Umělé trans tuky ročně zabijí až půl milionu lidí

1
3164
trans_tuky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Umělé trans tuky stojí za půl milionem předčasných úmrtí ročně. Bohužel ne všechny země to ale vědí. V nich prodávané potraviny obsahují vysoký podíl transmastných tuků, které negativně působí na srdce. 

Existují dva druhy transmastných kyselin neboli trans tuků. První skupinou jsou přírodní trans tuky obsažené ve většině mléčných výrobků a mase přežvýkavců. Druhou, nebezpečnou skupinou, jsou průmyslově vyráběné trans tuky, které se přidávají do potravin. Běžně je najdeme v pečivu, předpečených výrobcích, ve smaženém i pečeném jídle a margarínech.

„Hodnota takových produktů pro výrobce spočívá v tom, že mají delší trvanlivost a jsou i podstatně levnější,“ říká ředitel odboru zdravé výživy Světové zdravotnické organizace [WHO] Francesco Branca.

Nadměrný příjem těchto průmyslových trans tuků ale zvyšuje množství cholesterolu v krvi. Čímž dochází k tuhnutí buněčných stěn, jejich zanícení a následnému ucpávání tepen. To zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Omezení trans tuků sníží úmrtí na srdeční nemoci

„Při současné světové spotřebě trans tuků ročně umírá v důsledku jejich konzumace 300 tisíc až 500 tisíc lidí,“ říká Francesco Branca s tím, že pokud by tyto trans tuky z potravinového průmyslu zmizely, došlo by k záchraně milionů životů i významné úspoře ve zdravotnictví.

V souvislosti s osvětou o zdraví škodlivých průmyslových trans tucích již zavedlo čtyřicet tři zemí maximální limity transmastných kyselin v potravinách. Obvykle jde o země s vyššími příjmy. Například Spojené státy a evropské země. Regulace trans tuků v potravinách už ale postupně zavádějí i země jako Argentina, Bangladéš, Indie, Paraguaye a Filipíny. Letos plánují limity přijmout rovněž úřady v Mexiku, Nigérii a na Srí Lance.

„Pokud by byly schváleny, Nigérie by byla druhou a nejlidnatější zemí v Africe, která zavedla politiku osvědčených postupů eliminace trans tuků,“ zdůrazňují zástupci WHO.

Dosud se žádná ze zemí s nízkými příjmy, jako je právě Nigérie, neodhodlala přijmout politiku vedoucí k odstranění nadměrného množství přidávaných průmyslových tuků do potravin.

Průmyslové trans tuky z potravin jen tak nezmizí

I vedení WHO je dnes jasné, že uměle přidávané transmastné kyseliny z potravin jen tak rychle nezmizí. Byť si vzala WHO za cíl, že jejich nadměrný podíl v potravinách odstraní ve všech zemích v roce 2023.

„Trans tuky nemají žádný známý přínos a mají obrovská zdravotní rizika způsobující obrovské náklady pro zdravotní systémy,” řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oproti tomu odstranění trans tuků z potravinového průmyslu je podle něj nákladově efektivní a má obrovské přínosy pro zdraví.

„Zjednodušeně řečeno, transmastné kyseliny jsou toxická chemická látka, která zabíjí a neměla by mít v potravinách místo. Je čas se toho jednou provždy zbavit,” vyjádřil přesvědčení šéf WHO.

Riziko rakoviny kolorekta u mužů sníží rostlinná strava

Odstranění těchto škodlivých tuků z potravin si spotřebitel podle odborníků ani neuvědomí. Jejich absence nijak neovlivní chuť potraviny a nemělo by dojít ani ke zdražení výrobků. A problém nevidí Francesco Branca ani v jejich nahrazení jinou surovinou.

„Není těžké trans tuky nahradit jinými přísadami. Například rostlinnými oleji, jako jsou řepkové oleje či jiné oleje a výrobci to dobře vědí,“ říká.

Jediné řešení, jak snížit množství přidávaných trans tuků do potravin ve zbývajících zemích, podle něj spočívá ve stanovení limitů pomocí legislativních opatření.

„Nyní máme 43 zemí, které v posledních letech přijaly legislativu. A toto číslo v posledních několika letech rychle vzrostlo v důsledku kampaní v oblasti veřejného zdraví,“ říká s tím, že limity loni schválila Indie a Bangladéš a letos se ke stejnému kroku chystá již zmíněná Nigérie.

EU přijala limity v dubnu 2021, Austrálie zatím ne

Zarážející přístup k průmyslově přidávaným tukům do potravin má Austrálie. Ta se obsahem trans tuků v potravinách nijak nezabývá. A právě Austrálie podle WHO patří mezi šestnáctku zemí na světě s nejvyšším podílem úmrtí na ischemická onemocnění srdce. Trans tuky v potravinách mimo Austrálii stále neregulují země, jako jsou Ázerbájdžán, Bhútán, Ekvádor, Egypt. Dále Írán [Islámská republika], Nepál, Pákistán a Korejská republika.

Evropská komise [EK] přijala návrh upravující limity pro obsah trans tuků v potravinách až v roce 2019, to s platností od dubna 2021.

„Obsah trans tuku, kromě trans tuku, který se přirozeně vyskytuje v živočišném tuku, v potravinách určených pro konečného spotřebitele nesmí přesáhnout 2 gramy na 100 gramů tuku,“ uvedla v nařízení EK.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

Do dubna roku 2021 mohli výrobci potravin dodávat na český trh potraviny s jakýmkoli obsahem umělých průmyslových tuků. Byť už v té době mnohé evropské země s ohledem na ochranu zdraví svých občanů stanovily národní limity pro trans tuky v potravinách, Česko i přes apel zdravotnických organizací nikoli. Paradoxně právě Česko přitom už v té době patřilo v evropském srovnání na přední příčky co do počtu obézních osob, tak i úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Je snadné špatné věci zavést. Vždyť motivem je zisk. Je těžké je odstranit. Vždyť překážkou je zisk. A to neanalyzuji jiné souvislosti. Ale nyní se to všechno zlepší.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here