Jen 10 % Čechů se cítí fyzicky i psychicky v pohodě

0
512
Cechu
Foto: Pixabay.com

Celkově se asi jen deset procent Čechů cítí zcela zdravě. Češi chtějí o své zdraví více pečovat, často ale nevědí jak. Brání jim v tom málo času a peněz, slabá vůle a mnohdy nedostupná zdravotní péče. 

Závěr vyplývá z průzkumu farmaceutické společnosti Stada. A nejen to. Největším prohřeškem Čechů jsou stravovací návyky, nedostatečný pitný režim, špatná kvalita spánku a stres. Problém je i v pravidelných návštěvách preventivních prohlídek. S tím souvisí skutečnost, že mnozí z Čechů nemají svého praktického lékaře. A pokud už ho mají, ne vždy se jim zadaří s ním spojit. Avšak nepředbíhejme.

„Češi jsou si nicméně nedostatky v péči o své zdraví vědomi, jen až příliš často nevědí, jak situaci zlepšit. Podle našeho výzkumu si více než 60 procent lidí přeje o své zdraví pečovat více. A to zejména ti, kdo se o svůj zdravotní stav zajímají aktivně, ale vynechávají prevenci. Přesto čtvrtina z nich neví, co by přesně měli pro své zdraví udělat,“ říká ředitel společnosti Stada ČR Martin Šlégl.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro ZdraveZpravy.cz

Podle průzkumu je výskyt častých a závažných zdravotních potíží u nejmladší věkové skupiny Čechů [19 až 29 let] téměř zanedbatelný. Avšak již po třicítce narůstá četnost drobných potíží a po šedesátce se s častými a závažnými problémy potýká téměř 40 procent dotázaných.

Jen 10 procent Čechů se cítí zdravě

Celkově se asi jen 10 procent české populace cítí zcela zdravě. 65 procent pociťuje občasné či drobné zdravotní obtíže, ale svůj zdravotní stav hodnotí jako dobrý. 16 procent dotazovaných vnímá svůj stav jako uspokojující, nicméně již s častými potížemi. Devět procent respondentů uvedlo závažné potíže.

O svůj zdravotní stav se aktivně zajímají celé tři čtvrtiny Čechů. Polovina zároveň chodí na pravidelné preventivní prohlídky, o něco více ženy [59 %]. Naopak 24 procent chodí na preventivní prohlídky jen náhodně. A 22 procent dotazovaných o své zdraví pečuje jen při zdravotních komplikacích nebo propuknutí nemoci, zejména pak muži.

Stovky tisíc Čechů trpí depresí a úzkostmi. Na vině je i zdražování

I přesto, že se Češi o své zdraví obecně zajímají, v lepší péči jim podle jejich názoru brání různé překážky. Lidé bez zdravotních problémů nejčastěji hovoří o nedostatku času [38 %] a slabé vůli [37 %]. Ta převládá u žen. Zmiňují i nedostatek finančních prostředků [26 %]. U lidí se závažnými zdravotními problémy je největší překážkou právě jejich podlomené zdraví nebo hendikep. Lidé se zdravotními problémy i bez nich uvádějí horší dostupnost praktického lékaře.

„Nemám praktického lékaře několik let. Již jsem obvolala ty v místě svého bydliště, ale ani jednou jsem se nedovolala. Osobní návštěvě se raději vyvaruji,“ popisuje zkušenosti paní Anežka ze Středočeského kraje.

Ideální situace nepanuje ani v oblasti zdravého životního styl. Mezi nejčastější prohřešky vůči zdraví mezi Čechy převládají ty spojené se stravovacími návyky. Ať už jde o nezdravé jídlo [53 %]. To platí hlavně pro muže, ale taktéž pro nejmladší generace [18–29 let]. Potíž je i s nepravidelnou stravou [33 %] a pitným režimem [31 %]. Na ten zapomínají více ženy.

Problém tkví i ve stresu a nekvalitním spánku

Dalším problémem zejména u generace třicátníků a čtyřicátníků je nepravidelný a nezdravý spánek [26 %]. Následuje nedostatek pohybu [22 %], alkohol [21 %] a kouření [19 %].

Průzkum ale potvrdil i další potíž. A tou je dlouhodobý stres. Příliš velké množství stresu uvedlo 20 procent respondentů. Nejsilněji stres vnímá nejmladší generace [18–29 let] a ženy. Stresu se lidé brání různě. Nejčastěji pak pobytem venku [62 %], pravidelným odpočinkem [52 %]. Někteří se snaží udržovat kondici doplňováním vitamínů a nákupem doplňků stravy [47 %].

„Nejčastěji kupovanými vitaminy jsou C a D, ty převažují u dospělých, a pak multivitaminy, které rodiče nejčastěji volí pro své děti. U minerálů je to hořčík, vápník a zinek,“ doplňuje Martin Šlégl.

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

A pak je tu zdravá strava a zdravý spánek. Ty jsou podle lékařů zcela klíčové pro dobrou fyzickou a psychickou kondici lidí. Ovšem dodržuje je pouze 36 procent Čechů. Jen čtvrtina Čechů cvičí pravidelně doma. Pravidelně sportuje jen každý pátý Čech, a to nejčastěji formou rychlé chůze, která je oblíbená zejména u populace nad 45 let a převážně u žen. Druhým nejčastějším pravidelným sportem je jízda na kole, následovaná posilováním, které se oblíbili více muži.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here