Zdevastovaná játra tukem má více než třetina populace

1
40315
jatra_tukem
Foto: Pixabay.com

Poškozená játra tukem má ve srovnání se škodami na nich způsobenými alkoholem násobně víc lidí. Ztukovatění jater tvoří polovinu všech jaterních nemocí. Alkohol se na nich podílí patnácti procenty.

Nejčastější příčinou onemocnění jater už není alkohol, jako tomu bývalo dříve, ale hromadění tuků. Podle lékařů ztukovatěním jater, které končívá cirhózou jater nebo rakovinou, trpí 30 procent světové populace. Ještě nedávno lékaři hovořili o 25 procentech nemocných.

„Aktuálně je [ztukovatění jater] celosvětově nejčastějším onemocněním jater a také nejčastější příčinou úmrtí související s játry. Jeho výskyt roste alarmujícím tempem,“ shrnuje situaci přednosta Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy [3. LF UK] v Praze Jiří Slíva.

O nealkoholovém ztukovatění jater odborníci hovoří, pokud tuk u pacienta poškodil více než pět procent jaterních buněk. Výjimkou není onemocnění podle lékařů ani u dětských pacientů.

Jaterní biopsie, ultrazvuk a testy z krve

Podle vedoucí Diabetologického centra III. interní gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Markéty Kubíčkové touto nemocí trpí až 80 procent obézních pacientů a 75 procent pacientů s diabetem druhého typu.

„Je tedy především důsledkem zdravotních problémů, které mají svůj původ v současném životním stylu včetně sedavého stylu života, nezdravé stravy a nedostatku pohybové aktivity,“ vysvětlila.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

K již pokročilejším příznakům nemoci jater podle ní patří například ztráta chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, slabost, svědění kůže nebo tlak v pravém podžebří. Typické zežloutnutí kůže se může objevit až v době většího postižení jaterní tkáně, kdy už lékaři jen složitě volí účinnou léčbu. V raném stadiu, kdy jsou játra tukem méně poškozená, může nemoc objevit podle Kubíčkové ultrazvuk nebo jaterní testy z krve.

Poškozená játra tukem už mají i děti

Cestou ke zlepšení úspěšnosti léčby je podle přednosty 4. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze a 1. LF UK Radana Brůhy větší důraz na prevenci u pacientů, u kterých hrozí prorůstání jater tukem. I v interní medicíně se totiž rozvíjí nové diagnostické metody, u jater nevyjímaje. Specialisté dnes podle Brůhy dokáží u rizikových pacientů přesně změřit množství tuku na játrech a zahájit léčbu včas.

„Před mnoha a mnoha lety byla metoda, která to dokázala změřit, jaterní biopsie. To je samozřejmě nereálné a nemožné takto vyšetřovat velké množství pacientů,“ řekl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz.

V současné době již internisté změří tuk i vazivo na játrech neinvazivním vyšetřením, to navíc velmi přesně.

„Je to vlastně nadstavba ultrazvukového vyšetření,“ popsal s tím, že pacienta k výkonu indikuje praktický lékař nebo ošetřující specialista.

„Pacient si ho může dokonce v odborném centru vyžádat sám,“ dodává.

Zdravé pití alkoholu neexistuje, staré pravdy už neplatí

Na vyšetření tuhosti jater by měli podle něj myslet pacienti s diabetem 2. typu, nadváhou a jaterními problémy v rodinné anamnéze. Jedině tak může lékař u pacienta onemocnění objevit včas a včas také naordinovat odpovídající léčbu.

„Když už na sobě pacient onemocnění pozná, tak je většinou pozdě. Anebo se to hůře řeší, protože nemoc už zřejmě pokročila,“ vysvětluje Radan Brůha.

11 minut svižné chůze brání nejednomu onemocnění

Všichni lidé, nejen ti v riziku rozvoje onemocnění, podle něj mají myslet na základní prevenci. Především si kontrolovat energetický příjem, který stojí za nadváhou většiny lidí. Nebezpečné jsou hlavně potraviny rychlého občerstvení, pečivo, slazené nápoje a alkohol. A to nejen kvůli jeho toxickému působení, ale právě i přísunu energie z něj.

„Pivo obsahuje spousty energie a tu organismus prostě musí někam uložit, když si to pivo člověk dá,“ vysvětluje.

Jaterní onemocnění vlivem ukládání tuků lékaři bohužel řeší i u dětí. Ve své praxi se Radan Brůha setkává s výsledky jaterní biopsie dětí a adolescentů, které ukazují na tukovou jaterní chorobu. A to dokonce i se zánětem a ukládáním vaziva na játrech. A rozhodně u nich nejde o dědičný faktor, upozorňuje Radan Brůha.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. V současné době již internisté změří tuk i vazivo na játrech neinvazivním vyšetřením, to navíc velmi přesně. To by se ale museli pokusit..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here