České fondy investovaly do rakouského e-health startupu

0
296
fondy
Foto I,II: HeartBeat.bio

České investiční fondy i&i Biotech Fund a Tensor Ventures investovaly do vývoje screeningové platformy „kardioidů“ rakouského biotechnologického startupu HeartBeat.bio. Jeho technologie cílí na vývoj léčby kardiovaskulárních nemocí.

Rakouská biotechnologická společnost HeartBeat.bio AG oznámila uzavření Pre-Series A investičního kola za 4,5 milionu eur [cca 110 mil. Kč]. Do společnosti investovaly rakouské fondy Invest AG, aws Gründungsfonds II a české fondy Tensor Ventures a i&i Biotech Fund.

HeartBeat.bio vyvíjí platformu pro objevování léčiv na nemoci kardiovaskulárního systému, ke které využívá takzvané kardiální organoidy a umělou inteligenci. Financování prostřednictvím Pre-Series [firma je v rané fázi rozvoje, pozn. red.] umožní HeartBeat.bio dokončení její vysoce výkonné automatizované platformy pro objevování nových možností léčby kardiovaskulárních onemocnění. Sem patří například léky indukované a genetické kardiomyopatie, infarktu myokardu či fibrózy. Platforma celý proces vývoje léčiv zrychluje a zlevňuje s cílem vyšší míry klinické úspěšnosti.

„Současná investice je důležitým potvrzením potenciálu naší technologie kardioidů, která může změnit paradigma vývoje kardiologických léků. Jsme hrdí na to, že jsme získali finanční prostředky od čtyř investorů, kteří mají finanční sílu pokračovat ve financování v dalším investičním kole, které je plánováno na rok 2025,“ říká Michael Krebs, generální ředitel společnosti HeartBeat.bio.

Česká spořitelna investovala 122 milionů korun do fondu i&i Bio

HeartBeat.bio přichází s řešením ve formě kardiálních organoidů [Cardiod Drug Discovery Platform]. To jsou komplexní shluky orgánově specifických srdečních buněk reflektující patologii srdeční tkáně. Pomocí organoidů identifikuje a validuje nové léčebné cíle. Také ale vyvíjí inovativní léčiva nebo testuje toxicitu léků na zdravou tkáň [tzv. klinická studie v misce]. To vše bez testování na zvířatech.

Co dělá HeartBeat.bio

Ačkoli jsou kardiovaskulární onemocnění celosvětově nejčastější příčinou úmrtí, vývoj nových léčiv stále limituje nedostatek studijních modelů reflektujících fyziologii srdeční tkáně. První plně integrovanou, vysoce škálovatelnou, standardizovanou platformu pro takzvaný screening nových léčiv vyvinula firma HeartBeat.bio ve spolupráci se společností Molecular Devices [3D biology innovation hub]. Ta se zaměřuje na vývoj automatizovaných systémů buněčných kultur CellXpress.ai.

„Věříme, že technologie společnosti HeartBeat.bio skutečně přispěje k efektivnějšímu vývoji léků na léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň v ní vidíme i etický rozměr, neboť nasazení této technologie povede ke snížení počtu pokusů na zvířatech,” komentoval investiční počin Tomáš Maršálek, finanční ředitel i&i Biotech Fund.

Český startup pracuje na AI detekci Alzheimerovy nemoci

HeartBeat.bio od svého založení v roce 2021 získala celkem 10 milionů eur [cca 244 mil. Kč] ze soukromých a veřejných zdrojů. Firma vznikla na základě technologických objevů Institutu molekulární biotechnologie [IMBA]. Sídlí ve vídeňském BioCentru v Rakousku. Výzkum zatím financovala z programu Seed Rakouské propagační banky [AWS], jakož i z grantů Rakouské agentury pro podporu výzkumu [FFG] a Vídeňské agentury pro podnikání.

„HeartBeat.bio je start-up, ve kterém se prostřednictvím revoluční platformy potkává biotechnologie s hardwarovým inženýrstvím a umělou inteligencí. To jsou oblasti, které nás jako deep tech fond zajímají,“ říká spoluzakladatel fondu Tensor Ventures Roman Smola.

„Investice do HeartBeat.bio je i v tomto segmentu naprosto výjimečná, máme proto velkou radost, že jsme se k ní mohli připojit. V budoucnu budeme hledat další technologie, které mohou celosvětově změnit něco, co bylo dříve nemyslitelné,“ dodal.

O společnosti HeartBeat.bio i fondech

Společnost HeartBeat.bio vyvíjí celosvětově první vysoce výkonné řešení pro kultivaci lidských organoidů, screening a analýzu dat s podporou umělé inteligence pro vývoj prvotřídních léků kardiovaskulárního systému.

i&i Biotech Fund je venture kapitálový fond působící v Praze a v Lucemburku investující do evropských biotechnologických společností v časné fázi růstu. Fond vznikl díky spolupráci bio-inovačního centra i&i Prague a Evropského investičního fondu.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Tensor Ventures je globální deep tech fond se sídlem v Praze a Lucembursku, který založili Roman Smola, Martin Drdúl a Petr Ulvr. Fond podporuje revoluční myšlenky deep tech startupů v rané fázi vývoje. Portfolio Tensor Ventures nyní tvoří více než dvacet startupů z Evropy, Británie, Izraele, USA, České republiky a Slovenska. Fond v růstu podpořil startupy jako Tatum, Veracity Protocol, QC82 a další.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here