dodávat na tuzemský trh.

„Chceme, aby došlo k zvýšení inflačního koeficientu u zdravotnických prostředků,” říká předseda NRZP Václav Krása.

Pacienti podle něj musí k příspěvku ze zdravotního pojištění doplácet stále vyšší částky. Podle Krásy je v zákoně inflační koeficient pro letošek ve výši čtyř procent, byť inflace v září dosáhla 18 procent. Tvrdí, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] dopady inflace na cenu zdravotnických prostředků neřeší.

„Nyní jde na úhrady zdravotnických prostředků z veřejného pojištění kolem 30 miliard korun ročně. Při navrženém zvýšení úhrad o 15 procent by to bylo zhruba o 4,5 miliardy více,“ upřesnil Krása.

Ministerstvo zdravotnictví návrh odmítá

Podle Václava Krásy Rada o požadavcích jedná se zdravotními pojišťovnami, MZ ČR i dalšími aktéry. V případě navýšení inflačního koeficientu podle něj půjde Rada zřejmě cestou poslanecké iniciativy. Mluvčí ministerstva ale vyvrací jak jeho slova, tak i odmítá návrh na zvýšení úhrad.

„Ceny zdravotnických prostředků, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění, jsou cenově regulované. Pro rok 2022 byl, po jednáních jak s plátci, tak i výrobci, limit meziročního navýšení zvýšen na čtyři procenta oproti nejvyšší uplatněné ceně v loňském roce,” reagoval mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

Upřesnil, že extrémní nárůst doplatků podle něj nehrozí. Zároveň uvedl, že ministerstvo Radě navrhlo, ať definuje konkrétní skupiny zdravotnických prostředků, které lze podložit daty o růstu nákladů, pro další jednání o jejich úhradách.

„Národní rada pro osoby se zdravotním postižením návrh postupu nerozporovala, nicméně dosud jsme žádné podklady neobdrželi,” dodal Jakob.

Rada žádá nižší DPH na zdravotnické pomůcky

„V evropských zemích za standard platí deset a méně procent u DPH na zdravotnické pomůcky. Pouze několik zemí má vyšší DPH na zdravotnické prostředky. […] Chceme buď DPH deset procent, nebo nulovou daň,” pokračuje v požadavcích Václav Krása.

V Česku na zdravotnické pomůcky platí 15% DPH, v některých případech dokonce 21% sazba. Související problém jsou i aktuální možnosti výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků [CzechMed] nedávno uvedla, že ekonomická situace se stává neúnosnou ve vazbě na nastavenou cenovou regulaci zdravotnických pomůcek hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

„Pokud se nic nezmění, musíme očekávat, že příští rok dojde k omezení dostupnosti některých zdravotnických prostředků,“ uvedl prezident CzechMed Miroslav Palát.

Výrobci zdravotnických pomůcek varují před výpadky

„Již nyní tuzemští výrobci rozhodují, které výrobky vyřadí z nabídky a přesunou je na jiné trhy, protože jsou jejich úhrady v České republice pod hranicí výrobních nákladů,“ dodal.

Řešením aktuální situace je podle něj deregulace cen vybraných zdravotnických prostředků a zvýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění.

Chceme návrat bílého programu, dál žádá NRZP

Podle NRZP by ministerstvo mělo do plateb z veřejného zdravotního pojištění vrátit takzvaný bílý program. To jsou prostředky dříve hrazené z pojištění, které jsou podle Rady pro lidi s těžkým postižením či po operacích nepostradatelné. Jde třeba o pojízdné klozetové křeslo, sedačku do vany nebo toaletní židle. Zástupci NRZP tvrdí, že takové pomůcky mají vysokou sazbu DPH a pro pacienty se i díky tomu stávají nedostupné.

„Toaletní vozík vyjde na 5 000 až 10 000 korun, otočná sedačka do vany zhruba na 5 000 korun,“ uvádí příklady místopředseda NRZP Jiří Morávek.

Vyřazení bílého programu bylo součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění v roce 2019. Podle legislativního experta Rady Zdeňka Žižky není třeba úhrada všech těchto věcí, ale alespoň těch základních, důležitých pro zdraví a důstojnost člověka. Limity na různé prostředky podle něj platí od roku 2019. Nyní je ale výrazně dráž.

„Ministerstvo zdravotnictví argumentuje tím, že je potřeba vyčíslit u každého z distributorů, jak mu narostly ceny, jakým způsobem a jestli je to odůvodněno. Tyto informace prakticky nelze zjistit,” uzavírá Žižka.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Inflace v ČR ať už se zdražení nebo nezdrazuje A 80=činí cca 14,4% a pacient 3,6%(léky, pomůcky).B daň DPH 15/21% činí doplatek na úhradu nákladů zdravotnictví ČR.
    ČR zdravotnictví platí 50%,a zdravotní pacient doplácí 48%=98.
    [redakčně upraveno]

  2. tak to je super, na jídlo už teď důchodci a nemocní nemají, maximálně na suché brambory…a teď už nebudeme mít na léky a nebudeme se koupat? No to je pokrok. Zlatí komunisti, ti na žrádlo lidem nesahali!!

    • Když jste málo nebo špatně pracovala, nedou vám létat holubi do úst. Zkuste Kubu Severní koreu tam se s vá.i určitě pomazlí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here