Ibuprofen ulevuje, ale pozor na jeho užívání s léky na ředění krve

0
3900
ibuprofen
Foto: Pixabay.com

Tento týden Zdravé Zprávy publikovaly článek o nadužívání ibuprofenu, jež hrozí zdravotními problémy i trvalým poškozením zdraví. Následná reakce čtenářů potvrdila, že ibuprofen může být problém. Což potvrzují jak lékárníci, tak lékaři.

„Ibuprofen oslabuje srdce. Mám zkušenost. Dlouhodobé užívání vede k neurčitým pocitům slabosti až paniky. Doktoři při zběžném vyšetření, i EKG, nic nezjistí. Měl jsem strach i usnout. Pak mě napadlo vysadit ty prášky a bylo po problému,“ popsal například čtenář Zdravých Zpráv pod nickem Lesov.

Jana Chržová pak přidala další zkušenost: „Já ibuprofen ani nenadužívala. Prostě jsem při komplikovaném zánětu povrchových žil, kdy doktorka nebyla k dispozici, k neúčinnému detralexu přihodila ibuprofen, druhý den další. Naskočily mi brutální ´hnačky´. Doktorka to následně vylepšila Diclofenacem Duo a byla z toho čtyři měsíce trvající ´hnačka´ o frekvenci 20/den. K tomu další komplikace a mám vymalováno do konce života.“

Upřesnila, že konečná diagnóza zněla: „Kolagenní kolitida, trvalé poškození stěny tlustého střeva a kortikoidy minimálně rok, ale spíš do konce života. Kdykoliv se to může vrátit. Zrovna ibuprofen je totiž typickým spouštěčem tohoto ´svinstva´. Takže do konce života už žádná nesteroidní antirevmatika, maximálně paralen. A to jsem se brufenu, ibuprofenu vždy vyhýbala a vzala ho jen když bylo zle.“

Doplňme, že kolagenní kolitida je zánětlivý stav, který brání normálnímu fungování tlustého střeva. Projevuje se vodnatými průjmy. Jsou tu ale i další postřehy čtenářů, uživatelů ibuprofenu.

„Proč je tento růžový lék oblíben u žen, toť otázkou. Ve svém okolí ho vidím nadužívat u 60 procent ženského zdravotnického personálu, od primářek po sanitárky. A u cca 70 procent pedagogických pracovníků. Pokud to kombinují s mužským ´lékem´, alkoholem, tak mají na nebezpečný problém zaděláno. Nejhorší je, že tato kombinace se šíří světem jak epidemie,“ přidala své zkušenosti Valeana Šabatová.

Lékárníci varují před kombinací ibuprofenu s warfarinem

„I při užívání volně prodejných léků s ibuprofenem je určitě namístě zvýšená opatrnost. Docela jistě by ho neměli užívat lidé, kteří mají poškozené zažívací ústrojí, například trpí žaludečními vředy,“ říká pro Zdravé Zprávy mluvčí České lékárnické komory [ČLnK] PharmDr. Veronika Orendášová.

Ibuprofen by podle ní také neměli brát lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například v Česku rozšířený warfarin. Zejména u tohoto léku jsou dopady kombinace s ibuprofenem nejzásadnější.

Co se týče dávkování, pak Veronika Orendášová říká, že dospělí obvykle užívají 3x denně 1 tabletu s obsahem 400 mg ibuprofenu. Maximální denní dávka je tedy 1 200 mg ibuprofenu. Což značí, že každý, kdo toto doporučení nerespektuje, se vystavuje zdravotním komplikacím.

„I když se ale jedná o lék bez lékařského předpisu, je vždy vhodná konzultace s lékárníkem nebo farmaceutickým asistentem. Lékárník poradí s dávkováním, zváží, zda je lék pro pacienta vhodný i z hlediska interakcí a kontraindikací,” vysvětluje dále mluvčí ČLnK.

Potvrzuje, že ibuprofen je mezi lidmi oblíbený a rozšířený. Za což vděčí jeho šíře využití.

„Lék s obsahem ibuprofenu se užívá při různých typech bolesti, jako je například bolest zad, bolest hlavy a bolest zubů. Může se užívat i na snížení teploty při horečnatých stavech,” vysvětluje.

Ibuprofen se neřeší jen v Česku, ale i v USA

Vzhledem k tomu, že léky s ibuprofenem pomáhají proti široké škále bolestí, jsou bezpečné a ve volném prodeji, tak stále ale platí, že někteří lidé polykají tabletky s ibuprofenem, jakmile se objeví sebemenší problém. To platí jak pro Česko, tak třeba i Spojené státy.

„Lidé berou tyto léky automaticky, jakmile pocítí bolest,“ říká v úvodu zmíněném článku na Zdravé Zprávy profesorka klinické farmacie na Kalifornské univerzitě v San Francisku Candy Tsourounisová.

Užívání těchto léků i podle ní ale má určitá zdravotní rizika. Což platí hlavně pro ty, kteří mají problémy s ledvinami nebo žaludkem. A riziko lék představuje i pro těhotné.

„Jelikož může ibuprofen vyvolat žaludeční obtíže, je dobré ho zajíst několika sousty mléčných výrobků i jejich nemléčných alternativ,“ doporučuje doktorka Tsourounisová.

Podle ní je třeba dát pozor, aby pacienti doporučené dávky nepřekročili. Je rovněž dobré vědět, že se ibuprofen někdy přidává do určitých léků na nachlazení.

„Proto je nutné si přečíst složení léku, než ho začneme užívat,“ doplňuje farmaceutka.

Nadužívat ibuprofen je hazard se zdravím, varují lékaři

Ibuprofen patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv [NSAIDs]. Ta zmírňují bolesti a záněty tím, že zablokují aktivitu určitých enzymů. Proto přinášejí úlevu od bolesti. Avšak tyto enzymy na druhou stranu pomáhají ledvinám a játrům fungovat a regulovat rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle.

„Užívání ibuprofenu proto může být nebezpečné pro pacienty s poruchami ledvin. S poškozenými játry nebo s cirhózou jater a pro lidi trpící vyšší zátěží ledvin. Tedy lidí s vysokým tlakem nebo poruchami srdce,“ varuje doktorka Sarah Ruffová z UNC Family Medicine z Durhamu.

Zmíněné rizikové skupiny pacientů a dále lidé trpící žaludečními vředy, pacienti po infarktu, nebo trpící krvácivostí, by podle ní měli užívání ibuprofenu vždy předem konzultovat se svým lékařem. To samé platí pro těhotné. Ibuprofen úřady v USA nedoporučují užívat po 20. týdnu těhotenství. Ve vzácných případech může ohrozit vývoj ledvin plodu.

Ibuprofen nemusí pomoci ani při bolesti hlavy

Lidé, kteří berou diuretika, antikoagulanty, léky na vysoký tlak, mají srdeční potíže, prodělali infarkt nebo trpí chronickým onemocněním ledvin, mají být v užívání ibuprofenu rovněž opatrní. Lék totiž zatěžuje nejen ledviny, ale také srdce.

„Ke snížení těchto zdravotních rizik není doporučeno užívat maximální doporučenou dávku déle než týden nebo dva,“ varuje doktorka Ruffová a dodává: „Pokud je nutné užívat ho déle než dva týdny, je to signál, že bychom měli navštívit lékaře.“

ČLnK varuje před svéhlavým užitím léků i doplňků stravy

A paradoxně pravidelné užívání ibuprofenu na bolesti hlavy může tyto bolesti nakonec i vyvolávat. Důvody lékaři zatím ale neznají.

„Pro pacienty je to opravdu frustrující. Dostanou se totiž do situace, kdy jedinou cestou, jak se zbavit bolesti, je přestat brát léky proti bolesti,“ říká doktorka Ruffová.

Což je podle ní často velice bolestný proces. Dodejme, že lék existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání. Tablety v síle do 400 mg se dají v Česku zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Léky v síle 600 mg už se váží na lékařský předpis.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here