Šíření respiračních virů oslabuje, ubývá nemocných

0
170
respiracnich
Foto: Pixabay.com

Epidemie akutních respiračních infekcí v Česku ustupuje. Nemocnost se v posledním týdnu snížila o pět procent. Potvrzených chřipkových onemocnění ubylo o 23 procent ve všech věkových skupinách.

Letošní epidemie respiračních nemocí včetně chřipky pomalu ustupuje. Počty nemocných v mezitýdenním srovnání pomalu klesají. Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky dosáhla v minulém týdnu [4. týden 2023] hodnoty 1 351 případů na sto tisíc obyvatel.

„Sledujeme pomalu se snižující aktivitu chřipky, což odpovídá očekávanému vývoji. Nadále ale přetrvávají lokální ohniska výskytu chřipkových onemocnění včetně onemocnění se závažným průběhem,“ říká k vývoji nemocnosti vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Jan Kynčl.

V některých krajích došlo v minulém týdnu až k 70 procentnímu úbytku nakažených. Ponejvíce podle něj u dětí ve věkové skupině 0 až pět let. A stejně tak u seniorů starších 65 let. Naopak vrostla nemocnost dětí ve věku šest až čtrnáct let.

Nejvíce nemocných v minulém týdnu přibylo v Jihomoravském kraji, kde připadá 2 014 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Vyšší nemocnost respiračními infekcemi hlásí Pardubický a Karlovarský kraj [cca 1 700/100 tisíc obyvatel].

Naopak nejméně nemocných aktuálně evidují zdravotníci v Praze, kde připadá 584 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Právě metropole signalizuje, že šíření respiračních virů v populaci slábne, protože právě v Praze obvykle epidemiologická data jako první zaznamenávají růst počtu nemocných.

I na chřipku se umírá

V aktuální chřipkové sezoně došlo podle dat SZÚ k 27.1. 2023 k celkem 243 klinicky závažným případům chřipky, kdy se pacient neobešel bez intenzivní péče. Dvaaosmdesát z těchto pacientů na chřipku zemřelo.

Podstatně lepší zprávou pak je, že podle Jana Kynčla hygienici v následujících dnech očekávají další úbytek nemocných chřipkou a stejně tak ostatními respiračními infekcemi.

„V populaci aktuálně cirkulují především viry chřipky, RS virus, původce covidu a rhinoviry neboli rýma,“ dodává.

Štěstí přeje připraveným. U chřipky to platí dvakrát

S ohledem na to, že se čísla nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel dostala v minulém týdnu pod hodnoty 1 600 až 1 800/100 tisíc obyvatel, můžeme podle něj hovořit o končící epidemii akutních respiračních infekcí. Byť o ukončení epidemie, stejně tak jako o jejím vyhlášení, rozhoduje vždy Hlavní hygienik ČR.

Prevencí je očkování, opakují lékaři

Očkování proti chřipce zůstává podle lékařů jednou z nejlepších prevencí před těžkým průběhem nákazy chřipkovými viry. Pomohlo by mimo jiné zmírnit každoroční šíření viróz včetně tlaku na zdravotnická zařízení. Zdravotním úřadům se však v Česku zvyšovat proočkovanost proti chřipce nedaří. Proočkovanost proti ní se v roce 2010 pohybovala kolem 4,5 procenta a v roce 2013 kolem pěti procent. V roce 2021 se sice mírně zvýšila, ale jen na 7,5 procenta.

Pozoruhodné je, že o očkování proti chřipce nemají v Česku zájem ani samotní zdravotníci, kteří se s dopady nákaz v době epidemie setkávají denně. Navíc ho mají stejně jako senioři a chroničtí pacienti v plné úhradě od zdravotních pojišťoven. Proočkovanost u zdravotníků v Česku dosahuje přibližně 20 procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here