Šíření covidu přestane být trestné až po Velikonocích

0
572
sireni
Foto: Pixabay.com

Po Velikonocích přestane být covid-19 nakažlivou nemocí, za jejíž šíření ukládá trestní zákoník sazbu od šesti měsíců do tří let vězení. Změna souvisí se zrušením povinné sedmidenní izolace po nákaze.

Změnu ve vyřazení onemocnění covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí přijal na středečním [5.4.] jednání na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] kabinet Petra Fialy [ODS].

„Vynětí covidu ze seznamu bude znamenat, že vědomé šíření této nemoci již nebude trestné. Díky tomu bude také moci ministerstvo zdravotnictví ukončit praxi ukládání povinné sedmidenní izolace pro covidové pacienty,“ odůvodnili přijetí změny členové vlády.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] vyjde vyhláška zavádějící tuto změnu ve sbírce zákonů v týdnu po velikonočních svátcích. Platit začne den po jejím zveřejnění. Dodal, že díky zkušenostem získaných za bezmála tři roky trvající pandemie covidu lékaři dnes dobře vědí, jak onemocnění diagnostikova, léčit a předcházet jeho závažnému průběhu.

Nařízení izolace zváží lékař

Nicméně i přes zrušení plošného nařízení izolace po nákaze covidem izolaci budou moci lékaři covid pozitivním pacientům nařídit. Vše bude záležet na individuálním posouzení zdravotního stavu každého pacienta, jeho kontaktu s okolím a profesi.

„Míru individuálního rizika posoudí buď praktický lékař, nebo odborníci krajské hygieny. Mohou nařídit individuální izolaci nebo jiná karanténní opatření jako u jiných infekčních nemocí,” řekl Válek s tím, že podobná praxe již funguje ve většině evropských zemích.

Lékaři zváží míru rizika, kterou pozitivně testovaný pro své okolí znamená. Přísněji by posuzovali například zdravotníky, kteří jsou v kontaktu s pacienty se sníženou imunitou. Stejně tak i pečovatele a ostatní pracovníky v zařízeních sociálních služeb. Jim pak mohou v případě covid pozitivity namísto několikadenní izolace nařídit povinné nošení respirátoru.

Izolace končí. Lékař rozhodne o povinné roušce či respirátoru

Ministr zároveň upozornil, že covid je stále jedno z nejvážnějších virových onemocnění na světě a bude tady stále. Onemocnění podle něj bude i po zrušení povinných izolací vážnou smrtelnou nemocí, ke které se ale začne přistupovat docela normálně.

Ministerstvo zdravotnictví ale i přesto chce, aby se léčení covidu-19 vrátilo do rukou lékařů. O tom, zda nakaženého pošlou do izolace, mají rozhodovat podle míry rizika. Konkrétně podle zdravotního stavu pacienta, jeho okolí nebo vykonávané práce.

Covid-19 není AIDS ani tuberkulóza

Šíření nakažlivé lidské nemoci je trestným činem, za který trestní zákoník v základní sazbě ukládá šest měsíců až tři roky vězení. Na jejich seznamu nadále zůstávají například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza.

Podmínky izolace a karantény se za tři roky pandemie covidu několikrát měnily. První pacienty zdravotníci striktně izolovali v nemocnicích na infekčních jednotkách. Po následném masivním šíření koronaviru trvala izolace čtrnáct dnů. Všem kontaktům nakaženého hygieny nařizovaly karantény. K jejich zrušení došlo zhruba před rokem.

Prodej vakcín proti covidu vázne, výrobci hlásí nižší zisky

Od prvních případů nákaz z počátku března 2020 se infekce prokázala u více než čtyř milionů lidí. Čtyři sta tisíc pacientů se virem nakazilo opakovaně. K očkování se rozhodlo 6,9 milionu lidí. Zhruba 4,3 milionu osob dostalo jednu a téměř osm set tisíc dvě posilovací dávky vakcíny. Kombinace proočkovanosti a takzvaného promoření populace umožňuje podle ministerstva zdravotnictví změnit přístup k izolaci nakažených.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here