2 000 Kč na školní lyžák dá VZP ČR oproti potvrzení o účasti

0
8529
potvrzeni
Foto: Pixabay.com

Od ledna 2024 mohou rodiče dětí, které se účastní školního lyžařského výcviku, dostat z příspěvku na pohyb od Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] až 2 000 Kč na úhradu kurzu. K čerpání stačí vyplnit potvrzení z webu pojišťovny.

Změny příspěvků hrazených z fondu prevence schválila Správní rada VZP ČR již letos v září. Zásadní změnu přináší portfolio příspěvků hrazených dětem na pohybové aktivity. Z celkové částky 2 tisíce korun určené na pohyb budou moci rodiče dětí nově uhradit náklady na lyžařský výcvik. Ovšem za podmínky, že kurz organizuje škola.

Od nového roku VZP například v programu Maminka nabídne klientkám 5 000 korun, dětem i dospělým umožníme čerpat 1 000 korun na dentální hygienu nebo 2 000 korun namísto dosavadní tisícikoruny na pohybové aktivity dětí, které bude možné využít i na částečnou úhradu lyžařských pobytů organizovaných školou,přiblížil již dříve hlavní změny předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp [KDU-ČSL].

Příspěvek zákonným zástupcům dětí pojišťovna proplatí oproti potvrzení, že se dítě školního lyžařského výcviku skutečně účastnilo. Poslouží k tomu formulář zvaný Potvrzení o účasti dítěte na organizovaném lyžařském kurzu. Jiné dokumenty ani potvrzení o úhradě daného kurzu pojišťovna k proplacení příspěvku nevyžaduje.

Potvrzení o účasti dítěte na školním lyžařském kurzu

Od ledna 2024 slibuje pojišťovna zveřejnit formulář na svých webových stránkách. Tam si ho rodiče dětí i stáhnou, vytisknou a po návratu dítěte z lyžařského výcviku si jej nechají potvrdit ve škole.

„Spolu se žádostí o příspěvek jej následně doručí VZP. Není tedy nutné, jako je tomu u jiných příspěvku, k žádosti přikládat doklad o zaplacení,“ upozorňuje mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová.

Formulář s potvrzením o absolvování lyžařského kurzu ale nesmí být při podání žádosti o příspěvek starší tří měsíců od data jeho vystavení, dodává.

Nejpohodlněji žádost rodiče podají online v aplikaci Moje VZP, kam nahrají i vyplněné potvrzení o účasti na kurzu. Dále jej mohou odnést osobně na přepážku nebo podatelnu kterékoliv pobočky VZP ČR. Anebo dokumenty vhodit do sběrného boxu či poštovní schránky pobočky. Poslední z možností, jak pojišťovně žádost o příspěvek na lyžařský kurz doručit, je jeho zaslání poštou na adresu VZP ČR, Regionální pobočka Praha, Na Perštýně 359/6, 110 00 Praha 1.

Děti, které dobře spí, nezlobí. A i lépe prospívají

Nicméně dvoutisícový příspěvek na pohybové aktivity využijí rodiče dětí na úhradu i dalších pohybových aktivit svých dětí, nemusí tedy jít vždy jen o školou pořádaný lyžařský kurz. Z benefitu VZP ČR proplatí jakékoliv organizované sportovní činnosti, startovného nebo sportovní prohlídku.

„U mladistvých [ve věku 15–18 let] je možné částku využít například i k pořízení permanentky na cvičení,“ doplňuje šíři využití příspěvku mluvčí pojišťovny.

Další příspěvky VZP ČR pro rok 2024

Pro fond prevence, ze kterého se hradí příspěvky pojištěncům dané zdravotní pojišťovny na upevnění zdraví, vyčlenila VZP ČR pro rok 2024 částku 1,6 miliardy korun. Nově z fondu nabídne například příspěvek na odlehčenou sádru pro děti a mládež.

K nově zaváděným příspěvkům patří dále příspěvek 3 000 korun na očkování proti pásovému oparu pro osoby starší 50 let. Dále se zvýší příspěvky na očkování proti HPV pro děti do 18 let na 1 500 Kč, meningokoku typu B na 2 000 Kč. Na očkování proti žloutence typu A pojišťovna přispěje 1 000 Kč a proti planým neštovicím rovněž 1 000 Kč.

„Od podzimu 2023 také VZP nabízí seniorům starším 60 let příspěvek na očkování proti RS virům,“ připomíná mluvčí pojišťovny.

VZP dá lidem nad 60 let dva tisíce na vakcínu proti RS virům

Dospělým se od nového roku navyšuje příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě na 700 korun a proti meningokoku typu B na 2 000 Kč. Na vakcínu proti planým neštovicím lidé dostanou až jeden tisíc korun.

Z fondu prevence pojišťovna příští rok dále nabídne 2 tisíc korun na „vaničkování“ kojenců, plavání, do jednoho roku věku. Pro seniory starší 65 let se zvyšuje příspěvek na pohybové aktivity ze současných 500 korun nově na jeden tisíc korun. Stejnou částku dostanou na nákup pomůcek pro trénink a testování paměti.

1 000 Kč na dentální hygienu pro děti i dospělé

Od ledna 2024 proplatí VZP ČR i účet za dentální hygienu. To až do výše 1 000 korun u dospělých a dětských pacientů. Ovšem dospělí dostanou příspěvek pouze v případě, že v posledních dvou letech absolvovali preventivní prohlídku u praktického lékaře. U dětí čerpání příspěvku pravidelnou prohlídkou pojišťovna nepodmiňuje.

Těhotné ženy a maminky po porodu dostanou od VZP ČR příští rok až 5 000 korun na nákup pomůcek ke kojení. Využít je mohou rovněž na úhradu z pojištění nehrazených screeningových vyšetření. Dále na kurz k porodu, rehabilitaci či nákupu monitoru dechu nebo lékárenských potřeb pro miminko. Požádat o proplacení účtenek mohou v době těhotenství až do dvanácti měsíců po porodu.

Gingivitida: V ústech lidí přežívá tichá a zrádná nemoc

Z fondu prevence pojišťovna podpoří i kuřáky, kteří chtějí pod odborným dohledem skončit se závislostí. Nabízí jim až 2 500 korun na nákup léčivých přípravků předepsaných lékařem. Využít je ale mohou i na volně prodejné léčivé přípravky, ale zakoupené v lékárně.

Onkologickým pacientům a lidem s alopecií přispěje VZP ČR příští rok dva tisíce korun na nákup paruky. Příspěvek proplatí i na pořízení chladící čepice při chemoterapii nebo protetické podprsenky po odstranění prsu.

Diabetici a odměna za preventivní screening

Podpora z fondu prevence míří i k pacientům s cukrovkou. Ti mohou příští rok dostat až dva tisíc korun na lázeňské rehabilitační a rekondiční aktivity. Jednat se může o elektroterapie, vakuum, kompresní terapie či hydroterapie aj. Dalších tisíc korun dostanou na úhradu diabetických pomůcek a stejně jako letos cukrovkářům starším 18 let pojišťovna proplatí až 3 000 korun za pedikúru jako prevenci diabetické nohy.

Nejen u dentální hygieny navazuje pojišťovna čerpání příspěvku na prevenci. Za účast na preventivním screeningu v posledních dvou letech nabízí pojištěncům dva tisíce korun na rehabilitace. Jde o prevenci karcinomu kolorekta, prsu, děložního hrdla a karcinomu plic. A stejně jako u dentální hygieny i o proplacení tohoto příspěvku žádají klienti jen elektronicky v aplikaci Moje VZP.

Na lázeňskou rehabilitační a rekondiční péči dostanou v příštím roce až čtyři tisíce korun bezpříspěvkoví dárci krve. Pro plné čerpání příspěvku postačí pouze jedno bezpříspěvkové darování krve.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here