Prosincový protest lékařů pokračuje, čeká se na novelu

1
261
lekaru
Foto: Pixabay.com

Od ledna 2024 začne platit novela zákoníku práce navyšující službu lékařů na 24 hodin a snižující roční přesčasy na 416 hodin. Na zvýšení základních mezd nedošlo. O odměňování zdravotníku v nepřetržitém provozu se má jednat.

Výsledky dnešního [20.10.] jednání ministrů zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] a práce Mariana Jurečky [KDU-ČSL] se zástupci protestujících nemocničních lékařů nepřinesly dohodu, která by v prosinci zamezila chystanému bojkotu přesčasů lékařů. Na tiskové konferenci po jednání ministři jen uvedli, že v procesu je novela zákoníku práce, která zlegalizuje 24hodinové služby. A vrátí počet maximálně sloužených ročních přesčasů na 416 hodin ročně. O to i mladí lékaři žádali. Konference se neúčastnila Sekce mladých lékařů České lékařské společnosti [ČLS] ani spolek Mladí lékaři.

„Mohu konstatovat, že pokud jde o zákoník práce a úpravy, na kterých je obecně shoda, tak jsme se shodli, že od 1. ledna 2024 bude platit rychlá novela zákoníku práce,“ potvrdil ministr Jurečka.

Nastavení čtyřiadvacetihodinových služeb už si určí konkrétní zdravotnické zařízení po dohodě se zaměstnanci. Přitom dodrží v zákoníku práce přesně definovaný následný povinný odpočinek před další službou v nemocnici, upozornil Jurečka.

„Je to ale jen možnost, aby se tým při plánování mohl v tom pohybovat legálně,“ vysvětlil.

Běžná směna pak podle něj potrvá 12 hodin. A mimořádné 24hodinové směny se využijí například při vykrytí víkendových služeb. Stejně tak novela vrátí počet ročních dobrovolných přesčasů na 416 hodin z od října platných 832 hodin, se kterými lékaři nesouhlasili.

„Jsme připraveni diskutovat i o dalších podnětech,“ dodal Jurečka.

Protest lékařů pokračuje

I když tiskové konference se zástupci lékařů neúčastnili, tak předseda Sekce Mladých lékařů ČLK v České televizi odpoledne reagoval, že se nyní nic nevyřešilo. Prosincové odmítnutí přesčasové práce platí. Lékaři si počkají až na návrh novely zákoníku práce, který jim MPSV slíbilo předložit příští týden v úterý.

Mladí lékaři přesčasy nepřemohli, ministři ale chtějí jednat

Jan Přáda dále oznámil, že kvůli způsobu komunikace na centrální úrovni i v nemocnicích přibývá lékařů, kteří namísto výpovědi z přesčasové práce plánují z nemocnic odejít. Za takovýchto podmínek totiž pracovat nechtějí, vysvětlil.

„V tento moment je málo pravděpodobné, že by lékaři stahovali výpovědi přesčasů nebo definitivní výpovědi,” nastínil situaci.

Ministr Válek upozornil na 6,8 mld. Kč pro zdravotníky

Na otázku ohledně navýšení mezd v základu ministr zdravotnictví Válek odkázal na obsah úhradové vyhlášky na příští rok. Do ní zakotvil, že 6,8 miliardy korun musí nemocnice nasměrovat na platy, mzdy a odměny svých zaměstnanců.

„Většina z peněz půjde do zařízení s akutní péčí,“ řek.

K dalším požadavkům mladých lékařů z nemocnici uvedl, že v nejkratším horizontu dojde ke zrušení 11. platové třídy. Absolventi vstupující do praxe tak budou ohodnoceni rovnou 12. platovou třídou. Ti, kteří složí zkoušku v kmeni, pak přejdou do 13. platové třídy a po atestační zkoušce do 14. platové třídy.

Dále se se spolkem Mladí lékaři dohodl, řekl, na tom, že lékaři před atestací nebo kmenem dostanou povinně volno na přípravu na zkoušku.

„Byť toto většinou zařízení již provádějí,“ poznamenal.

Rovněž v příštím roce slíbil řešit, respektive zefektivnit práci zdravotníků v nepřetržitém provozu tak, aby polovinu jejich mzdy či platu netvořily přesčasy. A odměňování se promítlo do základní mzdy. Zmínil vypracování legislativy speciálně platné pro zdravotníky. Obdobně to podle něj funguje v nepřetržitých provozech některých západních zemí. Tam se této skupině zdravotníků zkracuje počet odpracovaných hodin v měsíci, aniž by se to ale dotklo jejich příjmu.

„Aby nešly ty peníze do přesčasů, ale do základní mzdy,“ ujasnil ministr Válek.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. […] Do prosincového protestu lékařů se podle Přády zapojilo šest tisíc lékařů. Tito lékaři vypověděli od prosince sloužit přesčasové služby. Odvolání protestu podmiňuje Sekce úpravou zákoníku práce tak, aby skončil zákaz 24hodinových služeb a snížil se počet přesčasových dobrovolných hodin na původních 416 hodin za rok. Což už ministerstva zdravotnictví a práce také do nově připravované novely zanesla. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here