Příspěvky hendikepovaným vyřídí zřejmě jeden úřad

3
1379
davky
Foto: Pixabay.com

Příspěvky na péči, průkazy pro zdravotně hendikepované a další dávky pro ně by mohl vyřizovat jeden úřad, zčásti i elektronicky. Nyní příspěvky na péči a státní podpory spravují úřady práce, zdravotní stav žadatelů ale posuzuje sociální správa.

O chystaných změnách v oblasti sociálních podpor pro zdravotně hendikepované hovořili odborníci na čtvrtečním [25.5.] sněmovním semináři Jak umožnit lidem s postižením svobodně žít.

„Uvažujeme o tom, že by byl vytvořen jeden správní úřad pro osoby se zdravotním postižením. […] Přemýšlíme nad tím, když hodnotíme potřebu příspěvku na péči a dalších pomůcek, uvedla na semináři náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková.

Vše by tak podle stávajících plánů resortu vyřídili zdravotně hendikepovaní z jednoho místa. A šlo by o jeden proces. Úřad by tak podle Jelínkové v jednom řízení rozhodl o vydání průkazu osoby se zdravotním postižením, o příspěvku na péči, na kompenzační pomůcku a dalších sociálních podporách.

Jeden úřad pro zdravotně hendikepované

Podle Jelínkové už změny připravuje na ministerstvu pověřená pracovní skupina. Ke zjednodušení vyřizování sociálních podpor a příspěvků by podle ní měla přispět i digitalizace. Žádosti by mohli hendikepovaní v budoucnu podávat online formou. A elektronicky by získali také potvrzení o invalidním důchodu a průkazy ZTP/P.

K vyřízení příspěvků by zdravotně hendikepovaným mělo nově stačit jen jedno posouzení zdravotního stavu namísto současné praxe, kdy se zdravotní stav žadatele o příspěvek posuzuje opakovaně. Navíc do řízení o přiznání dávky nyní vstupují dva úřady. Pobočky České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] posuzují zdravotní stav žadatele o podporu a úřady práce spravují příjem žádostí a výplaty příspěvků v závislosti na stupni závislosti.

Na sněmovním semináři promluvili i samotní hendikepovaní a jejich blízcí. Upozorňovali hlavně na zdlouhavý proces vyřizování sociálních podpor stejně jako na komplikace při vyřizování dokumentů. Zmínili rovněž nedostatek potřebných služeb a nízkou podporu pro lidi, kteří se neobejdou bez asistence.

Obavy lidí o soběstačnost a dostupnou péči sílí

„Odmítáme život ve velkokapacitních ústavech a nechceme být odkázáni na péči rodičů a jiných členů rodiny. Je mi 42 let. V nesvobodě žiju stále, nemůžu si ani dojít na záchod, když se mi chce. Chci být dobrým manželem, otcem, pracovníkem, k tomu ale potřebuji osobní asistenci,” popsal svůj život jeden z účastníků Michal Prager.

Příspěvky na péči se vyplácí ve čtyřech výších podle stupně závislosti na pomoci. Organizace na podporu hendikepovaných požadují zavedení pátého stupně, kdy by se dávka stanovila individuálně podle klientových potřeb.

Pátý stupeň závislosti MPSV připravuje

Jak nedávno pro ZdraveZpravy.cz potvrdila vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV Zdislava Odstrčilová, úřad na zavedení pátého stupně závislosti pracuje. Otázka je, zda najde při současně zaváděných vládních úsporných opatření podporu v legislativním procesu.

„Stále se o tom jedná, půjde o nějakou obdobu pátého stupně závislosti, nikoli o pátý stupeň závislosti,“ řekla Zdislava Odstrčilová.

Příspěvek by se týkal lidí v produktivním věku, kteří jsou příjemci příspěvku čtyři a celý tento příspěvek potřebují na zajištění péče o svou osobu, případně na svoji domácnost.

Novela o sociálních službách bude platit nejspíš od roku 2024

Jak Odstrčilová dále potvrdila na sněmovním semináři, stále se diskutuje nad částkou pro konkrétní potřebnou osobu tak, aby mohla žít nezávislým způsobem života.

„Zároveň ale také – kdo to bude zjišťovat, s kým a co musí všechno zmapovat. Peníze musí být opravdu nějak nastaveny,” dodala.

Do konce června mají být hotové základní principy nastavení nového příspěvku. Do konce roku má dostat hotový návrh zákona k projednání vláda s tím, že s platností změn se počítá od roku 2025.

Výdaje na příspěvky a dávky strmě rostou

Příspěvek na péči v některém jeho stupni pobíralo letos v březnu 371 800 lidí. Přičemž jeho příjemců stále přibývá. Za první letošní čtvrtletí na něm úřady práce vyplatily 9,27 miliardy korun, před rokem to bylo zhruba o 300 milionů korun méně.

MPSV chce zvýšit příspěvek na péči. Peníze na něj ale nemá

Společně s ním vyplatily úřady v březnu 260 100 příspěvků na mobilitu a na zvláštní pomůcky. V prvním čtvrtletí si tyto příspěvky vyžádaly výdaj 913 milionů korun. Meziročně o 284 milionů korun více, když před rokem dosáhly výdaje na ně 629 milionu Kč.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Mám druhý stupen už od 2019! 2021 mě lékaři dostali na doživotí na invalidní vozík! Tím mě omezili do životně na pohybu i osobní svobodě! Žádal jsem 4x o 3.stupen a bylo mě to zamítnuto aniž by posudkáři viděli a ověřili si skutečný můj stav a né jen posuzovat podle lživých zpráv lékařů,kteři mě nemůžou pro svou aroganci ani cítit! Zřejmě čekali něco do obálky! Mám obě nohy až do půli stehen amputovány! Dokonce to zamítl i krajsý soud(zkorumpovaný)! Chtěl jsem finanční odškodnění od lékařů,kteří jsou na vynně za můj stav! Ovšem oni se k tomu nehlásí a kryjou se navzájem! Je mi 70let a už nevím co s nimi! OSZ-NSZ-NSS v Brně jim potvrdili jejich verzi aniž by četli spis tresního oznámení! Tak co stím? Zkuste poradit! Děkuji!

  2. manzelka ma prispevek na peci ve 3 stupni je po dvou nepodarenych operacich patere chodi v predklonu ma 24 hod bolesti bere hodne prasku opyaty naplaste nikam nedojde a jeste ji odebrali jednu ledvinu na ktere mela zhobny nador je socialne omezena musim s ni jezdit porad na kontroly do nemocnice musim doma o ni pecovat vest celou domacnost duchod nema velky chtel bych zvysit prispevek na peci o jeden stupen jak to mam udelat abych na to dosahl je to pro ni a pro mne narocne dekuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here