Británie řeší epidemii kapavky, gayům nabídne očkování

0
200
kapavky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Loni hygienici v Británii zachytili 80 tisíc nových nákaz kapavkou. To je 50% nárůst od roku 1918, kdy se šíření kapavky v zemi sleduje. Lékaři proto nabídnou očkování proti kapavce. Přednostně mužům mající sex s muži.

Na vysoké nárůsty nákaz kapavkou reagují britské zdravotní úřady očkovací kampaní. V ní vakcínu proti kapavce lékaři nabízejí především mužům, kteří mají pohlavní kontakt s muži. Právě u nich se infekce objevuje častěji. Informuje o tom britský deník The Times.

„Zavedení očkování vakcínou MenB pro prevenci kapavky v Anglii by bylo prvním očkovacím programem tohoto druhu na světě a významně by snížilo počty případů kapavky, které jsou aktuálně na historickém maximu,” uvedl pro deník šéf britského Výboru pro vakcinaci a imunizaci [JCVI] Andrew Pollard.

Jím zmiňovanou vakcínu MenB [Novartis, GSK] farmaceutické firmy a lékoví regulátoři primárně vyvinuli a schválili jako ochranu před meningokokovou infekcí. Tato vakcína ale chrání i před kapavkou. Tu způsobuje takzvaná gonokoková infekce. Podle studií dokáže zabránit nákaze u 33 až 42 procent očkovaných.

Je tu další problém. V léčbě kapavky selhávají antibiotika

Doporučení k očkování proti kapavce vydal zmiňovaný Výbor pro vakcinaci a imunizaci, který poukázal na to, že v roce 2022 počet případů kapavky vzrostl o padesát procent na více než 80 000. Lékaře u kapavky navíc znepokojuje, že přibývá případů těžce léčitelných infekcí, na které nezabírá nejčastěji podávané antibiotikum ceftriaxon.

Kapavka je bakteriální pohlavně přenosná nemoc, se kterou se především promiskuitní osoby setkávají po staletí. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] se infekce rozvine u 25 milionů osob na celém světě každý rok. Nejvíce se bakterií nakazí ženy ve věku 15 až 34 let, muži pak mezi 20 a 34 lety věku.

„Na rozdíl od syfilis zaznamenala incidence kapavky v ČR i ve světě po roce 1990 výrazný pokles hlášených případů,“ upozorňuje Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Institut pro výzkum virů a bakterií vyjde na 1,3 miliardy

Což přisuzuje především vysoké podhlášenosti nákaz kapavkou a častější samoléčbě nemoci. Zástupci SZÚ stejně jako britských zdravotních úřadů rovněž připomínají závažný problém v léčbě kapavky, kterým je sílící odolnost bakterií na dostupná antibiotika. Což se stává vážnou bariérou úspěšné léčby.

Onemocnění kapavkou se podle zástupců SZÚ obvykle projeví v místě vstupu infekce [urogenitální trakt, orofaryng, anální oblast, oční spojivka atd.].

Inkubační doba do rozvoje klinických příznaků se pohybuje v rozmezí 3–6 dní. U mužů postihuje infekce nejprve přední část močové trubice, kdy jde o takzvanou přední kapavku. Pokud se nezačne infekce včas léčit, pak přechází do zadní části orgánu, kdy jde o zadní kapavku. Odtud zasahuje močový měchýř a prostatu.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

U žen se kapavčitý zánět objevuje zvláště v děložním hrdle. Na infekci ženu upozorní pálení až řezání při močení, hlenohnisavý výtok, který vyvolává podráždění sliznic malých a velkých stydkých pysků.

Nejúčinnější prevencí je sexuální abstinence a partnerská věrnost. Při náhodném pohlavním styku pak patří k nejúčinnější prevenci nákazy, a to nejen kapavkou, používání bariérové ochrany. To znamená použití kondomu. A to při každém pohlavním styku s každým novým neznámým partnerem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here