Více peněz pro lékaře rozpočet VZP neovlivní, najde prý úspory

0
169
uspory
Ústředí VZP ČR na pražských Vinohradech / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Dodatečný výdaj tři miliardy korun na odměny pro lékaře nezasáhne do zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Vedení pojišťovny chce hledat úspory a pomohou jí i peníze ze státního rozpočtu na Ukrajince.

Nemocniční lékaři si v příštím roce z veřejného zdravotního pojištění nad rámec úhradové vyhlášky rozdělí do platů a mezd celkem 9,8 miliardy korun. Z toho 6,8 miliardy jim vyplatí všechny zdravotní pojišťovny, dodatečně schválené tři miliardy korun ale půjdou jen z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. A to tak, jak se na tom dohodl premiér Petr Fiala [ODS] s protestujícími lékaři a odbory.

Podle Toma Philippa [KDU-ČSL], předsedy Správní rady VZP ČR, tento dodatečný výdaj nezasáhne do zdravotně pojistného plánu pojišťovny. Pojišťovna najde úspory v jiných položkách rozpočtu, uvedl Philipp na tiskové konferenci [18.12.] po jednání Správní rad VZP ČR.

Peníze na vykrytí neplánovaného výdaje pojišťovna podle Philippa získá například z lepšího vyjednávání o ceně léků. Dále z provozních úspor nebo peněz, které získala a stále získává pojišťovna za ukrajinské uprchlíky, kteří se stali jejími pojištěnci. A tedy za ně hradí měsíční pojistné stát.

„Náklady na jejich péči byly výrazně menší, než se původně předpokládalo,” vysvětlil Tom Philipp.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Rozdíl mezi částkou, která se pojišťovně za Ukrajince vyplatila ze státního rozpočtu a vykázanými náklady na jejich zdravotní péči, činí podle Philippa zhruba 2,6 miliardy Kč.

VZP ČR chce hledat úspory v rozpočtu

Dodatečné tři miliardy korun se k lékařům podle dřívějšího vyjádření VZP ČR dostanou prostřednictvím dodatků ke smlouvám, které pojišťovna uzavře s nemocnicemi. Dodatky by mělo podle vedení VZP ČR dostat asi tři sta lůžkových zařízení akutní a následné péče. Podepsáním dodatku se nemocnice zaváže, že dohodu mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví naplní. Konkrétní částka, kterou nemocnice na navýšení platů a mezd lékařů dostanou, se podle VZP ČR určí od počtu zaměstnanců.

Podle dohody mají nemocnice přidat lékařům podle stupně jejich dosaženého vzdělání. Lékaři po absolvování lékařské fakulty dostanou přidáno 5 000 Kč měsíčně. Po zkoušce po kmeni dostanou od ledna 8 000 korun každý měsíc navíc a po atestaci pak 15 000 korun. Ostatním zaměstnancům v nemocnicích by pak odměny měly růst o pět procent. To ještě nad rámec sjednaného navýšení v dohodovacím řízení.

Reforma zdravotnictví se nekoná. Lékaři vyjadřují zklamání

Dohoda o zvýšení platů v nemocnicích se podle ministerstva zdravotnictví dotkne 160 000 zaměstnanců v 316 zařízeních akutní a následné péče. Lékařů z nich bude asi 22 000.

Úhradové dodatky, které mají zvýšení platů a mezd zajistit, se podle VZP ČR vypracují podle konkrétního počtu těchto pracovníků v jednotlivých zařízeních a nemocnice je dostanou na začátku příštího roku.

Přesčasy lékařů navýšení peněz nevyřešilo

Jedním z hlavních důvodu protestu nemocničních lékařů byl vysoký objem sloužených přesčasů a nízké platy a mzdy v základu, tedy bez započtení přesčasové práce. I když protest lékaři zhruba před dvěma týdny odvolali a většina z nich stáhla výpovědi z nadlimitní přesčasové práce, tak v neděli [17.12.] v diskuzním pořadu České televize mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová uvedla, že lékaři v nemocnicích budou mít v polovině roku 2024 vyčerpaný maximální počet přesčasových hodin. Jejich rozsah zákoník práce stanovuje na 416 hodin ročně.

„Ve druhé polovině roku budeme mít zase všichni problém,“ uvedla Hilšerová.

To přesto, že protestující lékaři 8.12. podepsali s ministerstvem zdravotnictví dohodu o navýšení mezd a platů.

Ministr Válek v ČT: Žádné problémy nejsou a všechno bude

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] by problém měla vyřešit další novela zákoníku práce a zavedení směnného provozu v nemocnicích, kde je potřeba nepřetržitý provoz. Podle Válka je totiž vhodnější zavedení směnného provozu.

„Protože směnný provoz znamená vyšší hodinovou mzdu, kratší pobyt na pracovišti a vyřešení toho problému s přesčasy. Pak bohatě stačí 416 hodin,“ vysvětlil ministr.

Nemocnice mají přejít na směnný provoz

Organizací práce lékařů a dalších zdravotníků v nemocnicích se bude podle Philippa příští rok zabývat i VZP ČR.

„Budeme debatovat o tom, jaká má být síť [nemocnic] v ČR. Jestli v oblasti akutní péče není příliš široká,” řekl na pondělní [18.12.] tiskové konferenci.

Některá zařízení by se tak podle něj mohla transformovat na následnou péči, která bude čím dál více potřeba kvůli stárnutí populace.

Dohoda s lékaři je politická a nákladná pro občany, tvrdí Friedrich

„V roce 2025 budou uzavírány nové rámcové smlouvy. Předpokládáme, že tyto naše debaty se promítnou i do uzavírání těchto rámcových smluv,” dodal.

Veřejné zdravotní pojištění příští rok plánuje náklady přes 500 miliard korun, příjmy ale budou o 9,2 miliardy nižší. Schodek zdravotní pojišťovny dorovnají z úspor z předchozích let. Do nemocnic by mělo z této částky směřovat zhruba 280 miliard korun, meziročně o 18,5 miliardy víc. Ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce zakotvilo, že polovinu meziročního nárůstu by každá nemocnice měla dát na růst odměňování zaměstnanců.

ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here