Právní ukotvení stejnopohlavních svazků posílí, rozhodli poslanci

0
248
stejnopohlavnich_svazku
Foto: Freepik.com

Již příští rok zřejmě začne platit pozměněná novela občanského zákoníku, která posílí postavení stejnopohlavních svazků. Po uzavření partnerství mají nově tyto páry nabývat třeba společné jmění manželů i vdovecký či vdovský důchod.

Novelu v pozměňovacím znění včera, ve středu [28.2.] vpodvečer, schválili v závěrečném hlasování poslanci. Nyní novelu projednají senátoři a poté nejspíš i podepíše prezident republiky Petr Pavel. S platností normy se počítá od příštího roku.

I když novela nadále neumožňuje uzavírat manželství párům stejného pohlaví, tak pro ně přináší významné změny, a to i v oblasti péče o dítě. Díky novele si budou moci nově přisvojovat partnerovo či partnerčino dítě, pokud uzavřou úředně partnerství. Nyní tyto páry uzavírají pouze registrované partnerství. Nicméně adoptovat děti z ústavní péče ani včera schválená stejnopohlavním párům nedovoluje.

Dále budou moci tyto páry nabývat společné jmění manželů, a mít i společný nájem. V případě úmrtí jednoho z nich získají vdovecký či vdovský důchod. Což jim stávající zákon ani po uzavření registrovaného partnerství nedovoluje.

Pro novelu hlasoval premiér Petr Fiala

Pro uzákonění partnerství pro stejnopohlavní páry s omezením v právech k dětem byli ve Sněmovně především poslanci klubů opozičního hnutí ANO a vládních TOP 09 a Pirátů. Jednotně proti hlasovalo 17 přítomných poslanců SPD.

Zákonodárci dalších stran, tedy ODS, STAN a KDU-ČSL, zaujali různé postoje, ukazuje závěrečné hlasování o novele. Pro schválení novely ve Sněmovně hlasoval i premiér Petr Fiala [ODS].

„Rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů. A to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství,“ zdůvodnil své hlasování předseda vlády na sociální síti X.

Z poslanců hnutí ANO podpořilo novelu upravenou schváleným pozměňovacím návrhem Jiřího Navrátila [KDU-ČSL] a Heleny Válkové [ANO] 65 z šestašedesáti hlasujících poslanců. Dále všech 14 zákonodárců TOP 09 a trojice přítomných Pirátů.

Čeští biskupové schválili žehnání párům stejného pohlaví

V dílčím hlasování ale Piráti na rozdíl od poslanců ANO a TOP 09 úpravu nepodpořili, nehlasovali vůbec. Z poslanců ANO se podle záznamu zdržela v závěrečném hlasování pouze Andrea Babišová [není v příbuzenském vztahu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, pozn. red.].

Ze zástupců STAN zvedlo ruku pro upravenou novelu 19 členů klubu, dva byli proti a tři včetně předsedy hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana se hlasování zdrželi. Rakušan na sociální síti X uvedl, že věřil v úplné narovnání práv. Homosexuální páry si podle něj zaslouží mnohem víc. Osm poslanců STAN nehlasovalo vůbec. Proti novele zvedlo ruku devět občanských demokratů, zdrželo se jich osm.

Z lidoveckých poslanců jich předlohu podpořilo šest, osm bylo proti a pět se hlasování zdrželo. Mezi nimi i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Poslankyně Bělohlávková představila výzvu lékařů pro tradiční manželství

Dolní komora tak schválila upravenou novelu hlasy 123 ze 176 přítomných poslanců. Proti bylo 36 členů Sněmovny. Novela by měla být účinná od příštího roku. Kdy by stejnopohlavní páry už nevstupovaly do nynějšího registrovaného partnerství.

Partnerství stejnopohlavních svazků

Rozhodnutí poslanců o uzákonění partnerství, nikoliv manželství pro stejnopohlavní páry, jak v původní novele skupina poslanců navrhovala, považují za zklamání zástupci iniciativy Jsme fér. Ta usiluje o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry.

„Sedm let slýcháváme z úst poslanců a poslankyň ‘narovnejme jim práva, jen ať se to nejmenuje manželství’. Přesto Poslanecká sněmovna schválila pozměňovací návrh, který stejnopohlavním párům nepovoluje vstupovat do manželství a nepovoluje jim ani společné adopce,“ vyjádřili nespokojenost s výsledky hlasování zástupci iniciativy.

Poslanci napříč Sněmovnou odmítli Istanbulskou úmluvu

Česká společnost podle nich zůstává rozdělena na lidi různých kategorií jen podle toho, koho milují, uvedl mluvčí iniciativy Filip Milde.

Manželství pro všechny už podle něj přijalo 35 zemí a v průměru tam přechod od partnerství k běžným svazkům trval 9,9 roku. Naposledy manželství i pro stejnopohlavní dvojice schválilo po devíti letech prosazování před několika dny Řecko.

„Debaty o odstranění všech forem diskriminace stejnopohlavních párů začaly v české společnosti záhy po sametové revoluci. Tedy před více jak 30 lety,“ dodal Milde z iniciativy pro manželství pro všechny.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here