Počet lidí s covidem roste. Situace ale není dramatická

0
915
covidem
Foto: Pixabay.com

S nástupem chladnějšího počasí přibývá virových onemocnění. A stoupají i počty lidí s covidem. Jak ale vyplývá z dostupných informací, covid už zdaleka neděsí veřejnost tak, jak ji děsil v minulých letech.

Přesto podle dat srovnávače cen Heureka na internetu v poslední době roste objem prodaných respirátorů a covidových testů.

„Ano, v posledních týdnech zaznamenáváme růst prodeje covidového sortimentu,“ říká pro Zdravé Zprávy Martin Žabka, ředitel komunikace Heureka Group, která mimo srovnání cen na internetu sestavuje i žebříčky prodejů v tuzemských e-shopech.

Jeho slova potvrzují statistiky ministerstva zdravotnictví, podle kterých pozitivních testů na covid postupně přibývá od začátku srpna. Minulý týden měly podle informací Státního zdravotního ústavu [SZÚ] pozitivní test na covid více než tři tisíce lidí ze zhruba 16 tisíc otestovaných lidí. S infekcí covidu v nemocnicích leží necelé tři stovky pacientů. Přes deset z nich pobývá na jednotkách intenzivní péče.

Podle zástupců SZÚ ale jde o přirozený jev, protože jsme na začátku sezony respiračních onemocnění, kam se řadí chřipka, covid a další akutní onemocnění dýchacích cest. Situace  podle zdravotníků není dramatická.

„Míra konzultací pacientů přicházejících k praktickému lékaři s respiračním onemocněním zůstává na podobné úrovni jako ve stejném období loňského roku,“ uvádí SZÚ ve zprávě o vývoji nemocnosti k letošnímu 12. říjnu.

Co se týče přímo covidu, pak situaci v celé Evropě charakterizuje takto: „Míra respiračních onemocnění v komunitě zůstala zvýšená, částečně způsobená přenosem SARS-CoV-2. I nadále byl hlášen nárůst počtu případů, zejména u starších věkových skupin. To se v některých zemích EU/EHP promítlo do relativně malého nárůstu počtu hospitalizací nebo úmrtí na JIP a úmrtí.“

Covidového sortimentu je dostatek

Vyšší zájem o respirátory a covidové testy potvrzují i lékárny. Jak pro Zdravé Zprávy ale říká Michal Petrov, mluvčí lékáren Dr. Max, prodeje rostou jen mírně. A už vůbec je nelze srovnávat s tím, jak Češi nakupovali covidový sortiment v minulých letech.

„Bavíme-li se o ochranných prostředcích, tak od léta mírně roste zájem o respirátory. Měsíčně se prodají tisíce kusů. Loni touto dobou to byly desetitisíce a předloni statisíce,“ říká s tím, že například v případě roušek Dr. Max eviduje běžný zájem bez výkyvů.

Ruku v ruce s rostoucím zájmem o respirátory podle Michala Petrova od léta roste zájem i o covidové testy. I v jejich případě ale jde podle něj jen o mírný růst. A i v tomto případě letošní prodeje zdaleka nedosahují takových hodnot jako v minulých letech. Letošní situace se pak liší od předchozích období i v ceně covidového sortimentu, zejména pak respirátorů.

„Pokud jde o cenu, tak ta je výrazně níž, než byla v době pandemie. Pokles cen umožňuje dostatečná nabídka převyšující poptávku,“ vysvětluje Michal Petrov.

Naše nová lékárna v Ostravě je výjimečná, říká šéf Dr. Maxe

Podle něj s tím souvisí odpověď na v minulosti často pokládanou otázku, zda mají lékárny dostatek respiračních masech a testů.

„Není potřeba si dělat příliš velkou zásobu, protože není problém s dodavateli tohoto sortimentu,“ říká s tím, že to platí jak pro lékárny, tak pro domácnosti.

I přes růst nákaz covidem, očkování proti němu netáhne

Podle ředitelky SZÚ Barbory Mackové je aktuální epidemiologická situace ve výskytu respiračních onemocnění obvyklá. Stejně jako většina evropských zemí i Česko podle ní eviduje jen mírný nárůst počtu případů. Očkování proti covidu a chřipce doporučuje.

Proto je právě teď, na začátku respirační sezóny, pro očkování ta nejvhodnější doba,“ říká.

Vakcínu proti covidu i chřipce podávají lidem většinou praktičtí lékaři. K dispozici jsou i vyhrazená očkovací místa. Spolu s vakcinologickou společností zájemcům radí spojit obě očkování, to klidně do jednoho dne.

Doplněk stravy pomáhá zhojovat otevřené rány i covid

Avšak i zde počet naočkovaných lidí proti covidu ukazuje jen na mírný zájem. Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že upravenou vakcínou proti covidu, která je v Česku dostupná od září, se prozatím očkovalo zhruba jen 100 000 lidí. To je jen zlomek lidí oproti minulým rokům. To přesto, že o potřebě očkování veřejnost dlouhodobě přesvědčuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Prosím, očkujte se a dbejte na ostatní nástroje prevence, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory nebo MHD,“ uvedl například tento týden, kdy se sám nechal proti covidu a chřipce naočkovat.

Veřejnost zároveň ubezpečil, že očkování je jedním z největších úspěchů moderní medicíny. I o tom, že se do České republiky nyní dovážejí nejnovější vakcíny. To nejen proti covidu, ale i chřipce a dalším respiračním onemocněním.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here