Zdravotní pojišťovny žádají přerozdělení peněz za Ukrajince

0
3166
zdravotni_pojistovny
Foto: UNHCR

Oborové zdravotní pojišťovny žádají férovější přerozdělení zdravotního pojistného za uprchlíky z Ukrajiny s vízem dočasné ochrany. Ti se z 80 procent registrovali u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Z velké části jde o platby za státní pojištěnce. 

Na rozdílný přístup v přerozdělování peněz za ukrajinské pojištěnce upozorňuje v tiskové zprávě Svaz zdravotních pojišťoven [SZP ČR]. Ten v Česku sdružuje šest oborových pojišťoven. Tedy všechny s výjimkou Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Přičemž ta  pokrývá zhruba 60 procent trhu s veřejným zdravotním pojištěním.

„Tito pojištěnci [uprchlíci z Ukrajiny, pozn. red.] mají významně menší náklady, ale úspora zůstává prakticky jen VZP. To pak vytváří na trhu miliardové rozdíly,” upozorňuje Svaz.

Upřesňuje, že u jiných pojištěnců systém funguje tak, že se vybrané pojistné přerozděluje podle výše nákladů na zdravotní péči každého z nich. To ale neplatí v případě ukrajinských uprchlíků a vyinkasované platby na jejich pojištění, obvykle ze strany státu, jde plně ve prospěch VZP ČR.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

„Průměrné čerpání zdravotní péče u uprchlíka z Ukrajiny se z různých důvodů pohybuje jen kolem třetiny průměrného čerpání českého pojištěnce,” tvrdí zástupci SZP ČR.

Zdravotní pojišťovny chtějí férové přerozdělení peněz

Průměrné náklady na zdravotní péči na jednoho pojištěnce v roce 2021 dosahovaly 43 tisíc korun. A tvrzení, že uprchlíci nečerpají zdravotní péči v takovém rozsahu, že by náklady na ni přesahovaly platby za ně odvedené, potvrzují i data VZP ČR. Ta pojišťovna zveřejnila na pondělní [30.10.] tiskové konferenci po jednání její Správní rady.

V loňském roce za Ukrajince s dočasnou ochranou stát VZP ČR zaplatil na pojistném 4,49 miliardy korun. Přičemž za zdravotní péči o běžence za tu dobu VZP ČR zaplatila poskytovatelům asi 1,9 miliardy korun. Rozdíl tak zůstal ve prospěch zdravotní pojišťovny.

VZP ČR skončí letos na nule. Pomohly jí i peníze za uprchlíky

A obdobný vývoj v objemu čerpané zdravotní péče se podle předsedy Správní rady VZP ČR Toma Philippa očekává i v letošním roce. Ten v této souvislosti argumentuje, že to byla právě VZP ČR, která na sebe vzala největší díl rizika v době, kdy se ještě nevědělo, jak moc budou běženci péči hrazenou z pojištění čerpat.

„Na začátku to nebylo vůbec jasné. Byly obavy, že budou velmi nemocní a budou velmi čerpat,“ řekl Philipp.

Stejně tak na pondělní tiskové konferenci vedení VZP ČR potvrdilo, že letošní rok pojišťovna zakončí vyrovnaně. Původně pracovala s deficitním výsledkem hospodaření ve výši kolem šesti miliard korun.

VZP ČR si pojištěním Ukrajinců vyrovnala hospodaření

Vyšší zůstatky na účtech vykazuje VZP ČR i právě díky loňskému nárůstu pojištěnců z Ukrajiny, za které většinu roku hradil pojistné stát. Podle údajů k začátku října v Česku pobývalo 358 740 běženců z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Zhruba 80 procent z nich je registrovaných u VZP ČR.

Rozdíly mezi pojišťovnami sdruženými ve Svazu a VZP ČR se mají podle plánů ministerstva zdravotnictví příští rok projevit i v deficitu systému veřejného zdravotního pojištění.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

„Úhradová vyhláška pro rok 2024 počítá s deficitem 9,2 miliardy korun. Ten je mezi pojišťovny rozdělen nerovnoměrně zejména proto, že bilanci VZP uměle vylepšuje nesprávně oceněná nákladovost za ukrajinské uprchlíky. A to zhruba o pět miliard ročně,” vysvětluje prezident Svazu Ladislav Friedrich.

Ten označuje systém přerozdělování peněz veřejného zdravotního pojištění dlouhodobě za nespravedlivý. Výsledkem toho pak podle něj je, že se VZP ČR podílí menší měrou na deficitech zdravotního systému než ostatní zdravotní pojišťovny.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here