Dýňový kuskus s kuřecím prsem a hořčičnou omáčkou. Dobrou chuť!

0
364
dynovy_kuskus
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Dýňový kuskus s pečeným kuřecím prsem a hořčičnou omáčkou zvládne připravit i sváteční kuchař a nezabere mu to ani hodinu času. Stačí upéct kuřecí prso, mezi tím zalít kuskus horkou vodou a z výpeku nakonec vymíchat hořčičnou omáčku.

Kuskus pochází ze severní Afriky a Blízkého východu. Dodnes je základní surovinou národních kuchyní v oblasti Maghreb [Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a část Mauritánie].

Kuskus je semolinová těstovina nejčastěji prodávaná ve tvaru drobných kuliček. Průmyslově se kuskus vyrábí jako sušený instantní produkt, který v několik minutách nabobtná v horké vodě. Připravit si pokrm z kuskusu je tak velmi snadné. Stačí ho v misce přelít vroucí tekutinou, třeba osolenou vodou, vývarem nebo i mlékem.

Výhoda kuskusu je, že dobře nasává tekutinu. Pojme tak i chutě v ní obsažené. Doplněný o maso nebo různě upravenou zeleninu poslouží jako hlavní jídlo. Dobře se doplňuje s luštěninami nebo houbami. A na kuskusu si pochutnají i děti. Dá se totiž připravit na sladko s ovocem, skořicí či oříšky. Ženy ho zase ocení v zeleninových salátech.

Dýňový kuskus s kuřecím prsem a hořčičnou omáčkou

Jak jsme řekli na začátku, dýňový kuskus s pečeným kuřecím prsem a hořčičnou omáčkou zvládne připravit i sváteční kuchař. A nezabere mu to ani hodinu času. Jak na to?

Ingredience: kuřecí prsíčka pečená [4 porce]
  • čtyři kuřecí prsa [cca 200g/ks]
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
Ingredience: dýňový kuskus
  • 280 g celozrnného kuskusu
  • ½ dýně hokaido
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžička oregana
  • sůl, pepř, voda

Nejprve si připravíme kuřecí prsa. Troubu rozehřejeme na 150˚ C. Prsní řízky osolíme a opepříme po obou stranách. Na rozehřátém oleji je opečeme, rovněž z obou stran. Poté je vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně dvanáct minut. Maso vyndáme z pánve nebo pekáčku a uchováme v teple. Výpek z masa použijeme na hořčičnou omáčku.

Ingredience: hořčičná omáčka
  • 1 lžíce másla
  • 40 g hrubozrnné hořčice
  • 30 g dijonské hořčice
  • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 100 ml vody nebo lépe zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání [min. 31 % obsah tuku]
  • sůl, pepř / 2 stroužky česneku

Do výpeku z kuřecích prsou vmícháme prolisovaný česnek a restujeme asi jednu minutu, prostě až začne vonět. Následně vložíme obě hořčice a zase restujeme 4 až 5 minut. Přidáme citronovou kůru, zalijeme vodou, nejlépe vývarem, přivedeme k varu a následně vaříme jednu minutu. Poté zalijeme smetanou a umícháme v hladkou omáčku, kterou ještě mírně povaříme zhruba tři minuty. Dochutíme solí a pepřem. Omáčku odstavíme, a nakonec do ní vmícháme lžíci studeného másla. Následuje samotný dýňový kuskus.

Dýni omytou a zbavenou dužiny a semen nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostičky. V menším kastrůlku rozpustíme lžíci másla a vložíme dýňové kostky. Poté přidáme oregano a zlehka orestujeme.

Tip: Ještě před zalitím vodou doporučuji vyndat několik kostek opečené dýně a přidat je k pečeným prsou. Nakonec poslouží na talíři k ozdobení kuskusu.

Orestované dýňové kostky zalijeme trochou vody, kastrůlek přikryjeme pokličkou a povaříme asi deset minut. Mezi tím si připravíme kuskus podle návodu na obalu. V kastrůlku kontrolujeme vodu, případně ji trochu dolejeme. Když je dýně měkká, odstavíme ji z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. To lehce promícháme s připraveným kuskusem tak, aby získal oranžovou barvu dýně.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

A nyní už nás čeká jen servírování. Na talíř nejdříve dáme dýňový kuskus, nalijeme omáčku a do ní položíme na dvě části rozřízlé kuřecí prso. Kuskus ozdobíme orestovanými kostkami dýně nebo jakoukoli zeleninou, kterou doma zrovna máte. Dobrou chuť!

Kuskus a jeho druhy

Kuskus je známý i pod označením „Couscous“ či „Cous Cous“ a pro jeho jednoduchou přípravu se rychle prosadil v evropské kuchyni. Do Evropy kuskus přinesli severoafričtí přistěhovalci. V Izraeli se kuskus objevil společně s židovskými přistěhovalci z arabských zemí. Kuskus je převážně hlavní složka jídel v kulturách severní Afriky. Ženy ho tam umí připravit náročnou ruční metodou.

  • Marocký kuskus: Tradiční marocký kuskus se vyrábí výhradně ručně. Jde o nejmenší formu kuskusu vůbec, která se vaří v páře ve dvoudílném hrnci zvaném ,,kuskusiéra“. V jeho spodní části se zároveň připravuje maso se zeleninou. Horní část pak slouží k propaření kuskusu.
  • Izraelský kuskus: Izraelský někdy nazývaný perlový kuskus se začal v Izraeli připravovat v 50. letech 20. století, kdy země potřebovala nasytit tisíce příchozích migrantů. Kuličky izraelského kuskusu jsou ve srovnání s marockým kuskusem větší. Což si i vyžaduje jeho vaření ve vodě po dobu zhruba deseti minut.
  • Libanonský kuskus: Často známý i jako kuskus Moghrabieh. Tato forma kuskusu je ještě větší než předchozí izraelský kuskus, a tak i jeho vaření trvá o něco déle.

Tradiční ruční výroba kuskusu probíhá tak, že se rozprostře semolinová krupice, podle potřeby se přidá trocha mouky, vše se postříká slanou vodou tak, aby nebyla příliš vlhká a tvořily se z ní hrudky. Ty ženy následně dlaněmi rozdrobí na milimetrové kuličky a usuší. Nicméně každý národ si výrobu tradičního kuskusu přizpůsobil trochu podle svého. Většinou se jeho varianty liší ve velikosti kuliček.

Kuskus a jeho přínosy pro zdraví

Kuskus se většinou vyrábí z bílé pšenice, krupice nebo prosa. Obsahuje vlákninu, bílkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny a minerály [tiamin, niacin, vápník, železo a fosfor]. Je výživný, snadno zasytí a dodá energii, ačkoliv má jen minimum tuku. Podporuje trávení a nahradí vydatné přílohy při hubnutí. Jelikož se kuskus vyrábí ze semoliny, obsahuje lepek.

Kuskus je i v celozrnné variantě [pohankový kuskus] a dopřát si ho tak mohou i lidé nesnášející lepek. Obsahuje vitamíny skupiny B [B1, B2 a B6] a minerální látky [fosfor, železo, vápník, hořčík, zinek]. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje nižší množství těchto látek. A je v něm i méně vlákniny. Proto je vhodné ho doplnit zeleninou.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Celozrnný kuskus obsahuje až trojnásobně více vlákniny než klasický semolinový kuskus. A těší se další výhodě. Díky své konzistenci skvěle zamaskuje „celozrnnou“ chuť a hrudkovitost, která mnohé strávníky odrazuje od celozrnných jídel. Ani zarytý odpůrce zdravé výživy pak nepozná, že jí celozrnnou obilovinu.

Kuskus obecně pak obsahuje vlákninu, bílkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny a minerály [tiamin, niacin, vápník, železo a fosfor]. Je výživný, snadno zasytí a dodá energii, ačkoliv má jen minimum tuku. Podporuje trávení a nahradí vydatné přílohy při hubnutí.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Před rokem 1989 tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here