Zadrženým kýchnutím si muž ve Skotsku protrhl průdušnici

0
748
prudusnici
Ilustrační foto: Pixabay.com

30letého muže ze Skotska stálo potlačení kýchnutí málem život. Při řízení si stlačil nos a ústa, poté ucítil ostrou bolest v krku. Lékaři zjistili, že má protrženou průdušnici. Lidem tak radí, aby kýchání nezadržovali, jen si při něm zakryli ústa.

„Kýchání je přirozená obranná reakce organismu, kterým vylučuje dráždivé látky z nosních dýchacích cest, moje rada zní, nezadržujte kýchání,“ řekl britskému listu The Guardian lékař z nemocnice v Dundee Rasads Misirovs, který mladého muže ošetřoval a případ popsal v odborném časopise BMJ Case Reports.

Podle lékaře se při uzavření nosu a úst při kýchání zvyšuje tlak v horních cestách dýchacích až 20krát. Což způsobilo zranění průdušnice i u mladého muže ze Skotska.

„Nejhorším scénářem by mohlo být prasknutí průdušnice s následkem udušení, nebo dokonce krvácení do mozku,“ jmenoval možné následky protržené průdušnice.

Kýchání proto nemají lidé podle lékaře zadržovat. Na druhou stranu při něm ale nesmí zapomínat na základní hygienická pravidla. Před kýchnutím si jemně zakrýt obličej rukou nebo loktem, aby se při kýchnutí nešířily do okolí případné viry a další patogeny ve slinách.

Protržení průdušnice po zadržovaném kýchnutí

Mladý muž se snažil potlačit kýchnutí při řízení vozidla tak, že si stiskl nos, a přitom zavřel ústa. Následně pocítil prudkou bolest v krku. Proto se hned vydal na pohotovost do nedaleké nemocnice v Dundee. Zdravotní komplikace překvapila i samotné lékaře, když při vyšetření krku pohmatem slyšeli praskavé zvuky. Pacient proto podstoupil CT vyšetření, které ukázalo na roztrženou průdušnici.

„Pacient, který přišel do nemocnice s náhle oteklým krkem po kýchnutí, nás docela překvapil,” řekl ošetřující lékař s tím, že se do té doby s podobným případem žádný z odborníků nesetkal.

„S výjimkou protržení průdušnice po úrazech nebo komplikacích po operaci,“ dodal lékař.

Průduškové astma postihuje více než 5 % populace

Příčinu protržení průdušnice u mladého pacienta potvrdil přesný sled událostí popisovaný pacientem, který dokládají záznamy z CT vyšetření, uvedl doktor Misirovs.

„Rentgen měkkých tkání krku ukázal vzduch v částech krčních struktur, kde by vzduch neměl být. Provedli jsme počítačovou tomografii krku a hrudníku, která ukázala rozsah zachyceného vzduchu v tkáních krku a hrudníku a otvory v průdušnici,“ popisuje nález.

Lékař zároveň veřejnost upozorňuje, že jde skutečně o ojedinělý případ.

„Riziko, že se dostanete do podobné situace je extrémně vzácné, téměř nulové. Je to jako vyhrát v loterii o milionech liber,“ říká k úrazu doktor Misirovs.

Mladý muž podle něj vyvázl ze zranění bez trvalých následků. Lékaři mu podali léky tlumící bolest a v nemocnici pod dohledem zdravotníků strávil dva dny. V domácí péči si pak pobyl pět týdnu, než se mu zranění na průduškách docela zahojilo.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here