Kochleární implantace vrací sluch i nejmenším dětem

0
373
kochlearni_implantace
Ilustrační foto: Freepik.com

Každý rok se v České republice narodí jedno dítě z tisíce s těžkou vadou sluchu až hluchotou. A další tři mají středně těžkou vadu sluchu. Některým z nich sluchovou vadu lékaři napraví pomocí kochleární implantace, a to již v jejich raném věku.

Zdravotní statistiky uvádí, že ročně se v Česku narodí sto až dvě stě dětí s hluchotou a dalších 600 až 1 200 novorozenců se středně těžkou vadou sluchu. Část z těchto dětí neslyší nebo špatně slyší kvůli narušené funkci vnitřního ucha, takzvaného hlemýždě.

Pokud se na tyto poruchy přijde co nejdříve po narození, lékaři často dokáží pomocí kochleární implantace sluch dítěti vrátit tak, že začne vnímat zvuky, ale naučí se i běžně mluvit a číst.

Jedním z tuzemských pracovišť, kde specialisté na léčbu poruch sluchu kochleární implantace u malých dětí provádějí, je Klinika dětské otorhinolaryngologie Fakultní nemocnice Brno [FN Brno].

„Implantační program na klinice byl zahájen v roce 2013, kdy byly operovány první tři děti. Od té doby se centrum rozšířilo. A jeho součástí jsou zkušení ušní chirurgové, foniatři, klinický logoped a audiologické sestry,“ říká přednosta Kliniky dětské ORL FN Brno doc. Milan Urík.

Kromě kochleárních implantátů na klinice týmy specialistů provádí rovněž operace implantátů pro kostní vedení a aktivních středoušních implantátů.

Kochleární implantace vrací dětem sluch

Klinika dětské otorhinolaryngologie FN Brno spadá pod Komplexní implantační centrum pro sluchově postižené Brno. V něm zkušení profesionálové zajišťují plnou péči pacientům s onemocněním sluchového aparátu. A rovněž jim nabízí různé typy léčby hluchoty a nedoslýchavosti.

V ČR je dostupný sluchový implantát s novou technologií

A i díky kochleárním implantátům se malým i starším pacientům vrací sluch. Dokáží totiž nahradit porušenou funkci vnitřního ucha tak, že dítě začne po čase slyšet. Náprava si žádá operativní výkon. Při něm chirurg pacientovi do vnitřního ucha zavede svazek elektrod nahrazující porušené vláskové buňky vnitřního ucha. A to tak, že tyto elektrody vydávají impulzy, které dále prostupují sluchovým nervem do sluchových center v mozkové kůře.

„Kochleární implantát se skládá ze dvou částí. Na vnitřní implantovanou část, která se nachází pod kůží za uchem, se pomocí magnetu připojuje zevní část, která zachytí a zpracovává zvukové signály a přenáší je pomocí cívky do vnitřní části kochleárního implantátu,“ popisuje docent Urík s tím, že obě části přístroje jsou spojeny magnetem.

Plošný screening sluchu novorozenců a předškoláků

Novorozence na poruchy sluchu ještě v porodnici vyšetřuje neonatologická sestra pomocí přístroje na měření otoakustických emisí [OAE] obvykle druhý až čtvrtý den po narození. Vyšetření se provádí, když dítě spí. Kontrola sluchu probíhá tak, že přístroj vyšle do ucha signál a zaznamenává odpověď vláskových buněk vnitřního ucha. Výsledek poté přístroj vyhodnotí pozitivně, či negativně. Každé ucho se sleduje zvlášť.

Pravidelné nošení sluchadel prodlužuje délku dožití

Při pozitivním výsledku doporučí dětský lékař novorozence k dalšímu vyšetření, to již na specializované pracoviště. K výsledkům novorozeneckého screeningu sluchu lékaři dodávají, že ne každé pozitivní vyšetření jasně ukazuje na poruchu vnitřního ucha.

„OAE mohou být nepřítomné i v případě banálního problému. Jako je například ucpání zevního zvukovodu nebo přítomností zbytků plodové vody ve středním uchu,“ vysvětlují specialisté z Kliniky dětské ORL FN Brno.

Další preventivní vyšetření sluchu podstupují předškoláci, to od roku 2019. Při preventivní prohlídce ve věku pěti let dítě pediatr odesílá na vyšetření sluchu do ambulance ORL lékaře nebo foniatra, kde dítěti zkontroluje uši. A sluch vyšetří v tiché odhlučněné místnosti, takzvané audiokomoře. Pokud se objeví problém, pak lékař navrhne další vyšetření, aby co nejdříve přišel na příčinu poruchy sluchu.

Nejenom léčba, ale i výzkum a vývoj

Klinika dětské otorhinolaryngologie Fakultní nemocnice Brno a její implantační centrum se ale nevěnuje pouze diagnostice a léčbě, ale také výzkumu.

„Ten se soustředí na hledání nových možností rehabilitace sluchu, prostorového slyšení, hodnocení efektivity časné implantace a další oblasti, přispívající k pokroku v této oblasti medicíny,“ přibližuje přednosta Milan Urík.

S plačícím miminkem se netřese, upozorňují lékaři

Jen v loňském roce podle něj provedli specialisté na klinice 58 kochleárních implantací u dětí. Tím se klinika stává druhým největším implantačním centrem pro dětské pacienty v zemi. To po pracovišti v pražské Fakultní nemocnici Motol.

„Jsme hrdí na to, že naše klinika nabízí superspecializované služby dětským pacientům z celé republiky a pomáhá jim znovu slyšet,“ uzavírá docent Milan Urík.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here