Lidé se raději očkují proti chřipce než proti covidu

0
440
chripce
Foto: Pixabay.com

Od září se proti covidu-19 v Česku naočkovalo 300 tisíc lidí, proti chřipce přes 560 tisíc lidí. Slabý zájem o ochranu před covidem v počínající sezoně respiračních nemocí zneklidňuje šéfa vakcinologů Romana Chlíbka.

„Pravda je ta, že covid-19 stále zabíjí více lidí než chřipka. Je nebezpečný,“ uvedl na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] předseda České vakcinologické společnosti a Národního institutu pro zvládání pandemie.

Dosud se podle Chlíbka na celém světě vyočkovalo více než 13 miliard dávek vakcín proti covidu-19. Obvykle se podávají vakcíny vyvinuté mRNA technologií, mezi které patří i v Česku nejvíce podávaná látka firmy Pfizer/BioNTech, zvaná Comirnaty. A dosud zdravotní úřady neevidují žádný varovný signál, který by ukazoval na vážná rizika spojená s očkováním proti covidu-19, uvedl Roman Chlíbek.

„Stále platí, že přínosy očkování převažují rizika,“ ubezpečil veřejnost s tím, že nyní se proti covidu-19 i u nás očkují děti již od pěti let věku. I pro ně jsou v Česku dostupné vakcíny.

Lidé už se covidu-19 tolik nebojí

Data MZ ČR ale ukazují, že o vakcíny proti covidu je letos ještě menší zájem než o očkování proti chřipce. K dnešnímu dni bylo od září proti covidu-19 v ČR očkováno necelých 300 tisíc lidí, více ve věku 65 a více let. Proti chřipce dostalo vakcínu přes 560 tisíc osob. A opadající zájem o proticovidové vakcíny Romana Chlíbka znepokojuje.

„Zájem o očkování proti chřipce je skoro dvojnásobný než proti covidu,“ poznamenal.

Trend si vysvětluje tím, že společnost již zřejmě ztratila jakési obavy z nákazy koronavirem a nyní panuje větší strach z chřipky.

„Pravda je to, že covid-19 stále zabíjí více lidí než chřipka, je nebezpečný. A čas na očkování stále je,“ uvedl šéf vakcinologů.

R. Chlíbek: Bojím se, že zájem o očkování bude malý

V této souvislosti připomněl, že očkování proti covidu-19 je bezplatné. Vakcínu proti chřipce hradí zdravotní pojišťovny pouze seniorům starším 65 let, zdravotníkům a chronicky nemocným pacientům. Ostatním na ni pojišťovny nanejvýš přispějí několik set korun.

Počty nemocných porostou do Vánoc, pak se uvidí

Počty nakažených chřipkou stejně jako covidem v posledních týdnech mírně rostou. Podle dat MZ ČR se denní nákazy covidem v pracovní dny pohybují kolem 1 500 nových případů. Na jednotkách intenzivní péče v celé zemi pak s covidem leží kolem 40 pacientů s vážným průběhem infekce. Většinou jde o starší pacienty s některým z chronických onemocnění a sníženou obranyschopností organismu.

„Aktuální epidemiologická situace jak u covid, tak ostatních akutních respiračních onemocnění je stabilní,“ potvrdila na tiskové konferenci současný stav ředitelka Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Barbora Macková.

Počet lidí s covidem roste. Situace ale není dramatická

Současný epidemiologický stav u šíření respiračních virů, mezi které patří i covid, podle ní odpovídá roční době. A zatím se podle SZÚ pohybujeme stále pod epidemickým prahem.

„Tedy ta čísla jsou obvyklá,“ shrnula Barbora Macková.

Přesto veřejnost nabádá ke zvýšené obezřetnosti co do dodržování hygienických opatření. Při nachlazení doporučuje neváhat nasadit respirační masku nebo nejlépe zůstat doma a nemoc v klidu bez ohrožení svého okolí vyležet. K vývoji epidemie pak říká, že počty nemocných budou v následujících týdnech stále růst s tím, jak se rozbíhá sezona respiračních nemocí. Kolem vánočních svátků o dalším vývoji rozhodne chování samotného viru a svou roli ve vývoji epidemie sehraje i počasí.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here