Vědci uspěli při izolaci léčivých triterpenů z přírodních zdrojů

0
2997
triterpenu
Triterpeny v lékové formě / Foto: PharmDr. Milan Krajíček

Tým českých výzkumníků po čtyřleté práci přišel na to, jak úspěšně izolovat látky triterpeny z přírodních zdrojů, jako jsou například slupky jablek, nať rozmarýnu či játra žraloků. Smyslem izolace je využití triterpenů pro léčivé účinné látky.

Triterpeny jsou přírodní látky, které blahodárně působí na lidský organismus. Pomáhají lepšímu trávení, přirozenému krevnímu oběhu, krevnímu tlaku a v neposlední řadě přispívají i k lepší imunitě. A právě výzkumný projekt na separaci triterpenů s potenciálními dopady na lidské zdraví podpořila Technologická agentura ČR [TA ČR] sumou 15,3 milionu korun z Programu Epsilon.

„Výsledek projektu přinesl zcela nový přístup v použití triterpenů s pozitivními účinky v mnoha medicínských aplikací,“ říká předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Upozornil, že i když na trhu přípravky s obsahem triterpenů již existují, nikdo neřešil jejich stabilitu či biologickou dostupnost. V rámci podpořeného projektu se ale podařilo vyvinout stabilní lékové formy s vysokou biologickou aktivitou. Což doložil malý klinický test. Tým vědců se skládal ze zástupců Výzkumného ústavu organických syntéz, Fakultní nemocnice Hradec Králové a společnosti K2pharm.

Nové účinky triterpenů překvapily i výzkumníky

Milan Krajíček, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti K2pharm, potvrzuje, že triterpeny nabízí mnoho pozitivních protizánětlivých, antivirových a antioxidačních účinků.

„Přesto jejich využití značně limitují obtíže při chemické izolaci těchto látek z přírodních zdrojů. A také nutnost fyzikální modifikace k vyvolání požadovaného farmakologického efektu,“ vysvětluje.

A právě na hledání co nejvhodnějších přírodních zdrojů triterpenů, vývoj izolačních metod, které splňují předpoklady pro jejich využití při výrobě vhodných lékových forem se tým výzkumníků zaměřil.

„Ověřením se potvrdilo, že námi nově vyvinuté přípravky navíc přispívají ke snížení rizika rozvoje inzulinové rezistence, obezity, cukrovky 2. typu a metabolického syndromu,“ říká vedoucí výzkumného týmu z Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Zadák.

Vědci ÚOCHB urychlují rozpouštění implantátů v lidském těle

Podle něj se i ukázalo, že vědci vyvinuté přípravky efektivně chrání i DNA ve spermiích. Triterpeny se totiž skládají ze šesti izoprenových jednotek. Významný je zejména skvalen, který se využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

„Význam skvalenu jako molekuly s metabolickým a ochranným efektem před poškozením DNA spermií a lymfocytů se uplatní zejména v industriálně rozvinutých zemích, kde je zvýšená expozice chemickými látkami, xenobiotiky různého druhu i ionizujícím zářením například v medicínské diagnostice,“ vysvětli Zadák.

O triterpenech obecně a výrobky s nimi na trhu

Triterpeny tvoří rozsáhlou podskupinu přírodních látek terpenoidů. Ty jsou široce rozšířené nejen ve vyšších rostlinách, jako jsou mechorosty, kapraďorosty a různé semenné rostliny, ale v ojedinělých případech i v mořských organismech, plísních, mikroorganismech nebo vzácněji i v houbách.

Nejvýznamnější houbou, ve které jsou triterpeny zastoupeny, je Reishi [Ganoderma lucidum]. Již zmíněný skvalen najdeme v rostlinných olejích a ve velkém množství v játrech žraloka. Běžně se vyskytuje i v lidském těle. Poprvé ho vědci průmyslově získali z jater žraloka řádu ostrouni, latinsky Squaliformes, odkud získal i svůj název.

Léková forma je stejně důležitá jako samotný lék

V současné době se látka získává i z jiných zdrojů, jako je olivový olej nebo laskavcová semena. Derivátům triterpenů se říká triterpenoidy. Jde o nenasycené uhlovodíky. Mezi triterpeny patří například kyselina ganoderová, lanosterol, kyselina lucidenová.

Vědci z výzkumného týmu projektu podpořeného TA ČR upozorňují, že triterpeny obsahují produkty pod názvem H2SLim&Fit, H2 drink či Vitamín D senior. Ty jsou k dostání na tuzemském trhu i v zahraničí. Zajímavou aplikací je pak podle nich přídavek triterpenů do zubní pasty řady Roots – zubní pasta pro těhotné.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here